有冇跑步撚入嚟吹下水 (30)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
前日做完interval 大脾仲痛緊
癈到
做完有無拉筋
如果係真新手可能唔跑高強度仲好,費事跑一日要休兩三日
主力堆跑量又無咁易受傷,我而家係咁睇
我要做harun巴easy練到4分披
東涌巴加油
做高強度既訓練一定要warm up同cool down

講緊起碼各3個字
加油
你平時係唔係d好需要目標先有動力嘅人
正常,一開始跑完會酸痛兩日,跑多幾次就習慣,因為速度課同平時easy慢跑參與既肌肉同負荷有唔同
記得做足熱身 cool down ,尤其而家天氣凍左做重課前肌肉要充足warm up ,唔係好易整親
INVINCIBLE 折左平過1k
跑果彈重會彈下彈下咁
我諗起第一次操腳
成個星期上唔到落唔到樓梯,幾乎要揸拐杖番工
不過放心,身體會習慣,酸多幾次就無事,而家我操完腳都無feel了
東涌巴加大油
抖下先啦,咁先可以長跑長有
人無事先做到世界冠軍嘛
我跑步既時候都會好自然咁微笑住跑,因為好放鬆同快樂
原來呢樣野係有幫助,連Kipchoge都會
https://bit.ly/3VJAn7i
invincible /react infinity
zoomfly系列有碳板主要快跑用
warmup cool down 拉筋 碌腳 按摩
缺一不可
咁先長跑長有
"tarsometatarsal joint" 附近痛點算
跑左3年都冇做過interval
原來咁唔同
一星期跑緊幾多? 講多D
Interval 好辛苦
但無氧/推高速度係要咁練
係,就算form正確,負荷太大都搞唔掂
上星期就試過一次,持續跑跑左15K,第一次跑咁長,基乎成對腳所有我識既部位都痛
跟住第一日跑完已經筋同腱同關節痛,阿基里斯腱,股四頭肌腱,仲有最痛既足底筋膜+膝關節
到第二日,連埋四頭,摑繩,脛前肌,比目魚肌,踝關節,最痛係大腿比較入既內收肌群。

成對腳都痛個感覺都幾奇妙,連筋腱都痛果下就知一定係跑太耐,身體未適應到個強度。好在抖夠身體恢復得返晒,又可以再跑人體真係好犀利。
我練全馬先焗跑跑interval ,頭兩次跑完無左半條命,無賽果陣咪搞我
平時easy保平安
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞