[音響撚]音響HIFI討論區(22)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
咩先叫hifi可以好多討論

「In the 1950s, audio manufacturers employed the phrase high fidelity as a marketing term to describe records and equipment intended to provide faithful sound reproduction. While some consumers simply interpreted high fidelity as fancy and expensive equipment, many found the difference in quality compared to the then-standard AM radios and 78-rpm records readily apparent and bought high-fidelity phonographs and 33⅓ LPs such as RCA's New Orthophonics and London's FFRR (Full Frequency Range Recording, a UK Decca system). Audiophiles paid attention to technical characteristics and bought individual components, such as separate turntables, radio tuners, preamplifiers, power amplifiers and loudspeakers. Some enthusiasts even assembled their own loudspeaker systems. In the 1950s, hi-fi became a generic term for home sound equipment, to some extent displacing phonograph and record player.

In the late 1950s and early 1960s, the development of stereophonic equipment and recordings led to the next wave of home-audio improvement, and in common parlance stereo displaced hi-fi. Records were now played on a stereo. In the world of the audiophile, however, the concept of high fidelity continued to refer to the goal of highly accurate sound reproduction and to the technological resources available for approaching that goal.」

From wiki

本身呢個起源就係一個marketing gimmick term, 所謂立體感?soundstage? Sorry, 係唔包的,因為嗰陣仲係mono年代

Ok,再深入討論多啲,hifi係追求還原高傳真的聲音,但咩先係最真實準確的聲音?

錄音室出黎的錄音?混音師調較完之後的音源?
所以我地要用錄音室鑑聽喇叭先算hifi?
更哲學啲,有啲音樂本身係用數碼電子樂器合成出黎,咁算唔算「真實」的音樂?我地應該點樣真實準確地還原一種不是「真實」的聲音?

特別講埋soundstage 同imagining
如果有現場聽過交響樂,你就會知道根本唔會有可能聽到每件樂器位置準確定位,前後排一層層深度做出黎所謂的立體感(陳甯好似都有講過,可以自己搵下),聽opera/獨奏亦都冇可能係個演唱/奏家係你1-2米前咁企係表演,咁基本上所有音響器材都唔可以算係hifi, 佢地係製造緊一種不存在的體驗

唔好講唔同器材公司都有佢地聲音特性,根本都唔係真正追求真實準確
最簡單用傳統說法,英國喇叭都係偏厚聲,咁已經唔係最真實準確的聲音,所有英國喇叭都唔係hifi

另外所有追求所謂黑膠味,換器材換線追求唔同音色的人都冇資格稱為hifi發燒友

「Edifier Airpulse A100有ribbon 高音, mid bass 又唔錯,算係咁la

Zepplein係一舊左右聲黐埋一舊嘅藍牙喇叭, 有個低音單元就叫bass ? 」

Zeppelin 低頻去到35hz 喎,咁唔叫bass?
咁大部分書架同好多小座地都唔應該叫有bass, 真係長知識了
原來要用ribbon 高音先叫好聲,用soft dome 係垃圾唔係hifi,死啦,咁我屋企隻座地係咪要掉左去

我自已就實際比較過,唔計soundstage只論音色,Zeppelin 係比kef LS50W2 靚聲

漫步者我就未聽過,我都好好奇想試下係咪一舊左右聲道分開左嘅藍牙喇叭, 有高中音單元就叫hifi?

我鍾意中文維基尼個概括

「高傳真(英語:high fidelity,簡稱hi-fi),是家庭音響愛好者使用的術語,總體上要求音響系統在額定輸出功率下具有足夠高的信噪比,波形與輸入信號相比失真足夠低,並具有範圍足夠寬且在範圍內沒有明顯起伏的頻率響應。這一概念大約誕生於20世紀50年代,最初是完全主觀而無定量標準,1966年德國標準化學會制定DIN 45500標準為高傳真的定量化和產品使用此稱謂的技術指標最低限提供了指導。[1]

到21世紀之後,隨著電子器件平均性能的提高,集成電路和數位技術的普及,市售的絕大多數廉價設備都能輕易達到20世紀60年代德國標準化學會所規定的最低標準,於是音響愛好者對「高傳真」概念賦予了更主觀,更嚴苛的要求。」
Hifi咪就係wiki講咁,你自己都quote左出黎

高傳真(英語:high fidelity,簡稱hi-fi),是家庭音響愛好者使用的術語,總體上要求音響系統在額定輸出功率下具有足夠高的信噪比,波形與輸入信號相比失真足夠低,並具有範圍足夠寬且在範圍內沒有明顯起伏的頻率響應。
但字詞的定義同內涵係會隨時代不斷改變,wiki亦都唔代表絕對正確同update
到底依家大部份人認知的hifi仲係唔係高傳真我好有保留

近年相對hi-fi, 仲有所謂的mid-fi同Lo-fi, 依家更加有埋chi-fi, 大家相對更多地係以價錢/產地黎定義音響,而唔係高中低傳真度/支那式傳真度黎定義
想請問一下咩叫低頻共震?
因為冇墊材 諗緊洗唔洗買
主要驚買完冇效果 已經冇錢啦
同埋啲墊材吸震其實係好事定壞事?
你地會唔會想feel到佢震?
係要個喇叭單元震,震空氣中粒子再傳到你度,震到其他嘢已經有負面影響
越靚越貴嘅喇叭,開到大聲個喇叭箱都唔會感受到震動
另外:喇叭箱企得穩對低頻好重要
舉例:你隻手就等如喇叭單元
你隻手發力出拳,你單腳企出拳同雙腳企出拳個威力已經唔同
越靚越貴嘅喇叭,開到大聲個喇叭箱都唔會感受到震動

屌 咁嘅話真係要考慮買墊材
本身以為要震到全屋先ok
吸震好事黎
如果你依家就咁放台面既話
就算加個平平地既墊材/stand
都應該會好大提升
咁用釘用彈弓咪錯哂
你焚機緊係會成屋震
依家係要成屋震但對喇叭唔震
喇叭唔用彈弓,佢係發力源頭,但係可以用釘咬實個地
其他機可以用彈弓
前日試完mania 唔錯
對比95db 蛋仔差少少
岩岩carosell 見到有隻mania $4800 收左
修路燈咁既款
有冇人用pm7000n最近先買
我用Tv 播Netflix 光纖入 rca出
佢話unsupported
但YouTube 就正常
Netflex 應該出5.1或以上音效, 正常食唔到
最近爬youtube,見到隻新牌子法國喇叭revival audio atalante抵玩又好聲,好吸引

唔係買左fyne f1-5嘅話,可能已經揀左佢
外型似 ProAc 風格
想買隻喇叭放睡房,但係要播到CD機,有咩推介?
請問有萬鬆啲budget, 想入部入門steamer lumin D2 or u2 mini 係唔係最好選擇?
會用埋NAS做music sever, 同本身自己得部fostex HPA8 Dac
大家知唔知有冇光纖音頻switch ,一岀二可同時使用

之前淘寶買過
買唔買psi audio a14-m好
揀緊d近場speakers
仲有冇推薦
已經用緊mm
Genelec The One.

利伸, 用緊Audio Pro , 幾唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞