[音響撚]音響HIFI討論區(22)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
但始終先天物理限制,唔好預有音場
但最少唔會糊埋一舊,會聽到有layers
新手想請教啲concept, 而家用緊一對主動式喇叭內置usb dac 24/192 pcm9211,而我都係聽apple music spotify,咁仲有冇需要買外置usb dac? e.g. ifi zen one signature 解嗰啲32/384 乜嘢dsd pcm都用唔著
買左隻2手 S880DB 想問下後面咁大個隆 係咪好易入哂D塵,有無咩防塵方法
唔洗再買解碼,留返啲錢升級
好, thanks ching
想整個desktop hifi passive speaker

暫時睇中左keces e40 + diamond 12.2/12.1
間房唔大
喇叭離場最多一尺 應該買12.1 5‘好定係12.2 6.5’好

點睇呢隻
想買隻放廳得閒播下歌

有對蛋仔,但係覺得啲bass 勁得濟 有時禁到最低bass 都覺得太勁
直接買飛船啦
Formation 已經係幾年前product,仲好大機會唔會再出後繼
Wedge driver unit 同飛船一樣但貴好多
呢d 比起d主動式喇叭如何?
唔同用途唔同玩法
有冇巴打用開roon可以分享下點用
見佢有dsp有升頻,又可以整理下library 咁
嚟緊加價,諗緊要唔要入手lifetime membership
呢個價錢買個 (not even pair) 既BT 喇叭, 真係買生活態度.

呢啲通常玩幾年就GG
如果你player (或者手頭上有部raspberry pi)同DAC 同樣支援 i2s 點解唔試下.
未有標準之前唔會考慮I2s介面
Audioengine HD3定Edifier A80?
都係嗰句 唔同用途唔同玩法

5-6k一對主動喇叭啲聲咪又係靚極都係咁

同埋有啲擺放地方/聆聽空間方式根本唔適合放2ch,夾硬用2ch可能出黎效果仲差 eg:睡房窗台,聆聽位置同擺放位置唔係水平同大幅度偏向一邊

講㩒用 我兩隻飛船都買左8年有多,有一隻今年年頭年壞左換左新,另一隻都仲用緊
大把又靚又細既 active speakers. Genelec One 最細個隻6.7kg.
去到KEF ls60, Buchardt A700 又有.

如果你又要靚又要生活態度就揀B&O , B&W 既BT speakers 亦無問題,但呢啲同Hi-Fi唔係好扯得上關係.
根本都唔係大細/平貴問題
而係單一音源vs 2ch 問題

玩音響最重要其中一樣野係空間同聆聽習慣,然後按住自己需要黎揀音響器材

2ch 唔單單對喇叭擺位有要求,更加要求你的聆聽位置要盡量同左右喇叭距離一致
如果你鍾意開住音樂係屋企行來行去,係廚房煮野,又或者喇叭擺客廳但食飯嗰陣想聽下音樂,用2ch 聽唔單會有左右聲道音量唔平衡問題,仲會有時差引至的相位失真
明唔明顯?唔算明顯,但有時聽落係會覺得怪怪的

而且2ch 兩隻喇叭距離係有要求的,唔可以痴住並排咁放,否則聲波會互相干擾,這個都係我買飛船而唔係買一對主動喇叭放窗台的原因

咩先算hifi?
以以前標準,依家嗰啲一體化主動式喇叭全部都唔入流啦,就算你用部all in one amp加對被動喇叭都係叫音響組合(以前賣千零蚊套嗰啲),同hifi完全扯唔上關係

如果3千蚊一對漫步者可以算入門hifi,我又唔明點解b&w zeppelin 嗰啲會唔算?佢都有左右聲道連埋bass 5個單元喎?另外金蛋又算唔算hifi?
Ifi one
執套2手ifi steam+dac, 咁可以唔洗開電腦聽
hi fi= high fidelity.
最基本有 立體感/ soundstage , 你自己google 個 definition.

Edifier Airpulse A100有ribbon 高音, mid bass 又唔錯,算係咁la

Zepplein係一舊左右聲黐埋一舊嘅藍牙喇叭, 有個低音單元就叫bass ?

最多只係一個 boombox . 唔係話唔好,佢都有market , 好似你咁講, 廚房/ a music corner .
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞