[Nolan]Dunkirk 鄧寇克大行動 集中討論

1001 回覆
98 Like 15 Dislike
想問多樣 如果低質唔好介意
沙灘上既英軍咁脆弱 睇黎亦無乜制空權
點解德軍唔瘋狂炸沙灘?係咪因爲有更重要任務?

你問呢啲無意思嘎。樓上話套戲唔係講呢啲 完全無關係。

不過好似話係希特拉特登放生英國佬

其實B軍團如果總攻擊嘅話
個40萬人係死硬
唔知點解希特拉㩒停咗
呢套真心有落差, 睇完唔完滿
畫面構圖係好撚靚, 唔少位係有張力, 但感覺係左爆爆右炸炸, 唔得連貫.
係咪可以怪剪接?

由黑白片追到今日

補多句, 其實套野有冇用cg?
我作為普通觀眾, 一場宏觀著墨軍事片冇血肉城牆, 呢個冇cg嘅堅持, 犧牲太大
今晚剛剛睇完
鬼仔好似樣
睇完都分唔到邊個打邊個
其實去到最後都唔太認到啲人,邊個死邊個生

主角男姐係最後讀報紙個個?
法國佬最後點樣?

今次係冇明顯嘅主要角色
法國佬趕唔切離開艘廢船

哦....我知有人走唔切,但睇唔出係法國佬

無主角無人名少對白反而夠真實

最錯以為Harry Styles 死
點知佢無事
法國佬真係慘

其實唔明點解要寫死法國佬

我睇完都有呢個疑問
法國仔好人黎喎
救過其他人
點解最後死左
想問多樣 如果低質唔好介意
沙灘上既英軍咁脆弱 睇黎亦無乜制空權
點解德軍唔瘋狂炸沙灘?係咪因爲有更重要任務?

大霧
戲入面好似冇講過

5月28號大霧開始係dunkirk地區出現
所以德軍就停咗轟炸

以下係簡短咁介紹
https://youtu.be/KouNlpVEeQU

漏咗講
佢唔炸海灘係走咗去炸海上面嘅船
其實去到最後都唔太認到啲人,邊個死邊個生

主角男姐係最後讀報紙個個?
法國佬最後點樣?

今次係冇明顯嘅主要角色
法國佬趕唔切離開艘廢船

哦....我知有人走唔切,但睇唔出係法國佬

無主角無人名少對白反而夠真實

最錯以為Harry Styles 死
點知佢無事
法國佬真係慘

其實唔明點解要寫死法國佬

我睇完都有呢個疑問
法國仔好人黎喎
救過其他人
點解最後死左

就係因為好人先死
尋晚睇完,好撚鍾意,好好睇,視覺聽覺享受
尋晚睇完,好撚鍾意,好好睇,視覺聽覺享受

same here
呢套初頭會覺得好悶,點知由頭緊張到尾,分三線同唔同時間線黎講控制得幾好,起碼睇得明,成套戲無咩對白但好緊張,好似隨時都會被德軍襲擊
原來Dunkirk執導編劇同Inception導演係一個人黎
唔怪得bgm咁似Inception
音效做得好好 營造到緊張嘅氣氛
原來Dunkirk執導編劇同Inception導演係一個人黎
呢套初頭以為覺得好悶,點知由頭緊張到尾,分三線同唔同時間線黎講控制得幾好,起碼睇得明,成套戲無咩對白但好緊張,好似隨時都會被德軍襲擊
覺唔覺個海灘太過乾淨

Atonement個沙灘景好似真d
屌你地老母 都唔知你地係唔撚係睇戲 第一個比阿伯救嘅士兵話自己係坐潛艇中魚雷 關夜晚果陣乜事?根本就唔係同一個人

真係架
屌你地老母 都唔知你地係唔撚係睇戲 第一個比阿伯救嘅士兵話自己係坐潛艇中魚雷 關夜晚果陣乜事?根本就唔係同一個人

我r哂頭但差啲信左 多謝你

你入戲院重睇多次啦on9仔
你老母生漏左對眼俾你啊
呢套初頭以為覺得好悶,點知由頭緊張到尾,分三線同唔同時間線黎講控制得幾好,起碼睇得明,成套戲無咩對白但好緊張,好似隨時都會被德軍襲擊

聽講導演參考過默片,少用對白
係沙灘被炸到趕上救護輪,就算齋睇畫面唔聽聲都會好緊張
人地一幕5分鐘嘅戲 淨係配樂都好100倍唔只啦。

https://www.youtube.com/watch?v=QijbOCvunfU

可唔可以咪撚再搬atonement出來?兩套戲講緊完全唔同既野根本完全冇關係,有咩可以比較既地方呀?atonement拍得好就等於dunkirk廢?Dunkirk好就等於atonement廢?

成日話邊套邊套先叫電影,最撚戇鳩就係你呢種人

簡單啲講, 你都係唔想認呢句啫。

真係好後悔浪費時間同你啲智障講野

拗唔過人就講呢啲。
咩叫電影? 咪係講故仔囉。

人地Atonement 段片5分鐘講嘅故仔, 同你套Dunkirk 107分鐘講嘅, 咪又係一樣係個故。 有咩分別呀?

無丫嘛, 係咪? 唔同嘅只不過係所謂嘅敍事手法啫。

好喇, 咁我係未睇過Atonement亦無興趣睇
但係我睇完前者5分鐘, 佢真係話到比我知原來當時嘅Dunkirk係咁嘅, 場境迫真不在話下, 5分鐘入面嘅故事, 帶出嘅信息, 仲多撚過過你套嘢107分鐘啊, 死未?

a. 一大班打敗仗嘅殘兵喺度等運到 好彩嘅唔駛死 唔好彩嘅係咁先。
b. 點解要開槍射馬呢?
c. 點解個摩天輪會轉嘎?
d. 仲有班耶撚
e. 原來400000人係咁多人嘎!

睇番套Dunkirk , 我唔知真係以為係小學雞排隊放學咋。

唔係我講的, 但下面呢段真係總結到我所講嘅!

In devoting so much time to the dull, counterproductive construction of its action sequences, Dunkirk dispenses with nearly all other elements of drama.

連套戲都未睇過就知呢啲先叫電影同你講多兩句分分鐘拉低智商

算把啦你。講又唔夠人講。
咁你Dunkirk睇左100次未呀

繼續打飛機話人唔夠你講啦

唔覺

呢段拖得太長啦

用好多鏡頭呈現唔同視點

但over 左

好似玩fila 入波後唔同角度重新睇多次

其實成套都係over 左

成套都係用唔同角度不斷replay 同一件好撚普通既事

可以有幾緊湊呢
一開始個配樂真係令人透不過氣。

唔覺

呢段拖得太長啦

用好多鏡頭呈現唔同視點

但over 左

可以有幾緊湊呢

呢段邊有唔同視點
陸軍第一日,其他都未推進

唔覺

呢段拖得太長啦

用好多鏡頭呈現唔同視點

但over 左

可以有幾緊湊呢

托住擔架果段我以為佢地最終會行番去英國呀。

行咁耐仲未到嘅。。。。
人地一幕5分鐘嘅戲 淨係配樂都好100倍唔只啦。

https://www.youtube.com/watch?v=QijbOCvunfU

可唔可以咪撚再搬atonement出來?兩套戲講緊完全唔同既野根本完全冇關係,有咩可以比較既地方呀?atonement拍得好就等於dunkirk廢?Dunkirk好就等於atonement廢?

成日話邊套邊套先叫電影,最撚戇鳩就係你呢種人

簡單啲講, 你都係唔想認呢句啫。

真係好後悔浪費時間同你啲智障講野

拗唔過人就講呢啲。
咩叫電影? 咪係講故仔囉。

人地Atonement 段片5分鐘講嘅故仔, 同你套Dunkirk 107分鐘講嘅, 咪又係一樣係個故。 有咩分別呀?

無丫嘛, 係咪? 唔同嘅只不過係所謂嘅敍事手法啫。

好喇, 咁我係未睇過Atonement亦無興趣睇
但係我睇完前者5分鐘, 佢真係話到比我知原來當時嘅Dunkirk係咁嘅, 場境迫真不在話下, 5分鐘入面嘅故事, 帶出嘅信息, 仲多撚過過你套嘢107分鐘啊, 死未?

a. 一大班打敗仗嘅殘兵喺度等運到 好彩嘅唔駛死 唔好彩嘅係咁先。
b. 點解要開槍射馬呢?
c. 點解個摩天輪會轉嘎?
d. 仲有班耶撚
e. 原來400000人係咁多人嘎!

睇番套Dunkirk , 我唔知真係以為係小學雞排隊放學咋。

唔係我講的, 但下面呢段真係總結到我所講嘅!

In devoting so much time to the dull, counterproductive construction of its action sequences, Dunkirk dispenses with nearly all other elements of drama.

連套戲都未睇過就知呢啲先叫電影同你講多兩句分分鐘拉低智商

算把啦你。講又唔夠人講。
咁你Dunkirk睇左100次未呀

繼續打飛機話人唔夠你講啦

你咪繼續囉。 用你嘅邏輯 奉勸你睇夠100先衝出黎柒啦。

聽講要睇 laser最近要去到泰國

東莞有

呢樣真係唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞