[音響撚]音響HIFI討論區(22)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
去Av生活問下,應該有得減
唔介意二手可以喺R33, research 下
搵一對唔錯嘅二手書架喇叭2k, 再加一個唔太舊int amp 50-80w到,2k
再加一個近代chi DAC (smsl, topping,)1-2k
同埋raspberry pi (二手)+ i2s hat 1k-1.5k

音質肯定好過淨係買一個all in one .
新手想問Kanto Yu2定Audioengine A2 plus
Thank you
研究下先多謝巴打

諗緊好似上面巴打咁一部bluesound攪掂定

正正經經amp+dac咁
bluesound 部streamer amp 唔差嘅
Blue sound node 第一代抵玩2千幾

Cambridge 新既 MXN10 都 要4千幾
同node 2021 差唔多
近排研究一輪耳機突然想雙修玩埋2ch
不過房又細擺廳應該第二日鄰居就敲門
細房amp+喇叭有冇好推薦,buget頂三皮
luxman好似係冇前級功能?所以係要綜擴

就唔搞裝修la,大概86呎左右,應該離喇叭2米左右,應該正係玩到書架喇叭正係聽小編制嘢,唔聽大棚嘢,偏女聲、小提琴、鋼琴、弦樂,人聲行先
JBL 708p
如果我dac直接去
係用喇叭個vol加上dac個vol咁樣係ok?
其實係amp+喇叭咁樣好定係有源比較好?
有源個廠已經夾好曬
好似方便少少

最主要係去frd屋企聽一輪喇叭之後轉返耳機聽歌好唔慣
好難做出聲喺你面前自然傳導既感覺
會去試試
thx ching
我買左對proac仔之後都冇再用耳機聽歌
果個買國仁自己私下有買個啲喇叭係冇錯的
有無巴打用proac tablette 10 signature 夾naim atom
見佢細細隻幾岩蝸居
上網睇應該都易推
要去威達試?
巴打夾緊咩amp?
想問下各位ching有冇試過移民運送音響出香港? 我本身有ls50 w2 同 KC62, 問咗DHl 空運去澳洲大概$6700 , 想問下正常係咪都係空運定其實搬屋公司船運都okay? .
船運平好多,不過要做好防潮濕
Thx ching 想問吓防潮濕係咪都係放乾燥劑入去裝音響個箱就已經okay?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞