[Nolan]Dunkirk 鄧寇克大行動 集中討論

1001 回覆
98 Like 15 Dislike
睇完,覺得幾好
不過明白有一點令一d人覺得難follow
就係d飛機戰艦艇仔架架都好似樣

呢d唔似樣仲奇怪啦
係美國揸左個半鍾頭車去睇IMAX 70mm
空戰啲shot真係把靚到痴線
其實呢部片係base on史實, 劇情想有咩驚喜可言?

可能佢地以為有美國隊長出黎飛盾
其實呢部片係base on史實, 劇情想有咩驚喜可言?

可能佢地以為有美國隊長出黎飛盾

我睇完都同條女講,網上實有人話好悶就無主角出黎殺哂 d 德國佬。
香港人 對文史哲唔重視 反映係套戲上面
如果你了解二戰 睇依套戲 一d都唔悶

一路睇 一路你會好憎 英法兩國 過去忍讓德國 令事情發生到依個地步

明白士兵打仗之前 純粹係經濟唔好 覺得打仗可以出去見下世界 點知比德國閃電戰打到傻
好驚好想返屋企果種心情 如果代入到 係一套唔錯既電影

一路睇 一路你會好憎 英法兩國 過去忍讓德國 令事情發生到依個地步

明白士兵打仗之前 純粹係經濟唔好 覺得打仗可以出去見下世界 點知比德國閃電戰打到傻

好代入個法國佬既感受

https://youtu.be/Qe6yfr9TTJg
睇完imax, 打算去4dmx睇多次

戰機引擎低飛正到精都射埋

imax 有12 track,真係感受到飛機引擎的恐怖

巴打睇邊到有12?
全港得megabox 有但好似未開番
大家點睇今次storyline個鋪排

三條線都交接得順但好似無重心

呢個本身都預咗,因為講到明套戲冇明顯嘅主角。應該咁講,成套戲嘅主角就係有份參與呢次行動嘅所有人

直頭係無劇情無推進咁濟

咁本來戰爭就係咁架啦 佢只係戰爭嘅一部分
同埋現實戰爭邊到黎咁多英雄呀

呢個本身都預咗,因為講到明套戲冇明顯嘅主角。應該咁講,成套戲嘅主角就係有份參與呢次行動嘅所有人

直頭係無劇情無推進咁濟

推進劇情係最基本既編劇原則, 佢係咁重複, 其實冇必要剪到100分鐘咁長

直頭係無劇情無推進咁濟

推進劇情係最基本既編劇原則, 佢係咁重複, 其實冇必要剪到100分鐘咁長

佢個故事好短,因此同一件入面要不停咁fill in新既資訊,eg以為金毛機師降落左係海就揮晒手無事,隔一陣講返原來開唔到艙門
最後降落被俘虜的機師係咪mad max 男主角
分唔到人既話都睇得幾辛苦下

直頭係無劇情無推進咁濟

佢個故事好短,因此同一件入面要不停咁fill in新既資訊,eg以為金毛機師降落左係海就揮晒手無事,隔一陣講返原來開唔到艙門

d資訊有咩用, 最後都係被困同被救既事件, 同gravity一樣, 狂loop, 冇新意

直頭係無劇情無推進咁濟

d資訊有咩用, 最後都係被困同被救既事件, 同gravity一樣, 狂loop, 冇新意

你咁既話其實所有歷史事件拍D戲都係無意思

直頭係無劇情無推進咁濟

你咁既話其實所有歷史事件拍D戲都係無意思

當佢一口氣講晒所有野又話佢平舖直敘 佢用插敘又話無限loop冇意思 龍門任搬 你玩晒啦
呢種方法拍戰爭片真係好出色
不停超越到限制先係真正大導
呢套Tom Hardy 又係得對眼
好明顯一開始上民船個陸軍就係為左比大家搞清個時序最重要個指標啦
不過睇完呢套戲先發自己好似有臉盲症咁
完全分唔到英軍男主角同法國佬個樣

同埋點解Nolan就一定要扭橋 套套都好似Memento,Prestige 咁又話食老本不思進取架啦
好明顯一開始上民船個陸軍就係為左比大家搞清個時序最重要個指標啦

同埋點解Nolan就一定要扭橋 套套都好似Memento,Prestige 咁又話食老本不思進取架啦

同埋因為咁樣 觀眾先知道比魚雷轟過之後對一個人既轉變係點
呢套Tom Hardy 又係得對眼

佢眼神都已經交曬戲

agger
話無必要用三線果d
不如諗下佢既取材咁有限
唔係話一定要用三線
但平舖既效果可能更差
可能已經係題材上表達得好左

agger
話無必要用三線果d
不如諗下佢既取材咁有限
唔係話一定要用三線
但平舖既效果可能更差
可能已經係題材上表達得好左

到時得一條線又nolan唔識處理 悶
唔知有冇miss到劇情 好奇想問點解最後個機師冇油但又唔跳傘走人 逼住要去到敵軍個邊
唔知有冇miss到劇情 好奇想問點解最後個機師冇油但又唔跳傘走人 逼住要去到敵軍個邊

係個個高度跳落去都係死硬
相反唔明點解佢唔燒左架機之後走佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞