[音響撚]音響HIFI討論區(22)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
上面有人提到Cambridge MXN10, 我見佢寫都可以支援Hi Res 串流,咁佢嘅串流係咪都係用緊airplay 或藍芽?如果兩個技術本身都唔支持Hi Res,咁MXN10 個串流係點用到Hi Res 呢?

係咪我有啲細節位搞錯咗?
你要播file 或者直接喺佢個app 播Tidal/Qobuz。Apple Music 要播到 Hi-res,唯一方法係USB 線駁DAC
咁即只係買部機裝個apps 將部機駁RCA再駁internet 去播歌

消費劵大作戰 實現平民式影音分家
Tangent Power AmpsterII
+ 二手收部Yamaha XC50 streamer 連前級
再經 RCA switch 駁x4700 同Yamaha 之間切換
(我知有失真既,但無能力同位置真係分開兩套)

平有平玩
依部Power amp 正唔正?
好過 AVR 直出
真係識玩 ls50w 駁dac

淘左呢件LPS Kit 畀U2 mini ,唔知會唔會比香港果啲好
Diamonds 12.2 係咪性價比好高?
呢個價位買唔買得過?
可唔可以分享可你哋有咩試聽既歌List?
例如高音中音低音Jazz Classical Pop分別有咩試機必聽?
人聲既話就玉置浩二同手嶌葵
Jazz既話就take 5
試動態同低頻下潛就Hans Zimmer - Why So Serious
Classical 就呢個
https://www.youtube.com/watch?v=iPJu4pT9hlA&t=113s&ab_channel=SadanoriKobinata
拋磚等其他巴打分享下
不過試機我覺得至少要有6-7成係自己成日會聽既野
咁先可以即刻compare到同自己set野既分別
試齒音唔少得ReoNa
https://youtu.be/wr_k36Zmo5g
想問下Cambridge Audio EVO 150 配搭 KEF LS50 Meta 好唔好?套裝$27400 ok ma?
你試吓同LS50 Wireless 比較吓先
咁平 ?
對LS50送架❓
平咩?Cambridge 而家係咪around $18xxx
LS50 Wireless 貴好多 😓
LS50 Wireless II 定價23800 實價兩萬內
而家EVO150減咗咁多?原來
呢到可唔可以討論個d細部portable既藍牙speaker
剛剛買左來玩,要夾amp有少少難度,冇啲人講到咁易。聽落去舒服,但唔好預佢有貴喇叭效果。四千幾算係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞