[Nolan]Dunkirk 鄧寇克大行動 集中討論

1001 回覆
98 Like 15 Dislike
點都要講多次,佢空襲D聲好撚正
唔講IMDb
淨係rotten tomatoes 新鮮度都有92%
點解嚟到連登會係咁俾人屌
我未睇
過幾日去睇下係咪真係咁唔掂

猿人都有94%
呢集猿人真係麻麻地

講返Dunkirk
Nolan有好多堅持嘅決定
影響到觀眾對套戲嘅觀感
例如唔用cg
Over既配樂
太零碎嘅剪接
演員冷靜嘅演技

令到我哋主流觀眾
會一時間適應唔到甚至代入唔到

只可以講佢真係好撚大膽

利申 非Nolan fan
不過幾鍾意凶心人 dark knight 同prestige

例如唔用cg:

代表導演追求真實感

Over既配樂:

套戲冇對白梗係要用多啲配樂營造緊張感

太零碎嘅剪接:

上面已經有人講左剪接好順滑冇問題

演員冷靜嘅演技:

咁先表現到戰爭所帶黎嘅無奈

總結:你唔識睇戲,建議你都係去睇番變形金剛

咩啊
真係唔會覺得零碎嘛
只要搞清楚個時間軸
當有三條線用不同速度推進緊就OK
但可能唔係個個人都一下子處理到
唔講IMDb
我未睇

猿人都有94%
呢集猿人真係麻麻地

講返Dunkirk
影響到觀眾對套戲嘅觀感
例如唔用cg
Over既配樂
太零碎嘅剪接
演員冷靜嘅演技

令到我哋主流觀眾

只可以講佢真係好撚大膽

不過幾鍾意凶心人 dark knight 同prestige

例如唔用cg:

代表導演追求真實感

Over既配樂:

太零碎嘅剪接:

演員冷靜嘅演技:

咩啊
真係唔會覺得零碎嘛
只要搞清楚個時間軸

佢唔係講緊三條線既transition唔係, 係講緊d鏡頭剪得太短
唔講IMDb
我未睇

猿人都有94%
呢集猿人真係麻麻地

講返Dunkirk
影響到觀眾對套戲嘅觀感
例如唔用cg
Over既配樂
太零碎嘅剪接
演員冷靜嘅演技

令到我哋主流觀眾

只可以講佢真係好撚大膽

例如唔用cg:

代表導演追求真實感

Over既配樂:

太零碎嘅剪接:

演員冷靜嘅演技:

咩啊
真係唔會覺得零碎嘛
只要搞清楚個時間軸

佢唔係講緊三條線既transition, 係講緊d鏡頭剪得太短
唔講IMDb
我未睇

猿人都有94%
呢集猿人真係麻麻地

講返Dunkirk
影響到觀眾對套戲嘅觀感
例如唔用cg
Over既配樂
太零碎嘅剪接
演員冷靜嘅演技

令到我哋主流觀眾

只可以講佢真係好撚大膽

例如唔用cg:

代表導演追求真實感

Over既配樂:

太零碎嘅剪接:

演員冷靜嘅演技:

咩啊
真係唔會覺得零碎嘛
只要搞清楚個時間軸

佢唔係講緊三條線既transition唔係, 係講緊d鏡頭剪得太短

可能我表達得唔好
我指係你要好似砌圖咁砌啲片段落去三條line度
砌唔切就會覺得好散
睇完覺得Nolan 都係拍番商業片算la
講戰爭場面 雷霆救兵高幾班
講刻畫戰爭殘酷 舒特拉的名單 鋼琴戰曲都好過佢
就算講上年套鋼鋸嶺 都好睇過e 套
我覺得10分黎講 6.5分差不多

所以呢一套根本唔係戰爭片

咁其實 呢套野乜野片?

連套戲係咩genre,表達d咩都未睇得明就係度發表偉論,真係夏蟲不可語冰,莫講話David lynch, Terence Malick 。

講到尾大家都係想要大場面姐,爆血,wide shot 見到十萬個炸彈,大量highspeed 就叫好睇

Saving private ryan 好平鋪直敍拍pov shot 就好睇,dunkirk subtle d 係咁用 shot reverse shot, action reaction 咁跳接就跟唔到個節奏
點都要講多次,佢空襲D聲好撚正

空襲同空戰好撚正
唔講IMDb
我未睇

猿人都有94%
呢集猿人真係麻麻地

講返Dunkirk
影響到觀眾對套戲嘅觀感
例如唔用cg
Over既配樂
太零碎嘅剪接
演員冷靜嘅演技

令到我哋主流觀眾

只可以講佢真係好撚大膽

例如唔用cg:

代表導演追求真實感

Over既配樂:

太零碎嘅剪接:

演員冷靜嘅演技:

喂阿哥 我講緊主流觀眾
有小小技術上嘅建議或者批評
就俾人插唔識睇戲
你都幾非黑即白

利申 做緊電影 睇戲會睇埋技術野

咁其實 呢套野乜野片?

連套戲係咩genre,表達d咩都未睇得明就係度發表偉論,真係夏蟲不可語冰,莫講話David lynch, Terence Malick 。

講到尾大家都係想要大場面姐,爆血,wide shot 見到十萬個炸彈,大量highspeed 就叫好睇

Saving private ryan 好平鋪直敍拍pov shot 就好睇,dunkirk subtle d 係咁用 shot reverse shot, action reaction 咁跳接就跟唔到個節奏

咪戇尻
nolan 話係suspense thriller
咁我想問呢套野有乜野係懸疑過?
識電影就一定要覺得呢套好
覺得呢套唔掂就一定係唔識野
唔好似為撻 d 電影技術terms 就代表你識野人地一定係白痴啦 屌你老母
Nolan 撚真係惡過共產黨

一話套戲有乜野唔好就必定係你唔識野

套野咁有技巧

一定係好睇架

你班友唔識貨 垃圾

其實我expect佢會講下前線法軍焗守冇得走
有關配樂嘅問題:
上面有巴打話套戲少對白所以要用多d配樂營造緊張感,但我想講太多嘅音樂只會令我感到疲勞,而非緊張。要營造緊張感甚至完全唔用音樂都得,例如No Country for Old Men,一樣係無乜對白,但比Dunkirk緊張100倍 (純粹誇飾,不用太認真)

個人覺得Nolan之所以用幾乎無斷過嘅配樂可能係受默片影響。以前d默片的確係會由頭到尾都有配樂,但咁係因為默片既無對白又無音效,所以需要有音樂令個戲院唔會一片死寂。但Dunkirk既然已經有咁豐富嘅音效,實在唔需要用咁多音樂。基本上好嘅音效配合埋畫面已經足夠營造緊張感,過多嘅音樂只會畫蛇添足,而非畫龍點睛。

講英法聯軍死守最後防線5日(雖然守到原因係B集團軍停咗冇打)

可以出另一套熱血片

講英法聯軍死守最後防線5日(雖然守到原因係B集團軍停咗冇打)

可以出另一套熱血片

雷霆寇克

不嬲都係啦,佢地眼中Nolan=完美
但其實Nolan都係人
啱啱睇完正到仆街
全套戲氣氛緊張無悶場
最後幾條線個時間慢慢同步嗰度真係
音效亦做得好好
反而hans zimmer啲配樂今套冇乜出彩既地方

同佢地講劇情, 佢地就同你講拍攝技巧,
同佢地講拍攝技巧, 佢地就同你講口味,
同佢地講口味, 佢地就話呢套唔係戰爭片,
同佢地講呢套係戰爭片, 佢地就話香港一般觀眾有咩資格評老蘭
啱啱睇完正到仆街
全套戲氣氛緊張無悶場
音效亦做得好好

配樂都好好啦,加強左緊張氣氛又無喧賓奪主
106分鐘完全冇冷場睇到我好肉緊
唔鍾意嘅咪去睇明月幾時有囉
啱啱睇完正到仆街
全套戲氣氛緊張無悶場
音效亦做得好好

配樂都好好啦,加強左緊張氣氛又無喧賓奪主

冇一首令人印象深刻既主題曲
跟返佢以前既風格多數會喺最尾平民船抵達個高潮位整首
但今次冇,可能Nolan唔想啲音樂蓋過呢套既寫實風格
套戲有啲位本身已經夠緊張,我寧願佢冇配樂
例如某幾part空戰
有無人知元朗yoho新開間imax得唔得?

咁其實 呢套野乜野片?

咪戇尻
nolan 話係suspense thriller
咁我想問呢套野有乜野係懸疑過?
識電影就一定要覺得呢套好
覺得呢套唔掂就一定係唔識野
唔好似為撻 d 電影技術terms 就代表你識野人地一定係白痴啦 屌你老母

覺得套戲唔好睇唔一定係唔識野,撻電影terms都唔一定係識野,但睇你以上既言論就知你一定係唔識
d聲好正, nolan d戲好高汁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞