[Nolan]Dunkirk 鄧寇克大行動 集中討論

1001 回覆
98 Like 15 Dislike
其實有一個問題想問
父子第一個救起既兵仔
同埋夜晚德軍打沉左架驅逐艦之後係救生艇上面話太重唔俾3條友上船果個兵
係咪同一個人?
Hans Zimmer used Nolan's pocket watch to create the clock ticking soundtracks in the film.

我覺得用得太密

Kubrick

覺得用到有d煩
其實有一個問題想問
父子第一個救起既兵仔
同埋夜晚德軍打沉左架驅逐艦之後係救生艇上面話太重唔俾3條友上船果個兵
係咪同一個人?

睇完,我覺得配樂一流,岩岩search原來同batman 同一個人配樂
形造氣氛好好
冇悶場,緊張感十足,搞到我覺得自己好似其中一個咁

睇緊嗰陣唔多覺今次有 theme song, 定真係冇?
其實有一個問題想問
父子第一個救起既兵仔
係咪同一個人?

明白
俾人炸之前仲咁好分析力
炸完之後個後遺症真係好大
其實有一個問題想問
父子第一個救起既兵仔
係咪同一個人?

最少有三條時間線,每條安排既出現和長短都唔同,士兵既視點係最長,飛機係最短,你見tom Hardy一早見到隻船沉左,之後再由士兵做番出來
其實有一個問題想問
父子第一個救起既兵仔
係咪同一個人?

最少有三條時間線,每條安排既出現和長短都唔同,士兵既視點係最長,飛機係最短,你見tom Hardy一早見到隻船沉左,之後再由士兵做番出來

一個係救生艇番沙灘
一個上唔到救生艇坐係架沈左9成既艦頭到
應該唔係同一個掛
其實有一個問題想問
父子第一個救起既兵仔
係咪同一個人?

一個係救生艇番沙灘
應該唔係同一個掛

其實有一個問題想問
父子第一個救起既兵仔
係咪同一個人?

一個係救生艇番沙灘
應該唔係同一個掛

認樣就好似係同一個
但係就冇交代佢點樣去左架沉左9成既艦上面
其實有一個問題想問
父子第一個救起既兵仔
係咪同一個人?

一個係救生艇番沙灘
應該唔係同一個掛

認樣就好似係同一個

同一個人
稻草人嚟
佢沉艦上面坐o係o個幕無交代過
希望好睇!過幾日睇!
戰爭片黎講真係超班
但係都係覺得nolan拍返懸疑/劇情片會發揮大啲

又要再等

利申盲捧
其實係咩原因tom hardy 架機無油係攤頭滑翔個陣點解唔跳傘仲擊退敵機,搞到自己係出面被人俘虜

仲擊退我諗係因為佢一日係架機上面一日都仲係士兵要執行mission
唔跳傘我覺得係勁易俾人當標靶

冇油滑翔都仲可以打多一部機 不過由佢打轟炸機開始已經覺得佢有啲置生死於道外既感覺

其實佢最後滑翔打完再彈射既話 可唔可以確保部機唔炒落隊友度 同埋飛到咁低個傘仲開唔開到 求知識

大佬呀
果度Spitfire黎架
彈射未發明架

二戰時戰機棄機跳傘要反轉部機黎跳
唔係就跳唔到 或者比架機整斷你條線就掰掰
而家部機咁高速 唔夠一定高度跳又係即死
戰爭片黎講真係超班
但係都係覺得nolan拍返懸疑/劇情片會發揮大啲

又要再等

利申盲捧

可能拍James bond
其實有一個問題想問
父子第一個救起既兵仔
係咪同一個人?

一個係救生艇番沙灘
應該唔係同一個掛

認樣就好似係同一個

同一個人
稻草人嚟

但呀伯係細船最早
個陣個碼頭只有大船加唔夠船
你要夜晚坐艇番沙灘
然後朝早排隊等艦接

再俾人打沉然後再鳩等等到呀伯救
佢又唔係醫療優先
而呀伯代表 1 day
要一日內發生哂

不過佢話佢係經歷左魚雷炸
唔記得夜晚個架係魚雷定空襲
要睇多次

如果係都skip 左一大段
其實有一個問題想問
父子第一個救起既兵仔
係咪同一個人?

一個係救生艇番沙灘
應該唔係同一個掛

認樣就好似係同一個

同一個人
稻草人嚟

但呀伯係細船最早
個陣個碼頭只有大船加唔夠船
你要夜晚坐艇番沙灘
然後朝早排隊等艦接

再俾人打沉然後再鳩等等到呀伯救
佢又唔係醫療優先
而呀伯代表 1 day
要一日內發生哂

不過佢話佢係經歷左魚雷炸
唔記得夜晚個架係魚雷定空襲
要睇多次

如果係都skip 左一大段

你都識講one day
One day, one hour, one week
大家嘅時間線都唔同
如果評套戲麻麻係咪會被定義為唔識戲
其實係咩原因tom hardy 架機無油係攤頭滑翔個陣點解唔跳傘仲擊退敵機,搞到自己係出面被人俘虜

仲擊退我諗係因為佢一日係架機上面一日都仲係士兵要執行mission

冇油滑翔都仲可以打多一部機 不過由佢打轟炸機開始已經覺得佢有啲置生死於道外既感覺

其實佢最後滑翔打完再彈射既話 可唔可以確保部機唔炒落隊友度 同埋飛到咁低個傘仲開唔開到 求知識

大佬呀
彈射未發明架

學到野 反轉架機 即係佢係棄唔到而唔係唔棄?
咁如果佢唔係降落左係敵區 佢仲會唔會燒機
麻煩哂

大佬呀
彈射未發明架

麻煩哂

因為要反轉架機黎跳 風險會比機肚撞地高好多
二黎佢架機完好無缺 棄機=送架機既機密同弱點比敵國
如果佢番到英國先炒當然唔燒
但成個法國都當係敵區啦喎

大佬呀
彈射未發明架

麻煩哂

因為要反轉架機黎跳 風險會比機肚撞地高好多
二黎佢架機完好無缺 棄機=送架機既機密同弱點比敵國
如果佢番到英國先炒當然唔燒
但成個法國都當係敵區啦喎

原來係咁 學到野
燒機果度我都明
不過心態方面空軍果段同埋班陸軍既反差真係對比得好好
金髮機司架機落海時,佢用枝槍打塊玻璃,我仲諗佢做乜唔開槍射爆玻璃
金髮機司架機落海時,佢用枝槍打塊玻璃,我仲諗佢做乜唔開槍射爆玻璃

果支好似係信號槍黎?

果支好似係信號槍黎?

應該會焗死
同埋就算比實陣你射都唔知要幾多飛先爆到個罩
睇到Tom Hardy無哂油就覺得佢會話Crashing this plane... with no survivors
睇完呢套,返屋企即煲返講d-day嘅雷霆救兵,感覺完滿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞