有冇跑步撚入嚟吹下水 (30)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
家明迫我越跑越快
Base 要我跑6:30 但開始唔係咁跟到,好容易過咗zone4
尋日跑完佢調返低我VO2 max同prediction
宜家都係改返target 做heart rate
練返好個底先

但如果練threshold, anaerobic 嗰啲都會較返做pace
之前試過跟HR跑anaerobic, 升咗好難咁快降返做récupération
我由Kayano轉Metaspeed 1代果陣勁唔慣,感覺小腿比佢夾硬向上推,跑姿亂左頭幾次著仲跑得慢左

用呢個心率法 訓練會有效率D
點樣轉target 做heart rate?
係錶定電話app 轉?
跟教練定今日建議? 有時唔需要太認真,好似月中我跟garmin 教練咁,跟足佢要求黎跑會跌vo2,同埋easy 會變得唔easy, 但唔跟足又話你果課有待改善. 之後easy run 我都無理佢指定配速,慢啲跑就算。
kayano 慢鞋支撐型,一轉就快鞋,應該好大負擔
一星期休兩日都好基本

腳痕嘅話跑幾k zone2
錶入面改
Today’s suggestion > settings > target type
我跟今日建議,跟足pace跑但我都feel到HR高咗
所以俾佢扣VO2
唔駛太介意garmin個Vo2 跑easy run多數都跌
利申由10月中 47去到而家58
新手跑咗一個月,我一星期休一日
但前日跑完兩隻腳嘅Vastus lateralis有啲酸
尋日就跑base都跑唔到Garmin 要求
睇嚟都要休息多啲先
升到咁多
我跑咗一個月先由46升到48但尋日跌返做47
兩個月都唔洗 47 -> 58

升左幾個月都仲係由51升到53
我要星期六先去到expo,希望早啲去無咁多人

我諗住跑完就去東京外圍地方,留兩日東京shopping就夠
無睇幾日個po去到30..
帶定頭盔先,無追哂po唔知前面有無人問過
想問大家用咩耳機 而家用緊b&o 但係跑到出汗就帶得唔舒服
跑步用shokz for sure
啲數字係我晚晚堅持落街跑嘅動力之一
我要搵下其他嘢keep住reinforces 我
例如追巴士輕鬆咗,心跳慢咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞