[Nolan]Dunkirk 鄧寇克大行動 集中討論

1001 回覆
98 Like 15 Dislike
Hans Zimmer used Nolan's pocket watch to create the clock ticking soundtracks in the film.

我覺得用得太密

Kubrick
劇情推展欠奉 有少少失望
不過成套戲配樂好有代入感 尤其是喺IMAX睇

唔係盲捧
但你了解左件歷史後你想點進展?
用Lee Enfield射低架stuka後番去
直落Battle of Britain射轟炸機
再過幾年搶番Normandy?
Hans Zimmer used Nolan's pocket watch to create the clock ticking soundtracks in the film.

我覺得用得太密

聽配樂聽到好攰

係 搞到踢完套戲,仲型住d聲
由其係父子隻船果part 其實可以skip少少

唔係盲捧

片裡連高級軍官名都冇個,基本上係特技片而唔係戰爭片
成日係碼頭果個海軍中校應該係James Campbell Clouston
佢係過幾日就會戰死埋
特登入機場睇

唔係盲捧

片裡連高級軍官名都冇個,基本上係特技片而唔係戰爭片
成日係碼頭果個海軍中校應該係James Campbell Clouston
佢係過幾日就會戰死埋

咩logic?
佢唔係documentary
又唔係老兵生平事績
點解要開名?

Das Boot夠全虛構但史上最好既潛艦片
Battle of Stalingrad(1993)亦無哂角色

一套好既戰爭片要做得好
係要做到戰爭中既殘酷同無助
美帝英雄主義果堆rambo垃圾片就算鳩數啦
睇左4Dx 版本 好震撼 投入感好高
都睇到戰爭殘酷一面

香港IMAX版都睇唔哂原片畫面個高度
我都係揀睇4DX版
如要空戰有體感好好多
海上D水花有水灑過黎都過癮

$188當睇到好戰爭片
加有類似玩機動遊戲體感
都唔貴嘅
啲配樂同槍聲會唔會無啦啦爆出黎嚇人?

睇4DX版
附近開槍
個位後面有氣噴出黎模擬子彈射過
中間同Tom Hardy佢地聯絡嗰把聲是咪Michael Caine嚟

我都覺得係
Alfred同Bane
中間同Tom Hardy佢地聯絡嗰把聲是咪Michael Caine嚟

我都覺得係
Alfred同Bane

Credit 度見到佢名~
好正
三段時間長短我覺得係最神既位
班士兵係dunkrik 過左成個星期唔知幾時死果種恐懼, 將人性既醜惡去到極點, 由作戰變左逃兵

船長係一日裡面由去救人, 個船員就死返唔返去好既爭札, 到最後𡚒不顧身去救人
佢個仔亦都由驚左d 軍人變到為左顧及佢地既幻想而隱瞞事實

飛機上面hardy 完全英勇咁救左好多次班人, 真係睇到拍爛手掌, 可惜最後

最後三條線blend 埋變番同時出現真係好緊湊

機師救人救到唔理唔夠油
係危急關頭顯出崇高嘅人性

相反個兵仔係小船內想要個法兵送死
完全係驚死到痴左線
我就唔信少一個人架船就出到海
明明架船已穿左彈孔實入水
台仔有imax with laser 既戲院
真係好想去有imax 70mm 戲院睇Dunkirk
台仔有imax with laser 既戲院
真係好想去有imax 70mm 戲院睇Dunkirk

香港幾時先會有
成套戲最估唔到
係開場個兵仔由頭帶到落尾
死極都死唔去勁大命
佢只係想生存返家鄉
可能都係好多軍人嘅私人願望
佢認真唔係打杖嘅材料
但求生力唔差
因為套戲好快就入戰場
所以睇完仿似有兩個小時戲嘅感覺

以前睇好多戰爭片或大片
唔磨番半粒鐘廢話文戲都未入正題
呢套戲好在開場唔會有大堆無謂文戲
好正
三段時間長短我覺得係最神既位
班士兵係dunkrik 過左成個星期唔知幾時死果種恐懼, 將人性既醜惡去到極點, 由作戰變左逃兵

船長係一日裡面由去救人, 個船員就死返唔返去好既爭札, 到最後𡚒不顧身去救人
佢個仔亦都由驚左d 軍人變到為左顧及佢地既幻想而隱瞞事實

飛機上面hardy 完全英勇咁救左好多次班人, 真係睇到拍爛手掌, 可惜最後

最後三條線blend 埋變番同時出現真係好緊湊

機師救人救到唔理唔夠油
係危急關頭顯出崇高嘅人性

相反個兵仔係小船內想要個法兵送死
完全係驚死到痴左線
我就唔信少一個人架船就出到海
明明架船已穿左彈孔實入水

我諗nolan都想帶出依種人性既光輝同醜惡
其實係咩原因tom hardy 架機無油係攤頭滑翔個陣點解唔跳傘仲擊退敵機,搞到自己係出面被人俘虜
其實係咩原因tom hardy 架機無油係攤頭滑翔個陣點解唔跳傘仲擊退敵機,搞到自己係出面被人俘虜

仲擊退我諗係因為佢一日係架機上面一日都仲係士兵要執行mission
唔跳傘我覺得係勁易俾人當標靶
睇完
一定會有好多人話悶

Agger

好多人睇唔明個時間線就真

其實第一個救起個兵已經好明顯啦

仲擊退我諗係因為佢一日係架機上面一日都仲係士兵要執行mission

冇油滑翔都仲可以打多一部機 不過由佢打轟炸機開始已經覺得佢有啲置生死於道外既感覺

其實佢最後滑翔打完再彈射既話 可唔可以確保部機唔炒落隊友度 同埋飛到咁低個傘仲開唔開到 求知識
以前睇過Memento
覺得呢套三條線交代得好清晰...
以前睇Memento 睇左兩次,再睇Review先明個故仔

冇油滑翔都仲可以打多一部機 不過由佢打轟炸機開始已經覺得佢有啲置生死於道外既感覺

其實佢最後滑翔打完再彈射既話 可唔可以確保部機唔炒落隊友度 同埋飛到咁低個傘仲開唔開到 求知識

其實依度有點誇
最後果度有冇巴打解話

其實依度有點誇
最後果度有冇巴打解話

佢同伴炒機都有講過唔跳傘就咁迫降
因為海浪細之類 點知俾個倉玩鳩
我估佢地唔危急都爆炸都會盡量降落架機
Tom 就俾個起落架玩鳩

跳傘要夠高?
要搵降落點?
會俾人擊落?
個人認為其實依套戲根據歷史黎拍,所以好難有太戲劇既劇情都好正常,相反黎講可以將史實拍到咁緊湊其實好勁,現實戰爭就係咁,當你經歷其中其實每一個變動都好平常,只係歷史過左,你可以抽身睇番個戰爭既timeline入面每一件事先覺得戲劇

利申:鳩up
我諗真係反hero反得好緊要
連Tom Hardy 射爆架轟炸機呢個Heroic Scene都唔show出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞