[Nolan]Dunkirk 鄧寇克大行動 集中討論

1001 回覆
98 Like 15 Dislike
睇之前睇下維基打下底先啦
點解個細路俾稻草人推一野就死撚左

碌落樓梯嗰下個後腦撞左落黑色有舊突出嘅野度
法國佬唯一好人但最慘
首先俾個分,7-7.5/10
技術上絕對係佳作,頭十分鐘我直頭俾10/10
另類風味,冇英雄,冇以一敵百,行寫實風
但真心覺得飛機太少,船太少,人都太少
仲有漁船爭執果個位我覺得破左成套戲個氣氛
順便問,大火中有人係海度慘叫燒死,係咪廢船內用鎗指住法國仔那個

指法國仔嗰個唔係Harry咩

印象中好似唔係

碌落樓梯嗰下個後腦撞左落黑色有舊突出嘅野度

我估佢表達人生既變幻無奈卦,無人係衰人,係但戰亂下可能少少事都會出現意外。
不過出來既效果我覺得有點兒戲
順便問,大火中有人係海度慘叫燒死,係咪廢船內用鎗指住法國仔那個

指法國仔嗰個唔係Harry咩

印象中好似唔係

幾條友指
佢都有份
最正就係斯圖卡衝落黎炸果d scene好大壓迫感

聽到斯圖卡俯衝嗰下嘅笛聲已經射左
睇完,伏伏地,當B級鬼片睇就啱,總之最廢果件就係永遠都死唔去。5分鐘一小嚇,10分鐘一大嚇,d effect 重複又重複,開頭緊張左一陣,之後就覺得好撚煩。空戰又大長,無勿主軸,飛走晒d音效,其實又可以當文藝片睇,總之今套明顯煲大左。
睇完,伏伏地,當B級鬼片睇就啱,總之最廢果件就係永遠都死唔去。5分鐘一小嚇,10分鐘一大嚇,d effect 重複又重複,開頭緊張左一陣,之後就覺得好撚煩。空戰又大長,無勿主軸,飛走晒d音效,其實又可以當文藝片睇,總之今套明顯煲大左。

史實片講明40萬人bbq,你要睇人死
玩多條時軸你話人冇主軸
音效做得好,你就話mute咗去就冇特別
其實nolan出戲就一定煲撚太嫁喇,唔洗promote ?
戲唔係話好好睇,但講伏既一定係電影大師

玩多條時軸你話人冇主軸

係隻沉船 TEAM 人, 有必要係咁連續放冷鎗 !? 我覺得D手法同拍鬼片無分別. 另外, 我幾時有講要 BBQ 好多人先叫好睇 ? 其實佢將呢套拍成文藝片, 我覺得仲好睇..總之, 識得將套B片托番上黎, 就一定係識睇戲果批

真心有少少窒息嘅感覺

玩多條時軸你話人冇主軸

係隻沉船 TEAM 人, 有必要係咁連續放冷鎗 !? 我覺得D手法同拍鬼片無分別. 另外, 我幾時有講要 BBQ 好多人先叫好睇 ? 其實佢將呢套拍成文藝片, 我覺得仲好睇..總之, 識得將套B片托番上黎, 就一定係識睇戲果批

完全唔覺射沉嫁船有咩問題
最好睇係頭5分鐘

玩多條時軸你話人冇主軸

唔係解釋左話開頭係當練靶
後尾就確保隻船入水用唔到咩?

玩多條時軸你話人冇主軸

放冷槍有咩用講左幾次
咁都唔知仲要屌
都唔知有冇睇

玩多條時軸你話人冇主軸

放冷槍有咩用講左幾次
咁都唔知仲要屌
都唔知有冇睇

一來解悶
二來可能有人係入面 不過點都唔會係德軍 任殺無成本
三來得英法要用船 穿哂lone入哂水仲好無得用仲好
有無人去左元朗新開imax 睇,效果得唔得
岩岩睇完。

明白點解會出現正負分差,

同人物性格突出的主流劇本對比,
強調士兵在戰場果種軟弱,膽小同凝視死亡的無奈。
所以,一出場就聽到「我都分唔清邊個打邊個」,
用呢種論點講部戲,似乎略顯膚淺。

三線剪裁,將結局及成因打散,在各類二戰爭片種是新鮮的嘗試,吸引到目光繼續睇落去。
所以又聽到話重複鏡頭,畫面,斷斷續續的言論,認同如果本身投入唔到/無興趣去搵答案的觀眾,會係"睇到訓著".

取材係retreat 唔係 lose/virtory,
人死唔係強調 bloodbath 的官能刺激,
而係cold, neglect 同 survival cost.
同 private ryan (blood,brotherhood)完全唔同,
蘋果比香蕉。

and, air flight, 如果有接觸 永遠的零/ 風起,有關二戰機空戰的實況,可能會更吸引。認同緊張的音樂太長,有種長時間繃緊的感覺。

大致係咁,未到完美,但亦動人。

8/10
唔差wo
覺得差係咪以為套野係雷霆救兵,入場覺得中左伏

我幾鍾意佢幾條線串埋一齊,不過last冇油打多部太over
唔差wo
覺得差係咪以為套野係雷霆救兵,入場覺得中左伏

我幾鍾意佢幾條線串埋一齊,不過last冇油打多部太over

同埋個機師點解唔自盡
要比人活捉去嚴刑迫供
首先俾個分,7-7.5/10
技術上絕對係佳作,頭十分鐘我直頭俾10/10
另類風味,冇英雄,冇以一敵百,行寫實風
但真心覺得飛機太少,船太少,人都太少
仲有漁船爭執果個位我覺得破左成套戲個氣氛

被打敗要逃生
就係講佢唔夠船
要徵用民間嘅船
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞