[Nolan]Dunkirk 鄧寇克大行動 集中討論

1001 回覆
98 Like 15 Dislike
因為要反轉架機黎跳 風險會比機肚撞地高好多
二黎佢架機完好無缺 棄機=送架機既機密同弱點比敵國
如果佢番到英國先炒當然唔燒
但成個法國都當係敵區啦喎

謝謝你

唔洗反轉跳
果個年代冇彈射系統,要機師自己爬出黎,係離開飛機既時候好容易俾尾翼撞到,受傷或者失去意識下打開唔到降落傘
德國皇牌機師Hans Joachim Marseille係非洲戰場就係咁死
戲入面tom hardy唔夠高度開降落傘都係,有得land都會儘量唔跳傘
但係一架機冇左動力只能靠滑翔方式繼續飛仲可以擊落一架機有d唔現實

Spitfire係要
係RAF museum有提及過
首先俾個分,7-7.5/10
技術上絕對係佳作,頭十分鐘我直頭俾10/10
另類風味,冇英雄,冇以一敵百,行寫實風
但真心覺得飛機太少,船太少,人都太少
仲有漁船爭執果個位我覺得破左成套戲個氣氛

被打敗要逃生
就係講佢唔夠船
要徵用民間嘅船

都少船啦

被打敗要逃生
就係講佢唔夠船
要徵用民間嘅船

都少船啦

係, cg 多幾隻船都好啦

被打敗要逃生
就係講佢唔夠船
要徵用民間嘅船

都少船啦

史實有郵輪同貨輪幫拖9日先運得哂30幾萬人,印象中冇影過呢D船?

被打敗要逃生
就係講佢唔夠船
要徵用民間嘅船

都少船啦

史實有郵輪同貨輪幫拖9日先運得哂30幾萬人,印象中冇影過呢D船?

講真如果你係個沙灘上面,你見到十架八架船真係會歡呼 ?

被打敗要逃生
就係講佢唔夠船
要徵用民間嘅船

都少船啦

全部艇仔 都唔知夠唔夠3千人

被打敗要逃生
就係講佢唔夠船
要徵用民間嘅船

都少船啦

係, cg 多幾隻船都好啦

講左實景實物實拍,佢今次係幾堅持呢方面。
有CGI,都係D唔係好起眼地方。
無睇預告同影評
前半段演員既行為 我以為nolan好想刻意隱瞞住啲野咁
(例如1week 1day 同1hour,
cillian murphy比人救果陣既眼神 ,
Tommy仔係架大船獨自望海等等)
搞到抱住後尾會有個大plot twist既心態
點知係自己諗多左
套戲好平鋪直說 nolan無玩劇情炸彈

不得不服佢今次三線說戲 個腦可以keep住思考 組織劇情
如果呢套野直線性鋪排的話 吸引力一定大減
對白好少 從而用多左音樂既表達氣氛
略嫌最後有撤退撤到成地精既感覺

題外話
今日去睇 有個呀嬸一坐低 係度"嘩 ,唉也,嘩死晒啦 嘩死硬啦"
套戲一路做 佢一路講野
係度滋滋浸 忍唔住鬧佢
之後佢同佢老公走左去前幾排
成套戲爽住咁睇 好有成功感

被打敗要逃生
就係講佢唔夠船
要徵用民間嘅船

都少船啦

嗰批係第一批民船黎
之前根本冇人估到會有英國市民自發出海救佢地
覺得鼓舞好正常
中間同Tom Hardy佢地聯絡嗰把聲是咪Michael Caine嚟

有無人聽到

應該係 佢把聲好易認
其實睇之前一直以為係got個種成個海都係cg船
不過可能就係要show個種desperate
同埋個海軍都有講唔係細船埋唔岸
所以一見到就會好興奮
睇完,伏伏地,當B級鬼片睇就啱,總之最廢果件就係永遠都死唔去。5分鐘一小嚇,10分鐘一大嚇,d effect 重複又重複,開頭緊張左一陣,之後就覺得好撚煩。空戰又大長,無勿主軸,飛走晒d音效,其實又可以當文藝片睇,總之今套明顯煲大左。

唔通你expect打仗果陣敵軍會嗌 "我開槍喇" 跟住先開槍 ?
雖然比起Nolan以前d戲短,但都好緊湊,配樂好大作用。

Tom Hardy真係好型

另外想問下,點解海灘咁多泡泡?
係咪我諗多左
燒Spitfire呢幕加埋「等新世界參戰」句quote聯想更加有feel
雖然比起Nolan以前d戲短,但都好緊湊,配樂好大作用。

Tom Hardy真係好型

另外想問下,點解海灘咁多泡泡?

真實係咁多泡 我都唔太記得點解
類似係海水密度低 然後海水入面既藻類同有機物經海浪溝入空氣變成 就好似洗衣機咁
去過外國就知 現實真係咁樣
有時重會好污衊 變灰黑色泡
呢到好多死忠(其實成個網絡都好多nolan死忠)
包括imdb 爛番茄 豆瓣等等影評網
利伸先 唔係fans
講下自己唔鍾意呢套戲既原因 希望大家理性討論

首先故事冇驚喜 基本戰爭劇情片
比喻:就算你訓左半個鐘都唔會影響你對故事既詮釋 因為由角色同對白 你可以自己估到前文後理 甚至預計到黎緊發生咩
對白和角色演繹老土 好多煽情位做到好出面
雖然話nolan係商業片導演 但以往作品都有保持自己既風格 避免商業味過重
但呢套毫無避忌
尤其係Dawson呢種固執型愛國主義者(背景亦係離不開喪子)

配樂絕對係一流級數 但過於濫用 造成疲勞轟炸
雖然話係營造到氣氛
但好多時 留背景聲/靜默會更帶動到觀眾既情緒
再者 配樂太過出色 同時又長時間出現
睇睇下 我會留意配樂多過畫面劇情
而呢個都反應左成個故事欠缺張力
印象中 除左歌舞片 我未睇過配樂佔幅咁多既長片 大導演真係好敢試

另外敘事方式一定係大家最失望既位
nolan最大賣點就係複雜背景 新穎既敘述手法
最尾組織完俾個爆既結局你
礙於劇本 好難玩到d咩
但就講三線敘事 其實除左營造緊湊既氣氛
我唸唔到有咩原因用三線敘事

被打敗要逃生
就係講佢唔夠船
要徵用民間嘅船

都少船啦

嗰批係第一批民船黎
之前根本冇人估到會有英國市民自發出海救佢地
覺得鼓舞好正常

講真,多少少船會好feel D,唔一定成海都係,但而家果個鏡頭未帶到歡呼果種感覺
利伸先 唔係fans

比喻:就算你訓左半個鐘都唔會影響你對故事既詮釋 因為由角色同對白 你可以自己估到前文後理 甚至預計到黎緊發生咩
雖然話nolan係商業片導演 但以往作品都有保持自己既風格 避免商業味過重
但呢套毫無避忌
尤其係Dawson呢種固執型愛國主義者(背景亦係離不開喪子)

雖然話係營造到氣氛
印象中 除左歌舞片 我未睇過配樂佔幅咁多既長片 大導演真係好敢試

礙於劇本 好難玩到d咩

好明顯想用三線 去講三班人當時唔同既感覺/處境/目的 你可以當三線 係三個大主角去睇
而成套戲目的係要講依次行動成功 改變左日後戰局
依三個「主角」點樣去完成今次完成任務

其實片尾果句
本片係表揚 Dunkirk 行動既每一位 (大約我唔記得佢用既文字) 就係依條片 Nolan 最想講既野

利申:9up
利伸先 唔係fans

但呢套毫無避忌

雖然話係營造到氣氛

礙於劇本 好難玩到d咩

首先套戲講到明將重點放落大撤退,依照史實你想要啲咩驚喜故事?
三線故事都唔同時間點,套戲都係中間畀線索觀眾拼返一齊,基本上訓左半個鐘唔會跟得上
Dawson喪子都只不過輕輕帶過,咁都有得攞黎插
如果你竟然覺得呢套非一般戰爭片比蝙蝠俠更重商業味咁我都無話可說
三條故事,海灘士兵受苦受難等待救援係大撤退嘅主角
Dawson小船以平民角度出發代表dunkirk spirit
戰機線喺時間上畀最大嘅線索觀眾,喺空中縱觀全局,將海面上發生嘅事交由觀眾拼揍(partner炒飛機,海灘主角炒貨船,驅逐艦被炸)。而且德軍當時主要攻擊dunkirk手段就係空襲,講一條英空軍嘅故事線絕對係合理
邊一忽係多餘?
只連登仔狂插,過十年後套戲就一定變必睇經典
咁撚好睇都插
睇完都未抖順條氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞