[音響撚]音響HIFI討論區(22)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
會晤會廳部機 A B out 駁入房對喇叭
如果20k budget係咪直接買ls50 wireless算唔介意買無源 仲可以點配睇過啲review都話ls50 w呢個價位無得輸
全新手 想試下玩Amp + 5.1 究竟點入門 做左research 都好難明
筆直
揀幾多channel 同support 咩格式既既amp ( 而家多數都齊Dolby Atmos , DTSX , Auro 3D, iMax enhance)

之後揀喇叭
前置一對,中置一隻, 後置一對, 有源subwoofer 一隻, 可以散買, 或者買surround 套裝
再買喇叭線拉,入門可以淘寶 ,500 蚊已經100M
Subwoofer 要用返RCA 低音線 可以淘/ 買有牌子 幾十至幾百內已經夠用

而家串流, 碟都係Atmos為主 , 建議買多一對反射做天花夜果, 玩5.1.2 即係 最少買到7channel 既amp(不過而家多數至少有7channel)
嚟緊諗住係電視櫃添加膽機加對書架喇叭,但上網睇,如果低音氣孔向後,要離牆好多。。。應該好汶水, 有冇師兄推介,budget 10k內,低音孔向前既書架喇叭
onkyo係咪ok 見有巴打講幾岩入門
邊隻
Onkyo我唔太熟 但好似RZ出咗新系列都幾唔錯
Sonus Faber Lumina 1
買wireless 版 定買無源加部amp好

遇開奇怪 同一首歌 有CD 有24 bit
夠利介手就緊係24 bit
但聽上嚟 無CD咁舒服
24 bit 硬身啲
除咗啲file 擺係SYSLOGY NAS 外
解碼前後級全部一樣
我CD機都係cheap野 啲文青機仔

250 抵玩
明白
除咗dac之外,pc spec/os/player其他嘢會唔會有影響?

其實我係想了解下電腦播同CD播相比會唔會有咩壞處
先決定投資落去
因為依家用緊呢一set hifi我都算滿意(已經聽咗好多年)
最近先想用嚟播下電話啲歌
好怕買完啲貴嘢/將啲CD放哂入電腦之後
最後都係聽返CD
所以真係要請教下各位巴打
除咗dac之外,pc spec/os/player其他嘢會唔會有影響?

有,冇dac, amp, analog 線呢d影響咁大
player software 影響都係明顯嘅
OS 影響就再細d
sound united 有部2019年款denon x2600h 5.1/5.1.2入門,上面巴打有po,千8可以玩到atmos, dtsx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞