[Nolan]Dunkirk 鄧寇克大行動 集中討論

1001 回覆
98 Like 15 Dislike
前幾日睇左 有一幕好深刻
臨尾終於番英國 班軍人落船
稻草人見到有條屍由mr dawson條船被人抬出黎(佢應該知係化骨龍?)
跟住下一刻mr dawson個仔擰轉頭望向稻草人但稻草人已經消失左
究竟呢幕想表達啲乜

我估想講稻草人覺得羞愧到逃避責任
最後救人個幕係船個陣稻草人問個仔化骨龍有無事(化骨龍當時已經死左)個仔話佢無事,返到英國佢知道原來自己害死左人,所以無臉再見佢地同埋淆到即刻走人
其實咁樣拍都叫貫徹返佢既性格,由一開始係隻救生艇扮哂野指揮同唔俾style哥佢地上船,到俾u型潛艇炸完成個人嚇到傻,最後唔想返返去dunkirk結果整死左化骨龍,佢個人就係想見死不救唔想負咩責任個d人

想像緊稻草人下半生都會係自責 自我鄙視->逃避->自責 自我鄙視->無限loop中度過

佢同好多二戰士兵一樣仲要有埋shells shock,呢d PTSD好難可以醫得好,訓覺發惡夢,返到英國佢本身都難適應返正常人既生活,加埋唔小心殺左人,真係發癲都似
「鄧寇克大行動」,電影好看,影評更好看。

群雄雲集,各自耍出看家本領,齊齊化身電影教父,引經據典大你一百萬。從二幾年的黑白默片說到寇比力克,說路蘭的題目比較淺白,絕算不上是寇神接班人云云;從古今中外提及過鄧寇克的所有電影比較,說路蘭沒有一鏡到底長鏡頭,又沒有士兵跳舞,人家五分鐘頂你整部電影啦;從真正的二戰史料數據,分析當年沙灘上到底有幾架卡車幾架飛機,說路蘭拍得沙灘的屍體排列如斯整齊,不可能是戰爭場面,簡直失實,諸如此類。幸好,雖然路蘭會來香港、會到百老匯電影中心喝茶,卻不會讀中文,不然他一看香港某些網站必定心都離一離,心想,全世界最懂電影的人居然都住在香港,我為電影做了幾多年資料搜集,又聘請歷史顧問實地睇景又乜又物,還不知道當年沙灘上的屍體不應該是整齊排列的呢,今次真是被教訓得無地自容了。

呢幾日睇過最盞鬼既評論

http://www.cup.com.hk/2017/07/26/kong-ho-yan-dunkirk/#.WXggfmy7Ljg.facebook

好多電影專家

講一大推廢話,睇完套戲就有權表達佢個人對套戲嘅觀感,我唔覺有乜問題,又唔見佢提下套戲有乜值得欣,等人可以留意下…
剩係串鳩啲香港人做乜

係唔係我唔熟政治,就無資格屌689
我踢波屎,就無資格話雲加教得差
我唔識拍戲,就無資格話tvb 劇垃圾

群雄雲集,各自耍出看家本領,齊齊化身電影教父,引經據典大你一百萬。從二幾年的黑白默片說到寇比力克,說路蘭的題目比較淺白,絕算不上是寇神接班人云云;從古今中外提及過鄧寇克的所有電影比較,說路蘭沒有一鏡到底長鏡頭,又沒有士兵跳舞,人家五分鐘頂你整部電影啦;從真正的二戰史料數據,分析當年沙灘上到底有幾架卡車幾架飛機,說路蘭拍得沙灘的屍體排列如斯整齊,不可能是戰爭場面,簡直失實,諸如此類。幸好,雖然路蘭會來香港、會到百老匯電影中心喝茶,卻不會讀中文,不然他一看香港某些網站必定心都離一離,心想,全世界最懂電影的人居然都住在香港,我為電影做了幾多年資料搜集,又聘請歷史顧問實地睇景又乜又物,還不知道當年沙灘上的屍體不應該是整齊排列的呢,今次真是被教訓得無地自容了。

呢幾日睇過最盞鬼既評論

http://www.cup.com.hk/2017/07/26/kong-ho-yan-dunkirk/#.WXggfmy7Ljg.facebook

好多電影專家

講一大推廢話,睇完套戲就有權表達佢個人對套戲嘅觀感,我唔覺有乜問題,又唔見佢提下套戲有乜值得欣賞,等人可以留意下…
剩係串鳩啲香港人做乜

所以佢講野真係冇乜建設性,又冇乜值得討論,剩係屌鳩人地啲影評,覺得人地為屌而屌,得佢識欣賞套戲咁

呢幾日睇過最盞鬼既評論

好多電影專家

講一大推廢話,睇完套戲就有權表達佢個人對套戲嘅觀感,我唔覺有乜問題,又唔見佢提下套戲有乜值得欣賞,等人可以留意下…
剩係串鳩啲香港人做乜

所以佢講野真係冇乜建設性,又冇乜值得討論,剩係屌鳩人地啲影評,覺得人地為屌而屌,得佢識欣賞套戲咁

佢就串緊 hk01 條友姐

呢幾日睇過最盞鬼既評論

好多電影專家

剩係串鳩啲香港人做乜

佢就串緊 hk01 條友姐

https://www.hk01.com/sns/article/106599
我估講緊呢篇野
連登仔又話好撚悶既,諗住入去訓教,點知成套戲都咁緊張,隨時就俾人射
岩岩睇完

由頭緊張到尾

最神奇既係睇完套戲會頭暈

空襲d聲好好好好好撚正
想問吓tom hardy最後係比德軍捉咗?

yes

Tom Hardy同水手阿伯先係真正既英雄
其他都係coward
岩岩睇完

由頭緊張到尾

空襲d聲好好好好好撚正

去星影匯睇,加埋張震動櫈真係
想問吓tom hardy最後係比德軍捉咗?

yes

Tom Hardy同水手阿伯先係真正既英雄
其他都係coward

法國仔
岩岩睇完

由頭緊張到尾

空襲d聲好好好好好撚正

有無人一樣睇完會頭暈
岩岩睇完

由頭緊張到尾

空襲d聲好好好好好撚正

有無人一樣睇完會頭暈

星影冇D-Box 係個subwoofer輸出勁到震啫
啱先喺台灣二刷左70mm imax,好撚震撼,好撚靚
對於一個對二戰史同軍事有興趣嘅人嚟講
我覺得呢套戲想帶出嘅可能只不過係紀念Dunkirk evacuation呢個行動
同埋帶出當時參與過呢場戰役嘅人所經歷過嘅事同佢哋嘅諗法
根本就冇話要啲觀眾諗到啲咩人生哲理呢啲咁大嘅事
只係想觀眾理解到當其時唔同人嘅唔同感受
更加唔係一啲要娛樂觀眾嘅戲
唔同歐洲美國,大部份嘅香港人都對於二戰同埋老兵既感受同關注都唔深
而且有啲人對呢段歷史更加係完全冇了解嘅時候
對於佢哋嚟講呢套的確係一套"爛"戲,但係對於我嚟講呢套戲係唔錯
不過我都認同就係啲配樂用得有啲過火,有啲位可以唔用配樂等觀眾focus返係個畫面上面
岩岩睇完

由頭緊張到尾

空襲d聲好好好好好撚正

有無人一樣睇完會頭暈

岩岩睇完

由頭緊張到尾

空襲d聲好好好好好撚正

有無人一樣睇完會頭暈

雖然未去到d-box級數
但一去到啲低頻位就會震
唔講IMDb
淨係rotten tomatoes 新鮮度都有92%
點解嚟到連登會係咁俾人屌
我未睇
過幾日去睇下係咪真係咁唔掂
其實邊到似迪布尼
唔講IMDb
我未睇

猿人都有94%
呢集猿人真係麻麻地

講返Dunkirk
Nolan有好多堅持嘅決定
影響到觀眾對套戲嘅觀感
例如唔用cg
Over既配樂
太零碎嘅剪接
演員冷靜嘅演技

令到我哋主流觀眾
會一時間適應唔到甚至代入唔到

只可以講佢真係好撚大膽

利申 非Nolan fan
不過幾鍾意凶心人 dark knight 同prestige
唔講IMDb
我未睇

猿人都有94%
呢集猿人真係麻麻地

講返Dunkirk
影響到觀眾對套戲嘅觀感
例如唔用cg
Over既配樂
太零碎嘅剪接
演員冷靜嘅演技

令到我哋主流觀眾

只可以講佢真係好撚大膽

不過幾鍾意凶心人 dark knight 同prestige

啲剪接唔算零碎啦
我覺得好順喎
唔講IMDb
我未睇

猿人都有94%
呢集猿人真係麻麻地

講返Dunkirk
影響到觀眾對套戲嘅觀感
例如唔用cg
Over既配樂
太零碎嘅剪接
演員冷靜嘅演技

令到我哋主流觀眾

只可以講佢真係好撚大膽

啲剪接唔算零碎啦
我覺得好順喎

我明白佢咁樣做係想加強緊湊嘅感覺
但係略嫌多咗少少同密左少少
有啲位既張力本來可以extend
但係就無端端跳咗去第二條線

不過呢樣野可能主流觀眾會覺得好minor
唔講IMDb
我未睇

猿人都有94%
呢集猿人真係麻麻地

講返Dunkirk
影響到觀眾對套戲嘅觀感
例如唔用cg
Over既配樂
太零碎嘅剪接
演員冷靜嘅演技

令到我哋主流觀眾

只可以講佢真係好撚大膽

例如唔用cg:

代表導演追求真實感

Over既配樂:

套戲冇對白梗係要用多啲配樂營造緊張感

太零碎嘅剪接:

上面已經有人講左剪接好順滑冇問題

演員冷靜嘅演技:

咁先表現到戰爭所帶黎嘅無奈

總結:你唔識睇戲,建議你都係去睇番變形金剛
個金毛機師我差啲認錯係Simon Pegg

睇IMDB先知唔係
唔講IMDb
我未睇

猿人都有94%
呢集猿人真係麻麻地

講返Dunkirk
影響到觀眾對套戲嘅觀感
例如唔用cg
Over既配樂
太零碎嘅剪接
演員冷靜嘅演技

令到我哋主流觀眾

只可以講佢真係好撚大膽

例如唔用cg:

代表導演追求真實感

Over既配樂:

套戲冇對白梗係要用多啲配樂營造緊張感

太零碎嘅剪接:

上面已經有人講左剪接好順滑冇問題

演員冷靜嘅演技:

咁先表現到戰爭所帶黎嘅無奈

總結:你唔識睇戲,建議你都係去睇番變形金剛

係太多人以為商業片入場,比宣傳昆左出到黎咪話唔ok
呢套野嚴格計似史實紀錄片,只能話呢個年代睇戲一定要上網睇定簡介先,信廣告商收硬皮
如果QT套reservoir dogs今時今日上,應該比人集體訴訟要回水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞