[Nolan]Dunkirk 鄧寇克大行動 集中討論

1001 回覆
98 Like 15 Dislike
呢套戲同 Gravity, Mad Max 一樣
好容易分到 D 人識唔識睇戲
(利申先 我唔係話鍾意呢幾套既人就等於識睇戲)

呢樣真

graity 我真係唔識欣賞
人地一幕5分鐘嘅戲 淨係配樂都好100倍唔只啦。

https://www.youtube.com/watch?v=QijbOCvunfU

可唔可以咪撚再搬atonement出來?兩套戲講緊完全唔同既野根本完全冇關係,有咩可以比較既地方呀?atonement拍得好就等於dunkirk廢?Dunkirk好就等於atonement廢?

成日話邊套邊套先叫電影,最撚戇鳩就係你呢種人

簡單啲講, 你都係唔想認呢句啫。

真係好後悔浪費時間同你啲智障講野

https://www.youtube.com/watch?v=QijbOCvunfU

可唔可以咪撚再搬atonement出來?兩套戲講緊完全唔同既野根本完全冇關係,有咩可以比較既地方呀?atonement拍得好就等於dunkirk廢?Dunkirk好就等於atonement廢?

拗唔過人就講呢啲。
咩叫電影? 咪係講故仔囉。

人地Atonement 段片5分鐘講嘅故仔, 同你套Dunkirk 107分鐘講嘅, 咪又係一樣係個故。 有咩分別呀?

無丫嘛, 係咪? 唔同嘅只不過係所謂嘅敍事手法啫。

好喇, 咁我係未睇過Atonement亦無興趣睇。
但係我睇完前者5分鐘, 佢真係話到比我知原來當時嘅Dunkirk係咁嘅, 場境迫真不在話下, 5分鐘入面嘅故事, 帶出嘅信息, 仲多撚過過你套嘢107分鐘啊, 死未?

a. 一大班打敗仗嘅殘兵喺度等運到 好彩嘅唔駛死 唔好彩嘅係咁先。
b. 點解要開槍射馬呢?
c. 點解個摩天輪會轉嘎?
d. 仲有班耶撚
e. 原來400000人係咁多人嘎!

睇番套Dunkirk , 我唔知真係以為係小學雞排隊放學咋。

唔係我講的, 但下面呢段真係總結到我所講嘅!

In devoting so much time to the dull, counterproductive construction of its action sequences, Dunkirk dispenses with nearly all other elements of drama.
因為驚劇透無追post 想問下睇imax 定4dx好 唔該哂
因為驚劇透無追post 想問下睇imax 定4dx好 唔該哂

imax 掛。應該無咁易瞓著。

imax 掛。應該無咁易瞓著。

想問下邊間嘅imax好

馬交撚專登過嚟睇

唔該哂巴打
呢套戲同 Gravity, Mad Max 一樣
好容易分到 D 人識唔識睇戲
(利申先 我唔係話鍾意呢幾套既人就等於識睇戲)

好鍾意gravity

但覺得dunkirk 不淪不類

點睇?
講咗幾多次呢套係求生片,而唔係戰爭片呀
格硬屈人係戰爭片,然後用戰爭片個standard去屌人

喂 導演話係suspense thriller
邊樣至係真?

拗唔過人就講呢啲。

人地Atonement 段片5分鐘講嘅故仔, 同你套Dunkirk 107分鐘講嘅, 咪又係一樣係個故。 有咩分別呀?

好喇, 咁我係未睇過Atonement亦無興趣睇。
但係我睇完前者5分鐘, 佢真係話到比我知原來當時嘅Dunkirk係咁嘅, 場境迫真不在話下, 5分鐘入面嘅故事, 帶出嘅信息, 仲多撚過過你套嘢107分鐘啊, 死未?

a. 一大班打敗仗嘅殘兵喺度等運到 好彩嘅唔駛死 唔好彩嘅係咁先。
d. 仲有班耶撚

睇番套Dunkirk , 我唔知真係以為係小學雞排隊放學咋。

In devoting so much time to the dull, counterproductive construction of its action sequences, Dunkirk dispenses with nearly all other elements of drama.

死忠:返去讀書先 學下電影語言

拗唔過人就講呢啲。

好喇, 咁我係未睇過Atonement亦無興趣睇

d. 仲有班耶撚

連套戲都未睇過就知呢啲先叫電影同你講多兩句分分鐘拉低智商
得一個地方唔明想請教下

初頭三架機並排 後尾有一架唔見左 係咪就係另外兩架話無彈降落傘同Mark低位置個架?
一個就被擊落上左George架船
最後一個就比德軍捉左
啱唔啱
得一個地方唔明想請教下

初頭三架機並排 後尾有一架唔見左 係咪就係另外兩架話無彈降落傘同Mark低位置個架?
最後一個就比德軍捉左
啱唔啱

唔好意思 問多少少
如果我上面既理解係啱 舖排有一架一開波就墜機有無咩意思?
同埋第一個上George船個軍人 即係中過魚雷唔肯去鄧寇克個個 有無交代過點解佢係海中心? 係咪純粹想展現一個人經歷戰爭既轉變?
得一個地方唔明想請教下

最後一個就比德軍捉左
啱唔啱

唔好意思 問多少少
同埋第一個上George船個軍人 即係中過魚雷唔肯去鄧寇克個個 有無交代過點解佢係海中心? 係咪純粹想展現一個人經歷戰爭既轉變?

一開始就墜機既係leader,原本佢決定低飛去保存燃料,但空戰時低飛既話敵方就有優勢。佢死左Tom Hardy先帶埋另一個機師提升飛行高度,從而導致之後hardy要面對番英國定幫隻船既dilemma

而海中心個軍人cillian murphy,我地可以透過後來倒敍幾個英軍士兵係驅逐艦沉船死裡逃生一幕,見到cillian murphy係救生艇上早過幾個英軍士兵番上海灘。但係套戲冇直接交代murphy後來係上左船同埋點被擊沉。

但係值得一提既係當佢唔比英軍兵仔上救生艇叫,叫佢地冷靜個陣,個英軍兵仔harry styles 講過 "當你試過隻船被潛艇炸沉先再叫我地冷靜"。後來佢坐係海中心就真係因為隻船比潛艇炸沉
得一個地方唔明想請教下

最後一個就比德軍捉左
啱唔啱

唔好意思 問多少少

一開始就墜機既係leader,原本佢決定低飛去保存燃料,但空戰時低飛既話敵方就有優勢。佢死左Tom Hardy先帶埋另一個機師提升飛行高度,從而導致之後hardy要面對番英國定幫隻船既dilemma

而海中心個軍人cillian murphy,我地可以透過後來倒敍幾個英軍士兵係驅逐艦沉船死裡逃生一幕,見到cillian murphy係救生艇上早過幾個英軍士兵番上海灘。但係套戲冇直接交代murphy後來係上左船同埋點被擊沉。

但係值得一提既係當佢唔比英軍兵仔上救生艇叫,叫佢地冷靜個陣,個英軍兵仔harry styles 講過 "當你試過隻船被潛艇炸沉先再叫我地冷靜"。後來佢坐係海中心就真係因為隻船比潛艇炸沉

原來係咁 多謝巴打
真係唔太認到
不過成套戲真係好正 唔可以話係深度
不過鍾意思考 感受同細味既人一定啱
想問多樣 如果低質唔好介意
沙灘上既英軍咁脆弱 睇黎亦無乜制空權
點解德軍唔瘋狂炸沙灘?係咪因爲有更重要任務?

拗唔過人就講呢啲。

好喇, 咁我係未睇過Atonement亦無興趣睇

d. 仲有班耶撚

連套戲都未睇過就知呢啲先叫電影同你講多兩句分分鐘拉低智商

算把啦你。講又唔夠人講。
咁你Dunkirk睇左100次未呀

你問呢啲無意思嘎。樓上話套戲唔係講呢啲 完全無關係。

不過好似話係希特拉特登放生英國佬

大霧
戲入面好似冇講過

大霧
戲入面好似冇講過

有提過大霧 好似係因為有人話用艇仔點走之類
但係大霧唔可以照9炸?成大個海灘
係阿伯隻船成面油污同主角互相點頭嗰個唔係法國仔咩
係阿伯隻船成面油污同主角互相點頭嗰個唔係法國仔咩

法國佬浸死左啦
呢套真心有落差, 睇完唔完滿
畫面構圖係好撚靚, 唔少位係有張力, 但感覺係左爆爆右炸炸, 唔得連貫.
係咪可以怪剪接?

由黑白片追到今日

大霧
戲入面好似冇講過

5月28號大霧開始係dunkirk地區出現
所以德軍就停咗轟炸

以下係簡短咁介紹
https://youtu.be/KouNlpVEeQU

大霧
戲入面好似冇講過

有提過大霧 好似係因為有人話用艇仔點走之類
但係大霧唔可以照9炸?成大個海灘

當時冇GPS
全部用肉眼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞