有冇跑步撚入嚟吹下水 (30)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
你試一次5x 1k快過目標pacing少少中間休1分鐘
第二日再嚟一隻3k目標pacing試吓
建議你星期二三練

星期五舒暢感覺跑多次一隻2k目標pacing
可能會覺得對腳好頹

星期六就抖吓

差唔多成個星期無跑
終於抽到時間出去un下
明白 咁如果我

競走健步 130 心率
Vs
跑步 170 心率

2樣都係keep到40分鐘既 咁我競步健走定跑步好 因為我7分半一公里其實我ok 係累同呼吸好急 但我都可以頂到40分鐘
Both 近一個月先做返運動 我over 200磅 人到中年想減返170-180磅 唔想咁早死
無跑咁耐都keep到
目標係想減左先 之後我想10km 跑到一個鐘內 10年前我跑到 但太耐無做運動變左肥佬 收到我最小keep 30mins 先
garmin 255 update完有watt數
近排個個都咁勁又雙M又全麥
今個weekend我又跑轉山先
個個都有得跑 我就拉傷要留係屋企
Coros 一直都有,但唔知有咩用
無乜人提及嘅

踩單車就多人講watt數
帶埋無得跑既我既意志,上阿肌露仔
呢兩日應該都會抖下,可能星期日easy run, 星期一有堂重課,星期4就係跑前最後一堂,應該唔會太chur,星期日8點就跑
都係要130率果個,因為低心率練法其中一個目標係維持主要燒脂既強度,會等你身體習慣燒脂黎拎能量,長遠你去繼續呢項活動先會燒多啲脂。
其實最好燒脂係跑行跑,因為每次轉換跑行都會令身體要重新適應,消耗額外能量。而且呢個方法對肌肉筋腱既負荷比持續跑少,適合新手,可以堆到既跑量多過你持續跑(因為負荷愈大愈要時間恢復),跑量多>消耗更多減得快啲。
愈黎愈多高手蒲頭
我見watt數既野太複雜,無了解到
淨係大概知個指標可以無視風阻上斜減慢pacing既因素
+1
跑多幾次interval唔難做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞