[Nolan]Dunkirk 鄧寇克大行動 集中討論

1001 回覆
98 Like 15 Dislike
唔差,但作為Nolan fans,幾失望下
好唔好睇埋imax呢
呢套嘢嘅構圖真係好出色
由開頭兩支旗杆圍住沙灘嗰個shot
到最尾Hardy望住架機著火個shot
好多畫面都好有意思同靚到仆街
好想拎曬嚟做wallpaper

個肥佬攝影師
let the right one in, her, tinker tailor soldier spy, interstellar

有冇臨尾tom hardy望住著火背面shot重溫 好想做wallpaper
其實係一套講時間同命運既科幻片

敦克爾克戰役只係敘事背景
如果最尾飛機冇油横過海灘果時再多d人
同埋多d飛機,同船個歷史感會重好多

俾我感覺以為成個戰爭得tom hardy同佢個fd同幾架德國機打緊
其實兩邊海岸有幾遠?
好唔好睇埋imax呢

點都睇一次 imax 既
我自己睇左imax 過兩日去台灣 諗緊響唔響台灣睇多次imax
好唔好睇埋imax呢

本身就應該imax啦
空戰冇史實描述咁澎拜
同埋expect有stuka 特寫

俾我感覺以為成個戰爭得tom hardy同佢個fd同幾架德國機打緊

但其實現實真係冇好多幾十隻機大混戰既戰鬥
睇下d二戰日記,空軍好多時連敵機都見唔到冇戰鬥就返基地
陸軍士兵就好多時都係望住前線一味等待,一槍都冇開就收到前進or撤退既命令
套戲好唔好睇真係睇你咩心態/角度去睇
套戲係有好多思考細味既地方既 好似係廢船果度既法國兵荷蘭佬同班英國兵 被救起既英國兵 番到英國果度個阿伯 好多位都好有意思既

不過成套戲好唔真實囉 拍唔到英法主力被包圍要大走佬果種feel 一開始主角係城區走佬得果幾丁人 d守軍又係得幾丁人 大佬呀唔講以為睇緊tvb 唔夠臨記用咁 d船又係黎黎去去得幾艘船仔 現實係多好多大既商船運輸船 我知你想營做果種全國上下老弱婦孺都出黎幫拖果種感動 不過過曬火囉 一艘大船都冇入鏡 大少少果隻都沉埋 飛機果度其實都有少少唔合理 不過可能劇情需要啦
套戲好唔好睇真係睇你咩心態/角度去睇
套戲係有好多思考細味既地方既 好似係廢船果度既法國兵荷蘭佬同班英國兵 被救起既英國兵 番到英國果度個阿伯 好多位都好有意思既

不過成套戲好唔真實囉 拍唔到英法主力被包圍要大走佬果種feel 一開始主角係城區走佬得果幾丁人 d守軍又係得幾丁人 大佬呀唔講以為睇緊tvb 唔夠臨記用咁 d船又係黎黎去去得幾艘船仔 現實係多好多大既商船運輸船 我知你想營做果種全國上下老弱婦孺都出黎幫拖果種感動 不過過曬火囉 一艘大船都冇入鏡 大少少果隻都沉埋 飛機果度其實都有少少唔合理 不過可能劇情需要啦

搞成咁係因為Nolan堅持唔用cg
其實海灘個度已經請左好多臨記
但莫講話四十萬個臨記
請到四萬個都難啦
船個度佢都已經搵左幾十架船
但商船運輸船呢啲都好難請返嚟拍
只能夠講佢過於追求真實
反而搞到呢啲大場面唔夠真實

陸軍士兵就好多時都係望住前線一味等待,一槍都冇開就收到前進or撤退既命令

但講緊海果度有9百幾隻船英國去鄧寇克
同雙方出動千成架戰機去守住d船wo
我覺得真係少咗d
但係唔好忘記30萬人係分批走
一日走得2-3萬人 好d就4萬人
而每一個鐘頭走只係幾千人
咁一下d船黎就係咁多

一陣cg到成個海都係船又有人話
「嘩你咁短時間有無可能徵召到咁多民船
仲要全部同一時間黎」
咁樣cinemasins肯定又抽水
可能我會覺得角色刻畫唔夠深刻,描述d主角都唔太夠

好似及後父子個fd死同法國佬死都唔太感動,感觸到觀眾,就咁輕輕帶過就算 好似個兩個主角死左都唔太一回事咁

同埋配樂真係過多,好似成套戲都有,整體唔錯既,但一定未到神級,更加唔會係Nolan top3,但入場睇下唔差既,fans唔好插我 純粹講下我唔鐘意套戲既地方

我覺得係Nolan特登咁做,佢就係唔想有邊個主角特別突出,戰爭中冇人係主角
但係唔好忘記30萬人係分批走
咁一下d船黎就係咁多

仲要全部同一時間黎」

佢就係拍唔到分批走左好多人既感覺 其實有多個鏡頭睇到d人一批批上大小船已經好好多 或者有大船載走好多人既鏡頭
佢唯一既大船同d艦都沉曬 睇落去係死既多過走囉 雖然現實都好多人死 但走到既係大多數囉
堆民用船黎至,個軍官仔俾個望遠鐘個大粒英國佬嗰段對話
“What do you see?”
“...Home”
起哂雞皮
https://medium.com/@writerhk/dunkirk-nolan%E7%9A%84%E5%86%92%E9%9A%AA-%E9%99%8C%E7%94%9F%E7%9A%84%E5%B0%8F%E8%AA%AA%E6%80%A7-ea3fb0ae1ea1

小說和戲劇都是講故事,卻是兩門不同的藝術。如果你不認識美學史,也請記得我這句說話:「塞萬堤斯發明了現代小說。」換言之1605年《唐吉訶德》面世後,小說這門藝術才真正發展(我在《地球另一端》有探討過)。戲劇則源遠流長,公元前古希臘的劇場就是其中一個發源地。現代人卻把兩者混淆了,他們欣賞電影往往着眼其「戲劇性」,講究情節曲折和角色鮮明,於是覺得《Dunkirk》缺乏了應有的內涵和伏筆,而看不見Nolan挪開了嗆味的戲劇性,是為了凸顯其小說藝術意圖 — — 不一樣的戰爭片呈現形式。

所以一般的影評七八成要收檔,他們拿手講戲劇性,預計對《Dunkirk》的評論不外乎講「沒有大規模的戰鬥場面,戰機對壘張力很強,配樂救了劇情,重視小人物的刻畫,講人性、人性、人性和人性……」不!Nolan今次最輕描淡寫的偏偏是人性!你跟《The Dark Knight》對照一下就知道。點解談到戰爭片一定牽扯人性?人性如何殘酷,我們還不夠清楚嗎?也許,Nolan亦同樣厭倦這種俗套,才沒有把《Dunkirk》的重點放在人性之上。

[quote]但係唔好忘記30萬人係分批走
咁一下d船黎就係咁多

仲要全部同一時間黎」

佢就係拍唔到分批走左好多人既感覺
其實有多個鏡頭睇到d人一批批上大小船已經好好多
或者有大船載走好多人既鏡頭
其實有/都話little ships
同埋唔係全程拍住做live咁
記唔記得有條友訓醒發現全部走哂得翻軍官

佢唯一既大船同d艦都沉曬 睇落去係死既多過走囉 雖然現實都好多人死 但走到既係大多數囉
其實只係拍其中一個時間點
重申三十萬人唔係一齊走 係分批走
船都無可能一下call哂埋黎 一齊登岸接人
不過感覺呢d野真係口同鼻咬
堆民用船黎至,個軍官仔俾個望遠鐘個大粒英國佬嗰段對話
“What do you see?”
“...Home”
起哂雞皮

陸軍軍官同海軍軍官淨係一個Home字嘅比較已經可以細細品味

作為揹住Nolan之名嘅大製作,或者會比較平淡,但絕對可以感受到Nolan想帶俾觀眾嘅訊息,亦唔刻意用大卡士求攞獎,係佳作。
https://medium.com/@writerhk/dunkirk-nolan%E7%9A%84%E5%86%92%E9%9A%AA-%E9%99%8C%E7%94%9F%E7%9A%84%E5%B0%8F%E8%AA%AA%E6%80%A7-ea3fb0ae1ea1

小說和戲劇都是講故事,卻是兩門不同的藝術。如果你不認識美學史,也請記得我這句說話:「塞萬堤斯發明了現代小說。」換言之1605年《唐吉訶德》面世後,小說這門藝術才真正發展(我在《地球另一端》有探討過)。戲劇則源遠流長,公元前古希臘的劇場就是其中一個發源地。現代人卻把兩者混淆了,他們欣賞電影往往着眼其「戲劇性」,講究情節曲折和角色鮮明,於是覺得《Dunkirk》缺乏了應有的內涵和伏筆,而看不見Nolan挪開了嗆味的戲劇性,是為了凸顯其小說藝術意圖 — — 不一樣的戰爭片呈現形式。

所以一般的影評七八成要收檔,他們拿手講戲劇性,預計對《Dunkirk》的評論不外乎講「沒有大規模的戰鬥場面,戰機對壘張力很強,配樂救了劇情,重視小人物的刻畫,講人性、人性、人性和人性……」不!Nolan今次最輕描淡寫的偏偏是人性!你跟《The Dark Knight》對照一下就知道。點解談到戰爭片一定牽扯人性?人性如何殘酷,我們還不夠清楚嗎?也許,Nolan亦同樣厭倦這種俗套,才沒有把《Dunkirk》的重點放在人性之上。

咁講到尾 套戲講乜?

我覺得真係少咗d

有參與Dunkirk撒退既老兵都話套戲好真實, 直頭似係現場咁wor

根本你親身參與係其中係唔會見到個大場面
但連登仔唔似咪唔似囉

係星影匯睇,海灘嗰一幕聽到啲戰機引擎聲再加埋張震動椅,真係好似死神黎緊咁

我覺得真係少咗d

有參與Dunkirk撒退既老兵都話套戲好真實, 直頭似係現場咁wor

根本你親身參與係其中係唔會見到個大場面
但連登仔唔似咪唔似囉

係星影匯睇,海灘嗰一幕聽到啲戰機引擎聲再加埋張震動椅,真係好似死神黎緊咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞