[Nolan]Dunkirk 鄧寇克大行動 集中討論

1001 回覆
98 Like 15 Dislike

同意
而且當年四十萬大軍被困個種壓迫感完全無
第一,拍得人好少
第二,你四十萬大軍逃亡至少都有好多坦克,炮台,裝甲車,套戲又見唔到
表達唔到個種慌亂感,我真係投入唔到

另外角色背景又小,俾我感覺好亂好悶

Google 下少少背景先啦
德國打閃電戰 英法聯軍比人圍住走都走唔切咁濟 當年棄左50000/五十萬噸軍需物資 唔講坦克個啲
撤退後點算過得返為數唔多既步槍同幾百挺輕幾槍/反坦克炮

你爬下文先啦
我夠知佢棄左50000/五十萬噸軍需物資
但齣戲有無反映出來??

籌備套戲做咁多research唔會連咁基本既野都唔知

套戲要做到既氣氛係生存危機個種驚慄,唔係戰爭大場面。除左冇大型軍事裝備之外,德軍亦同樣冇露過面,就係唔想blur左個重點,focus番係"生存"

可能我真係抱住一個動作戰爭片嘅心態去睇
無詳細去研究人物對生存個份心理掙扎

講真Nolan 既戲一直都係講人性同主角既內心
如果你再睇既話試下代入下見到屋企但番唔到既感受
呢套係一套寫實既戰爭片 但係唔同既係講輸果一方既心理

岩岩相反喎師兄

呢套戲 nolan 專登忽略人物心理描寫
有班人想做英雄
有班人只想活命
作為觀眾既我地完全睇唔到佢地咁做背後既動機,例如想返屋企見老婆仔女 or 冚家死晒拼死一戰

nolan 應該係專登咁寫
但出黎效果就見仁見智
我身邊好多朋友睇完都無共嗚

可能我睇唔明套戲,但我真心想知,話有共鳴既巴打,究竟代入到入面邊個角色或者事件?

我反而睇到好深刻既心理描寫
好似Murphy 上船唔肯理人 知道殺左人但係仲問情況
Hardy係咁mark仲有幾多油 同埋同伴炒機望多眼
岩岩上船既軍人唔肯入船艙
同法國仔夾傷者偷上船
上左岸個老人家唔肯望人
每一個角色既心理都好鮮明
背後個動機就係為左自己可以生存
同埋作為軍人係戰場上打敗杖面對死亡既刻畫

老人家唔係盲既?
睇完覺得Nolan 都係拍番商業片算la
講戰爭場面 雷霆救兵高幾班
講刻畫戰爭殘酷 舒特拉的名單 鋼琴戰曲都好過佢
就算講上年套鋼鋸嶺 都好睇過e 套
我覺得10分黎講 6.5分差不多

呢套片我覺得有d眼高手低
可能我level低
覺得套戲做唔到雅俗共賞
如果nolan只係單純想拍歷史事件出黎咁刻畫唔仔細
用小大物角度出發睇故事又冇辦法令觀眾代入
睇鋼鋸嶺 鋼琴戰曲我會睇完仲成個腦都仲諗緊
呢套真係冇

Google 下少少背景先啦
德國打閃電戰 英法聯軍比人圍住走都走唔切咁濟 當年棄左50000/五十萬噸軍需物資 唔講坦克個啲
撤退後點算過得返為數唔多既步槍同幾百挺輕幾槍/反坦克炮

你爬下文先啦
但齣戲有無反映出來??

套戲要做到既氣氛係生存危機個種驚慄,唔係戰爭大場面。除左冇大型軍事裝備之外,德軍亦同樣冇露過面,就係唔想blur左個重點,focus番係"生存"

岩岩相反喎師兄

有班人想做英雄
有班人只想活命
作為觀眾既我地完全睇唔到佢地咁做背後既動機,例如想返屋企見老婆仔女 or 冚家死晒拼死一戰

但出黎效果就見仁見智

可能我睇唔明套戲,但我真心想知,話有共鳴既巴打,究竟代入到入面邊個角色或者事件?

同法國仔夾傷者偷上船
上左岸個老人家唔肯望人

同意人物既心理描寫 唔係畫岀腸嗰種 而係透過佢地既行為反應帶岀 作為dunkirk事件入面既一份子 當時會有既心態
反而覺得套戲係要你同入面既角色 一齊去經歷dunkirk呢一件歷史 而唔係去代入其中一個角色

Btw 上左岸個老人家唔係唔肯望人呀
佢係盲㗎
所以tommy同佢講all we did is survive 嘅時候 伯伯係咁捽佢塊面 因為佢睇唔到野
其實同樹大招風一樣,dunkirk跳接既敍事就係好montage咁去描述一種氛圍。不過香港觀眾普遍層次太低,淨係接受到好linear,好好正路既套路,習慣既電影語言就係對白帶動,首先認得邊個忠邊個奸,之後就係keep 住問個主角做緊咩,最好好似睇大戲咁主角會剖白內心世界。

覺得樹大招風好睇既人,十居其九都會覺得dunkirk 好睇,dunkirk 既cinematography甚至更簡單精準。如果睇完呢兩套,覺得呢d戲硬係交待唔清,畫面唔夠震撼,又或者故事上miss左個高潮,我勸你都係睇返d 每一場都拍wide shot master,用好多對白黎交代內心既戲例如tvb。

就正如衛斯理同埋黃易都唔會係一流既小說,縱使你話佢幾天馬行空都好。餵到埋口既作品只能係娛樂而唔係文學。(倪匤同黃易文筆差都有影響)

Sorry 樹大招風我ok

呢套係唔得就真係唔得

下下都怪責觀眾水平唔夠

同自high 有乜分別?

所以呢一套根本唔係戰爭片

咁其實 呢套野乜野片?

咁其實 呢套野乜野片?

Nolan 自己話係suspense thriller
如果唔係導演係nolan
肯定比人插到阿媽都唔認得

老老實實,我睇之前冇留意導演係nolan
睇完之後先知

利申:鐘意睇WW2題材嘅電影
Dunkirk 唔係 Nolan 最好嘅戲
但絕對唔係啲人口中咁差
個人覺得好精彩又冇冷場
其實海陸空三條line,每個人都好突出
唔明點解啲人話人物描寫唔夠
係咪要餵埋入口,陳小明,38歲,男人,職業地盤佬,咁樣先清楚?

但係唔係Nolan 佢自己成名後最差?
但絕對唔係啲人口中咁差
個人覺得好精彩又冇冷場
係咪要餵埋入口,陳小明,38歲,男人,職業地盤佬,咁樣先清楚?

每個導演都有最差同最好既作品,唔明點解一定要有好大期望
老實呢套真係唔係你地講到咁差,我覺得好好睇好緊張好有氣氛,可能我睇親戲都唔會理佢到係咩人拍同埋咩卡士

根本搞錯左重點
今次嘅主題係Dunkirk evacuation
要戰爭場面應該睇英法點樣死守最後Dunkirk外圍防線,或者法國本土點樣俾人打到仆街既Fall of France
但絕對唔係啲人口中咁差
個人覺得好精彩又冇冷場

老實呢套真係唔係你地講到咁差,我覺得好好睇好緊張好有氣氛,可能我睇親戲都唔會理佢到係咩人拍同埋咩卡士

我都係
我通常係睇題材,所以成日中伏
睇完覺得好睇先開始搵資料

根本搞錯左重點
要戰爭場面應該睇英法點樣死守最後Dunkirk外圍防線,或者法國本土點樣俾人打到仆街既Fall of France

Titanic 拍evacuation 都拍得好過佢
但絕對唔係啲人口中咁差
個人覺得好精彩又冇冷場

睇完memento, inception, interstellar 入場有大期望又係我錯
但絕對唔係啲人口中咁差
個人覺得好精彩又冇冷場

睇完memento, inception, interstellar 入場有大期望又係我錯

你爬下文先啦
但齣戲有無反映出來??

岩岩相反喎師兄

有班人想做英雄
有班人只想活命

但出黎效果就見仁見智

同法國仔夾傷者偷上船
上左岸個老人家唔肯望人

同意人物既心理描寫 唔係畫岀腸嗰種 而係透過佢地既行為反應帶岀 作為dunkirk事件入面既一份子 當時會有既心態
反而覺得套戲係要你同入面既角色 一齊去經歷dunkirk呢一件歷史 而唔係去代入其中一個角色

Btw 上左岸個老人家唔係唔肯望人呀
佢係盲㗎
所以tommy同佢講all we did is survive 嘅時候 伯伯係咁捽佢塊面 因為佢睇唔到野

但上左火車個對話
話個老人家唔想望佢地
當然可能特登表現出士兵們係想多左一,以為自己係敗軍之將,其實退到都係一場勝利

根本搞錯左重點

Titanic 拍evacuation 都拍得好過佢

我覺得套戲唔係講緊成個敦克爾克戰役,
只係講緊敦克爾克戰役入面既一個小片段,
即係三條線匯聚果一刻,
三班人背負唔同信念交織出唔同結局。

套戲唔算差既,不過有種樣樣都差d既感覺
Nolan似乎對「回家」有種癡迷,《Interstellar》為了回家連宇宙法則都可以改寫,而《Dunkirk》令Nolan着迷之處是一個沙灘如何把40萬人送到彼岸。我看了Nolan的專訪,發現他很強調如實地反映當時的戰況,着重克服重重困難的細節,最後更笑笑口講到他希望每個演員都是Small role:「It’s subtle and truthful. I hope people aware of overlook the subtle of reality what is done. Because it’s not to show you performance. It’s exactly right and truthful. And that’s really as a director the most you can ask for that.」言下之意最清楚不過了,Nolan就是要如實地呈現這戰爭的唯物面貌(正義是人為判斷,唯物才是exactly right),不帶反戰或說教的意圖。演員的演繹是次要,導演才是主角。

https://medium.com/@writerhk/dunkirk-%E6%8A%8A%E6%88%B0%E7%88%AD%E7%89%87%E7%9A%84%E8%A6%81%E7%B4%A0%E4%B8%80%E4%B8%80%E6%8B%BF%E8%B5%B0-%E6%88%B0%E7%88%AD%E9%82%84%E5%89%A9%E4%B8%8B%E7%94%9A%E9%BA%BC-3999961fc81a
http://www.biosmonthly.com/columnist_topic/9044

覺得好睇既,不妨睇睇這篇影評
覺得呢個短評寫得幾岩 有興趣可以睇下

https://instagram.com/p/BW9M1B_F4H4/
如果最尾飛機冇油横過海灘果時再多d人
同埋多d飛機,同船個歷史感會重好多

俾我感覺以為成個戰爭得tom hardy同佢個fd同幾架德國機打緊

但其實現實真係冇好多幾十隻機大混戰既戰鬥
睇下d二戰日記,空軍好多時連敵機都見唔到冇戰鬥就返基地
陸軍士兵就好多時都係望住前線一味等待,一槍都冇開就收到前進or撤退既命令

但講緊海果度有9百幾隻船英國去鄧寇克
同雙方出動千成架戰機去守住d船wo
我覺得真係少咗d

千架次定千架?
果陣撚有咁多架Spitfire?

膠都廢撚事比
如果最尾飛機冇油横過海灘果時再多d人
同埋多d飛機,同船個歷史感會重好多

俾我感覺以為成個戰爭得tom hardy同佢個fd同幾架德國機打緊

但其實現實真係冇好多幾十隻機大混戰既戰鬥
睇下d二戰日記,空軍好多時連敵機都見唔到冇戰鬥就返基地
陸軍士兵就好多時都係望住前線一味等待,一槍都冇開就收到前進or撤退既命令

但講緊海果度有9百幾隻船英國去鄧寇克
同雙方出動千成架戰機去守住d船wo
我覺得真係少咗d

千架次定千架?
果陣撚有咁多架Spitfire?

1940年英軍spitfire數目都唔過一千,過千只係講架次

不過呢啲根本唔係重點。。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞