有冇跑步撚入嚟吹下水 (30)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
有無巴絲打知道小腿內側果組係咩筋腱?
跑左3個月左右 呢排跑6-8k會扯住痛
做d跳躍熱身掂地都會痛
所以跑果陣要就住腳跑
有無巴打報左天水圍10k?好貴唔想俾錢

睇下邊個位
哈run巴星期日個全馬比賽凍到hihi
無聊睇下衛徑 好似仲易啲

其實諗住上個月麥 今個月衛 咁就今年行晒4條
停跑碌網球 改下跑姿
似係脛前肌腱 係果度附近
今日跑極個人都係凍,唔識熱咁
我個日放工跑,天色剛黑,凍撚到仆街
大家跑步之餘有無重訓 leg day
食飽準備一陣跑
而啲天氣好爽
東洋山都難
我最近唯一一次肌腱痛係因為跑太長時間負荷太重。
筋腱會痛,除左某啲病變,我認為一般正常跑者好大程度係因為承受太多負荷,佢地就好似一條橡筋咁,主要提供彈性/韌性去比你肌肉收縮時拉動支體/承受力量提供穩定效果/儲存力量再運用返出黎(跑步經濟性)。
雖然話痛既原因可以有好多,不過可以做好最大路保護肌腱既措施先。
懶人包:
1.檢查下你著緊咩鞋,緩震夠唔夠。
2.平時跑完步有無拉筋。
3.近排跑量/其他用腳既運動量 有無突然增加。
4.最近休息會唔會少左,唔夠時間比佢恢復。
低心率140 easy run應該好難出汗,我近排都係平均心率160-17x 咁跑會出汗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞