[Nolan]Dunkirk 鄧寇克大行動 集中討論

1001 回覆
98 Like 15 Dislike

大佬
俾人遺棄唔會係喺灘區度
唔通同你影晒撤退之後全個前戰線上面啲兵器咩
到時又會畫公仔畫出腸唔知想表達啲乜,集中表示撤退行動好過啦

你明未呀?

「我講緊你講紅字個三樣嘢點解冇呀明未?」
一時你就話我講過啲坦克,大炮,裝甲車無
一時你就話集中表示撤退行動好過 (已經講咗佢咁表達我唔喜歡,純個人意見)

無討論餘地,唔同你講了
正如你睇雷霆救兵
都會見唔到因為海浪而沉落海嘅M4 Sherman

我覺得因為雷霆救兵唔係逃亡片
佢又影好多死傷士兵去表達戰爭殘酷
但逃亡片係咪應該以多啲以慌忙帶出主題呢?
其實係咩原因tom hardy 架機無油係攤頭滑翔個陣點解唔跳傘仲擊退敵機,搞到自己係出面被人俘虜

仲擊退我諗係因為佢一日係架機上面一日都仲係士兵要執行mission
唔跳傘我覺得係勁易俾人當標靶

我估跳傘之後 架飛機會uncontroll 連累到自己人掛
正如你睇雷霆救兵

我覺得係唔同approach,唔一定係慌忙。
Dunkirk 班陸軍係俾人轟炸到無晒感覺,一有炸彈飛埋黎就自動波扒低而唔係We嘩鬼叫呢個方式都ok,俾我感覺係死梗,同埋已經唔識驚

不過個沙灘真係太乾淨,同套戲既配樂太多
老老實實
相信如果唔係比面Nolan, 依套戲實比人屌到仆街

講直d,
睇左咁多套Nolan出既戲, 平時睇完Nolan戲都會覺得意猶未盡, 總係會令人思考
但係睇完Dunkirk真係唔知想表達d乜/表達到垃圾一樣

四架戰機咁樣打法佔左半個鐘, 無油又顯示唔到個嚴重性, 做唔到緊張效果

碼頭到又做唔到人心惶惶既感覺, 成班人排隊比人炸完都仲可以咁冷靜起身排返隊, 而且又做唔到"就黎走唔切"個效果

漁船個細佬比海軍打死又想點? 表達個海軍好驚? 定係想加感性位? 但係對個細佬既代入感係零

有d位配樂真係多9魚, 好差, 好似想求其加配樂令到個氣氛緊張咁

最後,套戲名應該叫"9唔搭8徹退大行動"

預左俾人插 ,但講真呢套唔係Nolan 拍既話一定唔會咁多人幫套戲兜

冇油都係想講佢繼續去定番歸既決定
有咩要咁緊張 佢大可直接番歸
又唔係上太空即爆即死個d

班士兵俾德軍炸左咁多日
日日夜夜又俾d 笛聲轟
一早呆滯哂加冇希望啦
你期望佢地疲勞轟炸完可以仲好熱血?
你通三日頂仲可以通街走先算啦

細路死就講戰爭下驚恐症會錯手傷到其他人 講船長個仔由想屌佢到講大話
講船長點解明稻草人

我覺得你好似想係一套異形睇到變型金剛咁

巴打其實你明唔明上面講乜
人地每一點都講得咁清楚
你就下下非黑即白
見人一插就叫人睇變型金剛

我唔係叫佢去睇變型金剛 巴打中文拎咩
我係話佢想係一箱蘋果入面搵個橙

Nolan 拍個切入點同你想睇既唔同
人地拍成班人被炸到麻木
你就話唔係呀 一定要好驚嗌救命先得

明唔明?
今晚mcl 22:20 有一張飛多左 要tg:@ab1485
Nolan 係香港
正如你睇雷霆救兵

Dunkirk 班陸軍係俾人轟炸到無晒感覺,一有炸彈飛埋黎就自動波扒低而唔係We嘩鬼叫呢個方式都ok,俾我感覺係死梗,同埋已經唔識驚

你咁講都啱,始終佢哋已經滯留咗成個禮拜
同埋佢地撤退得太有秩序啦
個人認為如果見到有更多軍備被人遺棄,會增加雙眼啲貼切啲
其實兩邊海岸有幾遠?

google map 70公里
肉眼都睇到英國

大佬
俾人遺棄唔會係喺灘區度

你明未呀?

一時你就話集中表示撤退行動好過 (已經講咗佢咁表達我唔喜歡,純個人意見)

無討論餘地,唔同你講了

「第二,你四十萬大軍逃亡至少都有好多坦克,炮台,裝甲車,套戲又見唔到
表達唔到個種慌亂感,我真係投入唔到」

話呢句又係你自己講嘅,同你講點解冇你又喺度嘈

要見到你想要啲坦克炮台大炮,不如由德軍進攻比利時或者比利時投降開始講起,咁就大把坦克大炮槍戰俾你睇。

但咁樣就變咗唔係Battle of Dunkirk啦
正如你睇雷霆救兵

俾人炸到無晒感覺啦,只可以祈禱自己唔係下一個俾人炸中

個一幕射飛機真係有
Dunkirk 入便我覺得蘭sir 係想人反思咩叫英雄
盡力求生,做陣前逃兵係唔係英雄

Tom Hardy 最後單挑,做唔會有命出番黎0既俘虜係唔係英雄

法軍幫英軍較腳,但英國不心存感激,係唔係英雄

最後英雄係咪一定可以俾人係歷史入便被人歌頌
正如你睇雷霆救兵

你咁講都啱,始終佢哋已經滯留咗成個禮拜
同埋佢地撤退得太有秩序啦
個人認為如果見到有更多軍備被人遺棄,會增加雙眼啲貼切啲

佢地講既初頭係威係勢既心態
咪係呀伯渣船睇到 人地第一日去
梗係精力充沛仲屌鳩個仔添

相反班士兵轟左成個禮拜24x7
我就唔明點解佢地仲會驚到瀨屎
同埋navy 官好多眼神都交代左 嘩今鋪大撚獲
最尾直頭合埋眼等死

大佬
俾人遺棄唔會係喺灘區度

你明未呀?

無討論餘地,唔同你講了

「第二,你四十萬大軍逃亡至少都有好多坦克,炮台,裝甲車,套戲又見唔到

要見到你想要啲坦克炮台大炮,不如由德軍進攻比利時或者比利時投降開始講起,咁就大把坦克大炮槍戰俾你睇。

「當時佢地係俾德國佬打到走都走唔切呀
仲邊帶到咁多野去,有架車就上車走佬啦」

咁你呢句又講咩,睇唔明
講真

以nolan出名嘅嚴謹拍攝態度,同億億聲嘅製作費,我寧願相信佢地個製作團隊已經搵咗足夠歷史文本/歷史學家/倖存者佐證

都唔會相信睇完套戲連wiki都唔肯就疾呼「嘩咁少人喺海灘/咁少飛機坦克/咁少船」嘅連登仔

利申: 9up,非nolan fans

大佬
俾人遺棄唔會係喺灘區度

你明未呀?

無討論餘地,唔同你講了

咁你呢句又講咩,睇唔明

希望你睇完條防線圖
會明白點解海灘上面會冇你所講嘅嘢

p.s.聯軍20號開始被圍困,撤退行動由28號正式開始

大佬
俾人遺棄唔會係喺灘區度

你明未呀?

無討論餘地,唔同你講了

咁你呢句又講咩,睇唔明

希望你睇完條防線圖

驚你唔明
留意吓條防線退後嘅速度
搵資料時順便搵到嘅嘢

原來係法軍守住個碼頭方向

大佬
俾人遺棄唔會係喺灘區度

你明未呀?

無討論餘地,唔同你講了

咁你呢句又講咩,睇唔明

希望你睇完條防線圖

驚你唔明
留意吓條防線退後嘅速度

我明了巴打
八日之內嗰parameter已經縮到好細,撤退倉猝,重型軍械一早已經流失於外圍
你啱
正如你睇雷霆救兵

1.當班士兵麻木曬, 成個海灘比人日炸夜炸
咁少人清屍都可以咁整齊, 少屍又無血
"急住要走, 唔走下一秒死既你就你"個效果又做唔到

2.個navy有戰爭驚恐症又點? 係, 我知佢有驚恐症 搞到錯手殺死人->所以? 想表達d乜? 用成套戲有乜貼切關係?

3.空戰果到 用大量時間拍佢地追逐 其實有咩意思?
又晨早暗示佢會無油 但係拍出黎做唔到"一定要打到最後救自己友"

拍戲每一個shot都有佢背後意思, 將scene同scene之間合埋成一個有meaning既故仔, 而依套野完全做唔到, 感覺只係眼高手低, 想3條timeline合埋一齊懶係有技巧咁sell一套平鋪直敘既戲
竟然表達手法咁差既片都有人撐, 唔怪得imdb有成8分

利申先 我唔係要睇變形金剛果隻周圍大爆炸, 每秒有槍戰既人
只不過係 依套"撤退片"做唔到有"撤退"既感覺
搵資料時順便搵到嘅嘢

原來係法軍守住個碼頭方向

冇錯同電影吻合
戲入面一開始就可以見到法國佬設置嘅路障
老老實實

講直d,
睇左咁多套Nolan出既戲, 平時睇完Nolan戲都會覺得意猶未盡, 總係會令人思考

四架戰機咁樣打法佔左半個鐘, 無油又顯示唔到個嚴重性, 做唔到緊張效果

碼頭到又做唔到人心惶惶既感覺, 成班人排隊比人炸完都仲可以咁冷靜起身排返隊, 而且又做唔到"就黎走唔切"個效果

漁船個細佬比海軍打死又想點? 表達個海軍好驚? 定係想加感性位? 但係對個細佬既代入感係零

有d位配樂真係多魚, 好差, 好似想求其加配樂令到個氣氛緊張咁

同意
而且當年四十萬大軍被困個種壓迫感完全無
第一,拍得人好少
第二,你四十萬大軍逃亡至少都有好多坦克,炮台,裝甲車,套戲又見唔到
表達唔到個種慌亂感,我真係投入唔到

另外角色背景又小,俾我感覺好亂好悶

Google 下少少背景先啦
德國打閃電戰 英法聯軍比人圍住走都走唔切咁濟 當年棄左50000/五十萬噸軍需物資 唔講坦克個啲
撤退後點算過得返為數唔多既步槍同幾百挺輕幾槍/反坦克炮
老老實實

講直d,

有d位配樂真係多魚, 好差, 好似想求其加配樂令到個氣氛緊張咁

同意
第一,拍得人好少
第二,你四十萬大軍逃亡至少都有好多坦克,炮台,裝甲車,套戲又見唔到

德國打閃電戰 英法聯軍比人圍住走都走唔切咁濟 當年棄左50000/五十萬噸軍需物資 唔講坦克個啲

你爬下文先啦
我夠知佢棄左50000/五十萬噸軍需物資
但齣戲有無反映出來??
正如你睇雷霆救兵

1.當班士兵麻木曬, 成個海灘比人日炸夜炸
咁少人清屍都可以咁整齊, 少屍又無血
"急住要走, 唔走下一秒死既你就你"個效果又做唔到

2.個navy有戰爭驚恐症又點? 係, 我知佢有驚恐症 搞到錯手殺死人->所以? 想表達d乜? 用成套戲有乜貼切關係?

3.空戰果到 用大量時間拍佢地追逐 其實有咩意思?
又晨早暗示佢會無油 但係拍出黎做唔到"一定要打到最後救自己友"

拍戲每一個shot都有佢背後意思, 將scene同scene之間合埋成一個有meaning既故仔, 而依套野完全做唔到, 感覺只係眼高手低, 想3條timeline合埋一齊懶係有技巧咁sell一套平鋪直敘既戲
竟然表達手法咁差既片都有人撐, 唔怪得imdb有成8分

利申先 我唔係要睇變形金剛果隻周圍大爆炸, 每秒有槍戰既人
只不過係 依套"撤退片"做唔到有"撤退"既感覺

1. Nolan 不嬲都唔拍血架啦,第一睇Nolan 咩。明顯就唔係拍士兵們急住走快d走,係講佢地被包圍又轟炸唔知點先走到個種心情,極度無助。而有d 人就諗盡計點樣跳過軍階偷走。

2. 稻草人驚恐,呀伯死左個仔,細佬唔明稻草人,三方面既矛盾。最後細佬都明白點解會咁。

3. 佢已經唔知幾多次決定拉油門同掉頭,開頭隊長死都有諗過番歸,已經表明左好多次佢一定救人先過自己。

4. 呢套用左咁多插斜解釋各人既決定同諗法,剪得咁順都話冇meaning sosad, 就好似最尾以為呀伯唔望人 vs 主角知道佢係盲, 稻草人開波唔俾人上船 vs 最尾唔理點都拉上船

呢d心理矛盾前後呼應位大把啦。

唔知你有冇睇明佢做緊乜,事與事之間個關係,不過你都可以繼續話唔好睇既。

利申:睇左兩次
老老實實

講直d,

同意
第一,拍得人好少

你爬下文先啦
我夠知佢棄左50000/五十萬噸軍需物資
但齣戲有無反映出來??

籌備套戲做咁多research唔會連咁基本既野都唔知

套戲要做到既氣氛係生存危機個種驚慄,唔係戰爭大場面。除左冇大型軍事裝備之外,德軍亦同樣冇露過面,就係唔想blur左個重點,focus番係"生存"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞