[Nolan]Dunkirk 鄧寇克大行動 集中討論

1001 回覆
98 Like 15 Dislike
據《荷里活報導》,諾蘭與華納兄弟達成協議,他能因製作本片而獲得高達2000萬美元的片酬和加上20%的票房分紅
據《IndieWire》預估電影於首週末的票房約5000萬美元,全球最終能達到5億美元
維基
沉船之後有個人話艘船太逼唔比法國佬果3個上船係咪Chillian Murphy?

錯手殺咗個𡃁仔嗰個先係
沉船之後有個人話艘船太逼唔比法國佬果3個上船係咪Chillian Murphy?

錯手殺咗個𡃁仔嗰個先係

同一個人黎
係遊艇仔殺𡃁仔同夜晚救生艇唔俾卒仔上船係同一個人
一個字:悶
內容冇咩特別
但個敘事手法好屈機,一般電影完全唔同
其實真係有d 悶

不過見到 Chillian Murphy 先諗起又玩時間線
睇完imax 睇到頭都暈埋

搬傷兵個 cam

坐太前?
IMAX 坐太前會睇得好辛苦

例如isquare, 我覺得坐得前過H不如唔好睇, 寧願後D側D

不過我覺得呢套睇IMAX真係正
畫面就唔洗講, 連D 聲效勁到好似4D戲院
成個人都震埋

坐太前?
IMAX 坐太前會睇得好辛苦

例如isquare, 我覺得坐得前過H不如唔好睇, 寧願後D側D

不過我覺得呢套睇IMAX真係正
畫面就唔洗講, 連D 聲效勁到好似4D戲院
成個人都震埋

太前,坐I 望住海嗰啲long下long下既畫面long到我好似暈船浪咁想嘔
呢套嘢嘅構圖真係好出色
由開頭兩支旗杆圍住沙灘嗰個shot
到最尾Hardy望住架機著火個shot
好多畫面都好有意思同靚到仆街
好想拎曬嚟做wallpaper

個肥佬攝影師
let the right one in, her, tinker tailor soldier spy, interstellar

搬傷兵個 cam

就係嗰個shot開始暈!!! 頂!勁辛苦!
睇到有D亂

一直以為Cillian murphy係其中一個被擊落既機師
果幕我以為佢坐係架飛機

仲有誤會左the mole 兩個後生仔係tom hardy 同murphy 既flash back 後生版

搬傷兵個 cam

就係嗰個shot開始暈!!! 頂!勁辛苦!

個 part 差d 跟住佢郁
睇到有D亂

一直以為Cillian murphy係其中一個被擊落既機師
果幕我以為佢坐係架飛機

仲有誤會左the mole 兩個後生仔係tom hardy 同murphy 既flash back 後生版

你睇到幾時先醒覺?
死咗個條仔好似tvb個基佬主持李浩林
睇完imax, 打算去4dmx睇多次
睇完imax, 打算去4dmx睇多次

戰機引擎低飛正到精都射埋
啱睇完,好睇!冇失望!
一般人睇戰爭想睇飛機大炮尻爆,血肉橫飛
仲有TVB 故事直線式發展
呢套完全係新手法,另一個層次
啱睇完,好睇!冇失望!

史實真係一班人走佬咁簡單 你想點樣非直線式姐
啱睇完,好睇!冇失望!

如果我要睇史實,我睇primary sources la
而家係睇電影啊清,手法,剪接,鏡頭個啲啊
啱睇完,好睇!冇失望!

如果我要睇史實,我睇primary sources la
而家係睇電影啊清,手法,剪接,鏡頭個啲啊

攞鏡頭好靚喎
不過期望睇大爆炸就會失望嘅
戰爭片包裝嘅文戲
剪接非常大膽創新
但劇情就唔識欣賞
所有角色都係冷血動物
連未上過戰場個位金毛仔死左個fd 都無野咁
人物之間基本上完全無情感connection
相信大家睇完都唔會有共嗚
講真有d 失望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞