[Nolan]Dunkirk 鄧寇克大行動 集中討論

1001 回覆
98 Like 15 Dislike
船第一個救嘅空軍
姐係推左條o靚仔落樓梯果個
同有幕
中完魚雷沉船之後 兩個主角遊去艇仔到
跟住艇仔d人唔比佢地上
有條友叫佢地係下面跟唔好哂力
好似係同一條友??

都唔係同一個人 一個金毛一個黑毛

條民船係海中心第一個救起嘅係 Cillian Murphy
即推咗𡃁仔落樓個黑毛
佢好似唔係空軍,係海軍

艇仔上叫兩個主角係下面跟唔好哂力個嗰
都真係 Cillian Murphy 嚟架
Can anyone tell me am I right and why does it happen !!!

如果係同一個人,個時序咪好怪囉

係同一個人黎
三條線發生時間根本唔同
海灘線係由英軍完全撤退(1940年六月四號)前一個星期開始
小船線係前一日(六月三號?)開始
Tom Hardy線係主角坐貨船走人前一個鐘開始
所以海灘線會見到有夜晚,另外兩條線冇

唔係囉 其實諗返,套戲大部分時間加埋都應該只係過咗兩三日,阿伯隻船出海時都只係啱啱開始徵用民用船,係最尾有個士兵喺渡頭訓醒先真係過咗一星期
首先俾個分,7-7.5/10
技術上絕對係佳作,頭十分鐘我直頭俾10/10
另類風味,冇英雄,冇以一敵百,行寫實風
但真心覺得飛機太少,船太少,人都太少
仲有漁船爭執果個位我覺得破左成套戲個氣氛

被打敗要逃生
就係講佢唔夠船
要徵用民間嘅船

所以後來嗰幕好多民用船嚟到係做到嘢,睇到嗰幕想喊

下 唔係呀嘛 真係會想喊咩? 我覺得佢拍得冇乜代入感 人物描寫少 代入唔到主角
船第一個救嘅空軍
同有幕
跟住艇仔d人唔比佢地上
好似係同一條友??

即推咗𡃁仔落樓個黑毛
佢好似唔係空軍,係海軍

Can anyone tell me am I right and why does it happen !!!

係同一個人黎
三條線發生時間根本唔同

唔係囉 其實諗返,套戲大部分時間加埋都應該只係過咗兩三日,阿伯隻船出海時都只係啱啱開始徵用民用船,係最尾有個士兵喺渡頭訓醒先真係過咗一星期

如果有d消息講下荷蘭,比利時準備投降,法軍防線被突破好似好d
一開頭得張宣傳紙話佢地被圍,又見唔到德軍,冇乜大軍壓境,好危既感覺
想劇情豐富緊湊,你估 Nolan 唔識寫咩
佢大可俾故事背景某幾個主角
話對面海有乜乜物物人等緊佢地番黎
令觀眾代入晒好想佢地成功逃離
或者做幾場同德軍爆晒血嘅短兵相接
然後德軍逐漸迫近,千鈞一髮唔走唔得
加強危機感同壓迫感
外加幾場感人 brotherhood / 道德兩難嘅劇情
就又神片啦

但佢今次寫 durkirk,就只寫 dunkirk
無角色無故事背景無枝節無英雄
紀錄片咁平實報道戰爭實況其實係鳩hea等運到
(幾條仔坐沙灘望黎望去、坐6個鐘等潮漲)
個個近乎無意識,無心機理周圍嘅事
不多言,無苦中作樂
大家只想保命番屋企,呢條船唔得就下一條
就算有英雄位都係淡淡然唔矯情
(例如英國海軍大佬話留低等埋法國兵撤退個幕)
而全片都無一個德軍出過場露過面
只係軍機慢慢飛過嚟發炮想殺9你,連死亡威脅都係咁沉默同冷漠
而士兵都接受咗呢個設定,除咗求生一刻驚恐
其實對戰場上的生死已經好麻木,今次死唔去咪繼續

Nolan 選擇放棄大眾味精黎呈現戰爭嘅冷漠、麻木同無聊冗長
睇完後只有種淡淡然嘅感覺
Nolan 真係好撚夠 pot 大眾未必接受到

最後都叫有個 twist 嘅
成班明明勁怕死又敗走,都突然變凱旋歸來嘅英雄
反而最勇武嘅 Tom Hardy 同個英國海軍大佬就係咁先
原來番到黎嘅係狗雄,番唔到黎嘅先係真英雄

本身諗過 Dunkirk 會有 interstellar 咁蕩氣迴腸
所以係有d 失望
不過睇完各位巴打分析三條時間線嘅鋪排
又覺得呢個技術位好神
船第一個救嘅空軍
同有幕
跟住艇仔d人唔比佢地上
好似係同一條友??

即推咗𡃁仔落樓個黑毛
佢好似唔係空軍,係海軍

係同一個人黎
三條線發生時間根本唔同

一定唔係
主角返到英國嗰日份報紙報邱吉爾發表we shall never surrender演說,證明嗰日係六月四號
最後一批英軍喺六月四號撤離,所以訓醒個二等兵同主角唔會差多過一日時間
六四大撒退
神片
加強危機感同壓迫感
就又神片啦

傳統美帝式抗德/日神劇

歐洲拍既戰爭片大多唔係咁既撚樣
建議睇埋N年前既Battle of Britain
覺唔覺個海灘太過乾淨
覺唔覺個海灘太過乾淨

有咩問題?
加強危機感同壓迫感
就又神片啦

傳統美帝式抗德/日神劇

建議睇埋前排個套 Land of Mine
港譯十個拆彈的少年
又係荒蕪沙灘冷漠 tone 二戰片
講一班少年德國戰俘
被迫拆番德軍係一個丹麥沙灘埋嘅地雷
好好睇
其實好多泡
覺唔覺個海灘太過乾淨

有咩問題?

我覺得太少人
應該係全部用真野拍嘅限制
加強危機感同壓迫感
就又神片啦

傳統美帝式抗德/日神劇

建議睇埋前排個套 Land of Mine
港譯十個拆彈的少年
又係荒蕪沙灘冷漠 tone 二戰片
講一班少年德國戰俘
被迫拆番德軍係一個丹麥沙灘埋嘅地雷
好好睇

呢套好野
有無人講下稻草人條時間線
覺唔覺個海灘太過乾淨

有咩問題?

我覺得太少人

同埋為左pg 拍到幾乎完全冇血
其實好多泡

啲泡係咩黎
兩架戰機糾纏左好耐,恰眼訓

結尾感覺過左海就神仙
覺唔覺個海灘太過乾淨

有咩問題?

我覺得太少人

佢電影一向唔賣血。
不過戰爭片咁樣潔淨我都唔同意
覺唔覺個海灘太過乾淨

有咩問題?

我覺得太少人

佢電影一向唔賣血。
不過戰爭片咁樣潔淨我都唔同意

個個都以為一定要諾曼地登陸咁血腥先係war

Aerial view of the beach at Dunkirk where some 300-400 men await evacuation. (UK Crown Copyright / MOD. Courtesy of Air Historical Branch, RAF)
睇完 對耳仔好辛苦,小提琴聲好尖
睇到抖唔到氣
仲以為會有炸沉郵輪
If you see "Dunkirk," please don't go expecting a typical Hollywood formula war film, with plenty of character exposition and back story. This is not a movie about cliched archetypes. You won't find a platoon of Brits passing around photos of their sweethearts; and you won't see the joker, the farmer, the ladies' man or the upper-crust failure seeking to redeem himself. You won't see a Cockney urchin who teaches the lads to survive.
其實好多泡

啲泡係咩黎

"原油洩漏也會導致臨近水域產生泡沫,但原油洩漏引發的環境問題,通常比單純的海水泡沫化要嚴重很多。"
其實好多泡

啲泡係咩黎

"原油洩漏也會導致臨近水域產生泡沫,但原油洩漏引發的環境問題,通常比單純的海水泡沫化要嚴重很多。"

前幾版有巴打話海入面d微生物因為海浪同空氣溝埋一齊形成,歐洲果邊好多海灘都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞