[Nolan]Dunkirk 鄧寇克大行動 集中討論

1001 回覆
98 Like 15 Dislike
無辦法,普遍觀眾眼中可能睇番夜神或Inception 既東西,而家出黎感覺冇所以反差較大,上次星際都有類似情況。
爛番茄部分負皮一覽, 唔好淨係話得香港人先識投訴套戲唔好睇

"Other critics are raving about this one. Did we see a different movie? This one is terribly disjointed and you are never connected to the characters. Wanted to like it but..."

"I typically love war docudramas. This one was garbage."

"zZzzZzzZzzZzzZzzZzzZzzZzzZzzZzzZzzZzzZzzZzzZzzZzzZz
Smart move Nolan, cornering the senior (60+) demographic...
zZzZzZzZzZzZzZzZzZzZzZzZzZzZzZzZzZzzZzzZzzZzzZzzZz"

"Not making Dunkirk an R rated feature took away a lot of what could have been one of the greatest war movies ever. Realism is just not there. Technically magnificent, but lacks in realistically portraying war."

"A World War II movie your dad will fall asleep watching on the couch."

"A beautifully shot, shallow, and nauseating video game. Too much Spectacle and not nearly enough humanism, a truly special effect that money cannot buy. It's the equivalent of dry, stale bread."

"Bring an earplug before you head, cuz it loud as f***"
岩岩睇完,剪接唔覺破碎,跟到劇情,用小人物(一個只想生存既卒仔,一個拯救既平民船長,一個空軍機師)黎帶出Dunkirk ,戰爭慘烈既情況都覺得做得幾好幾特別
同埋有D諗唔明點解最後個空軍唔LAND海要LAND陸地比德軍夾走
點解Nolan會比人擺上神台 其實我覺得係因為好多人都人云亦云
見好多人話Nolan拍嘅戲真係好勁
又話咩非線性敍事手法好勁
又話咩故事好有內涵
其實得罪講句 呢度真係識睇或者識客觀評論嘅(包括我) 又有幾多呢?

首先表明自己立場 其實我覺得Nolan係好努力好有心機搞電影嘅導演
但係我唔覺得佢值得比你地吹捧到神一般

就本片而論,小弟個人覺得 Dunkirk係Nolan自我挑戰嘅一套電影
點解? 要知道寫非線性敍述手法嘅故事其實好難
仲要最後將唔同故事集結而完美收場,更加難上加難
以上講嘅,係唔同故事線嘅時間比例係一樣嘅時候 (姐係線A,線B,同線C都係以同一個時間黎做單位)
但係如果唔同故事線嘅時間單位同比例唔一樣呢?
我覺得,呢個就係Nolan自己想嘗試挑戰嘅嘢

所以上面有人話 如果你覺得樹大招風好睇,咁你就會覺得Dunkirk好睇
其實我唔同意,因為性質其實唔同

雖然成套片嘅收尾係做得好好,
但係咁唔代表佢將非線性敍述呢一個部分做得好
要知道三個故事分別以一星期,一日,一小時黎做各自嘅時間單位,但係又要係兩個鐘嘅電影時間入面平均分配三個故事嘅登場時間,再將呢三個故事做到互相關聯同互相影響,其實係難過你180度翻騰三周半曲體
所以雖然Nolan好有勇氣亦值得加許,但係失敗咗就係失敗咗,有人話睇唔明/覺得好亂其實係正常
其實要用文字黎做指引已經覺得佢自己都知好似衰衰地先加返兩粒字係開頭

雖然係故事敍述上面好似燒燒地鬚,但係Nolan又用鏡面同埋音效配樂黎救返套戲
我好唔明白,點解咁多人話啲配樂太多
其實我覺得呢套戲嘅配樂同音效運用先係成套戲最好嘅地方
指針跳動嘅聲,Ju87嘅俯衝轟炸聲,呢啲都係令到套戲好有壓迫感同緊張氣氛嘅主要成因
至於鏡頭方面,上面都有講,銷毀Spitfire同Tom Hardy最後個Close Shot,Spitfire係海灘上迫降,呢啲都係好例子

就真實性而論,
其實我覺得一個故事要做得真實,其實唔係要將幾多架車幾多兵員擺曬出黎就叫真實,真正要等一個故事有真實感有代入感,係要係微觀角度描述個故事世界
Nolan 係呢套片講嘅三個故事,都係講緊一個小兵,一隻遊艇,一個飛官嘅小故事,但係呢三個小故事都好成功咁描繪到Dunkirk成件事件出黎,其實已經超額完成任務。

雖然係空戰部分最後簡直匪夷所思 (Fuel Empty Spitfire, Flaps down, 仲要U turn engage Ju87, 再滑翔多一陣先Soft landing),但係因為故事需要營造到Tom Hardy嘅角色係一個捨己為人嘅無名英雄,小弟覺得亦情有可原。

補充一句,一套戲有冇內涵,或者中心意想係咩,其實冇標準答案,電影嘅唔同敍事手法更加會令到人覺得睇到咩都覺得係有深層意味,你又唔係Nolan,你又知佢真正想表達嘅係咩? 所以小弟都係戴返個頭盔,無謂講咩好有深度,好有內涵呢啲嘢啦。

BTW, 唔好再話咩鄧寇克個譯名出事啦, 音譯呢家嘢就真係點譯都得

最後打到好長添,係度多謝睇曬嘅巴打肯睇小弟9 up
用懸疑音樂去包裝戰爭片
點解Nolan會比人擺上神台 其實我覺得係因為好多人都人云亦云
見好多人話Nolan拍嘅戲真係好勁
又話咩非線性敍事手法好勁
又話咩故事好有內涵
其實得罪講句 呢度真係識睇或者識客觀評論嘅(包括我) 又有幾多呢?

首先表明自己立場 其實我覺得Nolan係好努力好有心機搞電影嘅導演
但係我唔覺得佢值得比你地吹捧到神一般

就本片而論,小弟個人覺得 Dunkirk係Nolan自我挑戰嘅一套電影
點解? 要知道寫非線性敍述手法嘅故事其實好難
仲要最後將唔同故事集結而完美收場,更加難上加難
以上講嘅,係唔同故事線嘅時間比例係一樣嘅時候 (姐係線A,線B,同線C都係以同一個時間黎做單位)
但係如果唔同故事線嘅時間單位同比例唔一樣呢?
我覺得,呢個就係Nolan自己想嘗試挑戰嘅嘢

所以上面有人話 如果你覺得樹大招風好睇,咁你就會覺得Dunkirk好睇
其實我唔同意,因為性質其實唔同

雖然成套片嘅收尾係做得好好,
但係咁唔代表佢將非線性敍述呢一個部分做得好
要知道三個故事分別以一星期,一日,一小時黎做各自嘅時間單位,但係又要係兩個鐘嘅電影時間入面平均分配三個故事嘅登場時間,再將呢三個故事做到互相關聯同互相影響,其實係難過你180度翻騰三周半曲體
所以雖然Nolan好有勇氣亦值得加許,但係失敗咗就係失敗咗,有人話睇唔明/覺得好亂其實係正常
其實要用文字黎做指引已經覺得佢自己都知好似衰衰地先加返兩粒字係開頭

雖然係故事敍述上面好似燒燒地鬚,但係Nolan又用鏡面同埋音效配樂黎救返套戲
我好唔明白,點解咁多人話啲配樂太多
其實我覺得呢套戲嘅配樂同音效運用先係成套戲最好嘅地方
指針跳動嘅聲,Ju87嘅俯衝轟炸聲,呢啲都係令到套戲好有壓迫感同緊張氣氛嘅主要成因
至於鏡頭方面,上面都有講,銷毀Spitfire同Tom Hardy最後個Close Shot,Spitfire係海灘上迫降,呢啲都係好例子

就真實性而論,
其實我覺得一個故事要做得真實,其實唔係要將幾多架車幾多兵員擺曬出黎就叫真實,真正要等一個故事有真實感有代入感,係要係微觀角度描述個故事世界
Nolan 係呢套片講嘅三個故事,都係講緊一個小兵,一隻遊艇,一個飛官嘅小故事,但係呢三個小故事都好成功咁描繪到Dunkirk成件事件出黎,其實已經超額完成任務。

雖然係空戰部分最後簡直匪夷所思 (Fuel Empty Spitfire, Flaps down, 仲要U turn engage Ju87, 再滑翔多一陣先Soft landing),但係因為故事需要營造到Tom Hardy嘅角色係一個捨己為人嘅無名英雄,小弟覺得亦情有可原。

補充一句,一套戲有冇內涵,或者中心意想係咩,其實冇標準答案,電影嘅唔同敍事手法更加會令到人覺得睇到咩都覺得係有深層意味,你又唔係Nolan,你又知佢真正想表達嘅係咩? 所以小弟都係戴返個頭盔,無謂講咩好有深度,好有內涵呢啲嘢啦。

BTW, 唔好再話咩鄧寇克個譯名出事啦, 音譯呢家嘢就真係點譯都得

最後打到好長添,係度多謝睇曬嘅巴打肯睇小弟9 up

大部分都認同
電影冇好同唔好 只有鍾意同唔鍾意
Btw懷疑好多人冇帶個腦去睇戲/睇睇下發夢 問埋晒啲on9問題 又或者曲解成個劇情
有無人知元朗yoho新開間imax得唔得?

https://m.youtube.com/watch?v=LVWTQcZbLgY

Why Dunkirk is so intense

"Shepard tones can be hidden inside of a film's sound design to cause effects in an audience that they're not even aware of."
同埋有D諗唔明點解最後個空軍唔LAND海要LAND陸地比德軍夾走

佢咩儀器都無晒
有開個window 試下風向
最後得返呢個選擇
成套戲係咪都冇講敵方係德軍 唔知係咪特登 有咩可以解讀到

懷疑個法國佬係德軍spy嗰到咪有...
tom hardy 真係好癲
套套戲都係露隻眼出黎講5,6句短對白
已經做到成個角色出黎

當然bridge of spy 果個影帝係將成套戲個演技拉到勁高
票房唔收得 連登仔點解釋
已經做到成個角色出黎

當然bridge of spy 果個影帝係將成套戲個演技拉到勁高

Mark Rylance係男配
已經做到成個角色出黎

Mark Rylance係男配

i know
但係明明套戲佢就係主角之一
screening time 仲高過某啲戲嘅男主角

仲有荷蘭佬入船第一句就問係咪german

仲有荷蘭佬入船第一句就問係咪german

係wo

因為假設個個人入去都知
唔通打意大利咩
啱啱睇完 我覺得d場面真係差咁d
真係可能budget問題 現實又真係太大規模
nolan又唔中意用cg
拍唔到嗰種幾十萬人嗰種大規模既感覺
好似海灘又俾唔到種好密集既感覺我
空戰現實明明有二千幾架戰機 戲入面得小貓三四隻 只係間唔中岀現咁
不過個氣氛真係做得好好 壓迫感好大
空戰現實明明有二千幾架戰機 戲入面得小貓三四隻 只係間唔中岀現咁

二千幾架次=/=二千幾架
Btw懷疑好多人冇帶個腦去睇戲/睇睇下發夢 問埋晒啲on9問題 又或者曲解成個劇情

散場聽到有人問
點解船上面搵槍指住個法軍?

套戲都話係拍小人物
唔通拍拍下換去上帝視角影哂整個灘頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞