[Nolan]Dunkirk 鄧寇克大行動 集中討論

1001 回覆
98 Like 15 Dislike
好明顯一開始上民船個陸軍就係為左比大家搞清個時序最重要個指標啦
不過睇完呢套戲先發自己好似有臉盲症咁
完全分唔到英軍男主角同法國佬個樣

同埋點解Nolan就一定要扭橋 套套都好似Memento,Prestige 咁又話食老本不思進取架啦

同埋因為咁樣 觀眾先知道比魚雷轟過之後對一個人既轉變係點

agger
話無必要用三線果d
不如諗下佢既取材咁有限
唔係話一定要用三線
但平舖既效果可能更差
可能已經係題材上表達得好左

到時得一條線又nolan唔識處理 悶

連班nolan粉絲都覺得呢個故事取材有限
所以先至要扭盡六壬用三條線講故事
其實係唔係一開始揀呢個劇本已經有問題
唔知有冇miss到劇情 好奇想問點解最後個機師冇油但又唔跳傘走人 逼住要去到敵軍個邊

係個個高度跳落去都係死硬
相反唔明點解佢唔燒左架機之後走佬

因為佢降左落去德軍軍區
唔知有冇miss到劇情 好奇想問點解最後個機師冇油但又唔跳傘走人 逼住要去到敵軍個邊

係個個高度跳落去都係死硬
相反唔明點解佢唔燒左架機之後走佬

因為佢降左落去德軍軍區

去到6月4號 最後一日
好多dunkirk上既法國兵都走唔甩 被迫降德國

佢架機去到dunkirk嗰面冇晒油
跳唔跳都係死硬
好明顯一開始上民船個陸軍就係為左比大家搞清個時序最重要個指標啦

同埋點解Nolan就一定要扭橋 套套都好似Memento,Prestige 咁又話食老本不思進取架啦

agger
話無必要用三線果d
不如諗下佢既取材咁有限
唔係話一定要用三線
但平舖既效果可能更差

nolan覺得dunkirk呢件事值得更多attention
太少電影記載

agger
話無必要用三線果d
不如諗下佢既取材咁有限
唔係話一定要用三線
但平舖既效果可能更差

nolan覺得dunkirk呢件事值得更多attention
太少電影記載

其實發電機行動係二戰歐洲戰場都叫幾大影響
偏偏冇乜人拍,可能係覺得大走佬唔夠光彩,唔多壯列
拍呢套戲叫做補左呢一塊拼圖
當年既英國人係當呢件事係戰事失敗
唔知陶傑會唔會係電台講依套戲呢

華納好似幾鐘意咁宣傳
諗起之前The Dark Knight個幾份The Gotham Times
麻煩睇左唔好劇透住

超過30萬人成功撤退

有驚喜
啱啱睇完,真係好正,同埋幾中意呢種半good end半bad end收尾,現實上戰爭都係咁,有d人好好彩唔洗死可以順利返企,有d無名士英雄反而犧牲自己去成就同伴,一個小決定足以影響好多人既命運
咁樣手法拍戰爭片
IMAX鏡頭靚撚到
啱啱睇完,真係好正,同埋幾中意呢種半good end半bad end收尾,現實上戰爭都係咁,有d人好好彩唔洗死可以順利返企,有d無名士英雄反而犧牲自己去成就同伴,一個小決定足以影響好多人既命運

D陸軍全程走佬返去狗熊變英雄
真英雄空軍就比人屌+做俘虜

路蘭拍諾曼第實好正
我想問飛機冇油熄引擎唔係會失速下墜咩?
我想問飛機冇油熄引擎唔係會失速下墜咩?

靠本身速度做一陣滑翔

當然而家大飛機又載貨載客失速會快好多
睇完暈到宜家
Tom hardy 冇油準備返航果時發現德國轟炸機果度好掙扎 佢調頭嘅話死撚梗,唔調頭就睇住自己友死

比我就唔調頭
睇完暈到宜家
Tom hardy 冇油準備返航果時發現德國轟炸機果度好掙扎 佢調頭嘅話死撚梗,唔調頭就睇住自己友死

比我就唔調頭

tom hardy同mr dawson係真英雄
呢套真係一般

利申:半死忠

死因真係唔知佢想帶乜主題/中心思想出黎

一貫手法用剪接去搞亂d 時序

但過於賣弄 意義不大

點解一定要有主題要返鄉下bbq完場呢
呢個故仔本來就係悶坐響度等人救等比人炸
亂時序係一貫手法定係刻意令套戲少冷場
值得商榷

拍呢d 其實真係唔只係nolan 可以拍到
Interstellar 我覺得佢真係顛覆左太空旅行主題既戲
Memento inception 呢d 亦都唔使多講
同樣係突破同顛覆
我係抱住想睇下佢會點顛覆戰爭片既心態入去
你可以話dunkirk 同一般戰爭片有唔同
呢點我唔會唔認同

但係唔係去到叫做全新 突破 甚至只有佢一個可以拍到程度 我覺得唔係 有人吹奏三條線最終相交好神 大佬 呢d 連tvb 迷 (鄭嘉穎個套)都有 至於吹奏凸出戰爭殘酷 充滿偶然性 我想反問講嗰個係咪未睇過戰爭片 最後 頭半都有d緊湊 但空戰d 時序亂左後觀眾已經要好費力玩認人 攰到想佢快d 完場(反正結局一早就知 三線會相交亦係預期之內)

利申:無睇trailer 就入場

路過表示認同

點都好,快d走呀
Lm
我仲以為係男既都會覺得好睇添
估唔到咁兩極
睇完有無諗過如果香港有戰事會點?
讓領導先走?廢老港豬沖去碼頭搶船揸去台灣?連登仔手持鍵盤堅守網上最後防線?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞