[Nolan]Dunkirk 鄧寇克大行動 集中討論

1001 回覆
98 Like 15 Dislike
我有冇記錯最後架戰機停左漿仲擊落到機德軍機
係點做到

本身都要輕同阻力細先飛到
所以原則上停左引擎仲可以滑翔一段時間;

嗰隻德軍機無睇錯係斯圖卡
斯圖卡有個喇叭
俯衝緊嗰陣會吹響造成種獨有嘅刺耳聲,搞到人以為好勁但講到尾只係俯衝聶炸機
喺架戰機面前俯衝緊嘅聶炸機只係靶黎
(好似係)
係點做到

斯圖卡有個喇叭
俯衝緊嗰陣會吹響造成種獨有嘅刺耳聲,搞到人以為好勁但講到尾只係俯衝聶炸機

(好似係)

唔好有個(好似係)就9up啦大佬
岩岩睇完。

明白點解會出現正負分差,

同人物性格突出的主流劇本對比,
強調士兵在戰場果種軟弱,膽小同凝視死亡的無奈。
所以,一出場就聽到「我都分唔清邊個打邊個」,
用呢種論點講部戲,似乎略顯膚淺。

三線剪裁,將結局及成因打散,在各類二戰爭片種是新鮮的嘗試,吸引到目光繼續睇落去。
所以又聽到話重複鏡頭,畫面,斷斷續續的言論,認同如果本身投入唔到/無興趣去搵答案的觀眾,會係"睇到訓著".

取材係retreat 唔係 lose/virtory,
人死唔係強調 bloodbath 的官能刺激,
而係cold, neglect 同 survival cost.
同 private ryan (blood,brotherhood)完全唔同,
蘋果比香蕉。

and, air flight, 如果有接觸 永遠的零/ 風起,有關二戰機空戰的實況,可能會更吸引。認同緊張的音樂太長,有種長時間繃緊的感覺。

大致係咁,未到完美,但亦動人。

8/10

大致同意
但你無啦啦提風起忍唔住要屌你
風起有撚空戰,齋飛咋
宮老呢套最仆街就係,佢自己屌完永零右翼美化二戰
自己套風起就龜縮cut走哂成個二戰,成個世界好美好咁夢結局收場
其實好多泡

啲泡係咩黎

"原油洩漏也會導致臨近水域產生泡沫,但原油洩漏引發的環境問題,通常比單純的海水泡沫化要嚴重很多。"

前幾版有巴打話海入面d微生物因為海浪同空氣溝埋一齊形成,歐洲果邊好多海灘都有

好多原因 慢慢睇
http://zhihu.timetw.com/52452.html

個個都以為一定要諾曼地登陸咁血腥先係war

1940年6月4日,聯軍撤離鄧寇克(網絡圖片)
呢套嘢嘅構圖真係好出色
由開頭兩支旗杆圍住沙灘嗰個shot
到最尾Hardy望住架機著火個shot
好多畫面都好有意思同靚到仆街
好想拎曬嚟做wallpaper
Tom hardy拍nolan d戲又要帶面罩

個個都以為一定要諾曼地登陸咁血腥先係war

1940年6月4日,聯軍撤離鄧寇克(網絡圖片)

歷史真相
係點做到

斯圖卡有個喇叭
(好似係)

第一,Ju-87機頭下面嘅係氣笛
第二,氣笛嘅作用係攞嚟增加盟軍心理陰影面積,唔係令人以為係戰機,冚世界都知個獨有嘅氣笛聲係Ju-87
第三,有咩類型嘅轟炸機喺冇護航機嘅情況下唔會同戰靶一樣啊
想問下海軍大佬係咪之前harry potter 其中一個dark art defense professor? 嗰個出書好受女人歡迎嗰個
想問下海軍大佬係咪之前harry potter 其中一個dark art defense professor? 嗰個出書好受女人歡迎嗰個

唔差,但唔岩大眾口味
同埋致命傷,拍得唔夠宏大,三十幾萬人走佬拍到好似得幾千人咁
樓上巴打都有講,濫用配樂,攝影唔夠運動
敍事上我覺得OK,但唔夠戲味,我就接受到既,紀錄片式拍法,唔矯情唔做作呢樣要讚,但同大眾想要既野唔同

咩大眾口味?
英雄主義救三十萬人打打下溝埋你法國妹一齊走去英國果味?
睇番堆marvel片啦去
學咩人睇戰爭片?

你short撚左?有讚套戲都比你吠
每套戲都有好與唔好 接受唔到批評你學咩人做人 屌你老母
今次將角色放得超輕,非常多唔同碎片拼湊成件事
人人都係英雄 人人都唔係英雄
船上死左但願付出,最後都有人登報表揚
擊落幾架戰機機師,最後要做戰俘
呢個係nolan 想表達既野
好似saving private ryan 一野炸死仲解脫
好似呢套咁走左又返轉頭,走又走唔到,所以有d 人覺得節奏慢又無乜對白,呢d 係戰爭中漫長既痛苦
好多人屌配樂過火位
我都認同睇完離場仲有種揮之不去好肉緊既感覺
有d辛苦

但我反而幾欣賞
作為觀眾可以有限地感受當中既震撼同完左之後既餘震
係好難得
好多人屌配樂過火位
我都認同睇完離場仲有種揮之不去好肉緊既感覺
有d辛苦

但我反而幾欣賞
作為觀眾可以有限地感受當中既震撼同完左之後既餘震
係好難得

其實都幾轟耳,又急促,好想chur住你
好彩配樂用左落相對大規模既畫面,如果唔係影住一兩隻士兵傾計,細場面都keep住播配樂會好辛苦

不過咁諗,成班士兵係沙灘企無野做係度等,所以先要靠配樂一直keep住緊湊,拍到好有目的好秒秒逼人咁
成套戲最深刻反而係法國佬
為咗走佬不停扮英軍抬傷兵爬橋墩
但係又當個英軍兵仔係friend專登開門救佢
點知最後偏偏因為鈎住隻腳浸死係船仔入面
掙扎求存明明無錯
偏偏生命無常仲要俾人推去死
戰爭對任何人都係咁無情
9/10 個分扣左係音樂用得有D過火
Nolan 盡左力將一件真實事件戲劇化 eg:艙門開唔到,降落個陣個碌唔聽話,油錶壞etc
成套戲每一刻都係好緊張,不停咁build up 觀眾情緒
最出色既地方係好似陪住主角做左兩個鐘頭士兵之外,觀眾永遠能夠可以係已知既事件中得到新既資訊/體驗
個時序有冇咁難明呀

kenneth branagh
吉德羅洛哈
啱啱睇完imax,好撚正
Hans zimmer 嘅配樂無得頂!
Cillian murphy係親Nolan d戲都係做仆街仔
幾好睇

個老男人為了救更多人連小兒子頻死都不顧
幾好睇

個老男人為了救更多人連小兒子頻死都不顧

唔係佢仔黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞