[Nolan]Dunkirk 鄧寇克大行動 集中討論

1001 回覆
98 Like 15 Dislike
船第一個救嘅空軍
姐係推左條o靚仔落樓梯果個
同有幕
中完魚雷沉船之後 兩個主角遊去艇仔到
跟住艇仔d人唔比佢地上
有條友叫佢地係下面跟唔好哂力
好似係同一條友??
船第一個救嘅空軍
同有幕
跟住艇仔d人唔比佢地上
好似係同一條友??

!!!!! 化灰都認得係 Cillian Murphy !!!!!!!
但無朋友睇到,以為係自己諗多咗
之後無啦啦會去左隻船底
即係成班人撐船,主角拉繩上左軍艦而唔係翻上岸,然後隻軍艦中魚雷?
船第一個救嘅空軍
同有幕
跟住艇仔d人唔比佢地上
好似係同一條友??

都唔係同一個人 一個金毛一個黑毛
船第一個救嘅空軍

同有幕
跟住艇仔d人唔比佢地上
好似係同一條友??

都唔係同一個人
NOLAN 作品黎講麻麻,但仍算上一套中上作
可能真實改編限制左,成套戲的確好緊湊好緊張
但客觀去睇,有留意既話應該發現到成套戲都濫用配樂
不斷用好急促的配樂,即使人物對話中都一直留用配樂
如果無左配樂,只係一班士兵企係沙灘無野做,睇唔出有咩咁偉大的戰略性撤退

話好好睇神作既人唔知係咪本身對二戰,Dunkick戰有熟悉或者好鐘意二戰戲
dunkick只係稍為有講到人性、戰爭下的戰士人民心態,其餘對我黎講投入感唔大,只係一直用配樂去提醒我班市兵係好急想走佬,好驚,分秒必爭

空戰部份做得最好,有種背後默默貢獻但無人知的感覺,地面士兵以為只係等死,覺得空軍無用,個反差營造得好,所以今次三線叙事有佢既需要

民用船救人部份我覺得麻麻,比我感覺無乜起伏,死左個令仔比較突然同刻意,不過本身渣船去救人呢個行為本身就無咩可以講,呢度可以體諒

總括而言,dunkick戰史我覺得比較注重結果,即係最後得出獲救士兵既數目時,大家都會好驚訝好震撼,但對於戰火過程中要係電影呈現出黎係會比較乏味,係一場悶局
唔差,但唔岩大眾口味
同埋致命傷,拍得唔夠宏大,三十幾萬人走佬拍到好似得幾千人咁
樓上巴打都有講,濫用配樂,攝影唔夠運動
敍事上我覺得OK,但唔夠戲味,我就接受到既,紀錄片式拍法,唔矯情唔做作呢樣要讚,但同大眾想要既野唔同
唔差,但唔岩大眾口味
敍事上我覺得OK,但唔夠戲味,我就接受到既,紀錄片式拍法,唔矯情唔做作呢樣要讚,但同大眾想要既野唔同

咩大眾口味?
英雄主義救三十萬人打打下溝埋你法國妹一齊走去英國果味?
睇番堆marvel片啦去
學咩人睇戰爭片?
呢到好多死忠(其實成個網絡都好多nolan死忠)
包括imdb 爛番茄 豆瓣等等影評網
利伸先 唔係fans
講下自己唔鍾意呢套戲既原因 希望大家理性討論

首先故事冇驚喜 基本戰爭劇情片
比喻:就算你訓左半個鐘都唔會影響你對故事既詮釋 因為由角色同對白 你可以自己估到前文後理 甚至預計到黎緊發生咩
對白和角色演繹老土 好多煽情位做到好出面
雖然話nolan係商業片導演 但以往作品都有保持自己既風格 避免商業味過重
但呢套毫無避忌
尤其係Dawson呢種固執型愛國主義者(背景亦係離不開喪子)

配樂絕對係一流級數 但過於濫用 造成疲勞轟炸
雖然話係營造到氣氛
但好多時 留背景聲/靜默會更帶動到觀眾既情緒
再者 配樂太過出色 同時又長時間出現
睇睇下 我會留意配樂多過畫面劇情
而呢個都反應左成個故事欠缺張力
印象中 除左歌舞片 我未睇過配樂佔幅咁多既長片 大導演真係好敢試

另外敘事方式一定係大家最失望既位
nolan最大賣點就係複雜背景 新穎既敘述手法
最尾組織完俾個爆既結局你
礙於劇本 好難玩到d咩
但就講三線敘事 其實除左營造緊湊既氣氛
我唸唔到有咩原因用三線敘事

首先 你要接受到你鍾唔鍾意都冇問題 但係唔好唔跟你睇法就話咩死忠
你有你睇法冇問題 但係唔好人地唔受 你就話其他人死忠 唔係剩係得你識睇戲
雖知道你上metacritic望一望 其實都有29個傳統媒體俾滿分 唔通你又send email去俾metacritic個編輯死忠咩
呢個post真係好撚好笑
有人話唔好睇就屈人Mavel狗死返去睇英雄片
好似得路蘭撚識睇戲

咁撚垃圾既戲都要揾地方讚 真係辛苦曬班死忠

咁都垃圾
你平時睇開咩戲
反而欣賞既係導演以往故作聰明既玩意減少左,整體導演技巧係成熟左。
鏡頭運用係raw左,可能係刻意亦可能係局限,減少誇張賣弄可能是作者意願。
話多人係死忠
不如話有d人盲反
劇本營造氣氛都講到冇撚用咁

利伸,星際啟示錄我睇到瞓著,呢套我覺得唔錯
我比8分
忽然諗起個金毛機師降落水面之後伸隻手出黎,Tom Hardy以為講bye bye,原來係求救
忽然諗起個金毛機師降落水面之後伸隻手出黎,Tom Hardy以為講bye bye,原來係求救

可以點救佢
船第一個救嘅空軍
同有幕
跟住艇仔d人唔比佢地上
好似係同一條友??

條民船係海中心第一個救起嘅係 Cillian Murphy
即推咗𡃁仔落樓個黑毛
佢好似唔係空軍,係海軍

艇仔上叫兩個主角係下面跟唔好哂力個嗰
都真係 Cillian Murphy 嚟架
Can anyone tell me am I right and why does it happen !!!
剛剛imdb 排到#40,應該守到前50名。
船第一個救嘅空軍
同有幕
跟住艇仔d人唔比佢地上
好似係同一條友??

即推咗𡃁仔落樓個黑毛
佢好似唔係空軍,係海軍

Can anyone tell me am I right and why does it happen !!!

如果係同一個人,個時序咪好怪囉
唔洗起晒鋼喎
我覺得佢講得幾中point, 我係fans都有d失望
我諗佢所講既大眾姐係一套有起承轉合既故事,有高潮位,黎樣inception 同interstellar 就好明顯有
你可以話佢跟史實拍,好難有故事性,但觀眾受唔受係另一回事,唔係excuse黎
Btw,配樂真係太多,無停過咁濟
Overall, 我覺得ok,但作為Nolan 作品有d失望
唔差,但唔岩大眾口味

咩大眾口味?
英雄主義救三十萬人打打下溝埋你法國妹一齊走去英國果味?
睇番堆marvel片啦去
學咩人睇戰爭片?

唔洗起晒鋼喎
我覺得佢講得幾中point, 我係fans都有d失望
我諗佢所講既大眾姐係一套有起承轉合既故事,有高潮位,黎樣inception 同interstellar 就好明顯有
你可以話佢跟史實拍,好難有故事性,但觀眾受唔受係另一回事,唔係excuse黎
Btw,配樂真係太多,無停過咁濟
Overall, 我覺得ok,但作為Nolan 作品有d失望
船第一個救嘅空軍
同有幕
跟住艇仔d人唔比佢地上
好似係同一條友??

即推咗𡃁仔落樓個黑毛
佢好似唔係空軍,係海軍

如果係同一個人,個時序咪好怪囉

一開始以為係第一個比人擊落既機師
但佢係中魚雷,同 埋金毛機師見到都冇同佢講野就應該唔係

至於唔比主角果兩個上船係咪佢就真係睇唔清
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞