[Nolan]Dunkirk 鄧寇克大行動 集中討論

1001 回覆
98 Like 15 Dislike
老老實實
相信如果唔係比面Nolan, 依套戲實比人屌到仆街

講直d,
睇左咁多套Nolan出既戲, 平時睇完Nolan戲都會覺得意猶未盡, 總係會令人思考
但係睇完Dunkirk真係唔知想表達d乜/表達到垃圾一樣

四架戰機咁樣打法佔左半個鐘, 無油又顯示唔到個嚴重性, 做唔到緊張效果

碼頭到又做唔到人心惶惶既感覺, 成班人排隊比人炸完都仲可以咁冷靜起身排返隊, 而且又做唔到"就黎走唔切"個效果

漁船個細佬比海軍打死又想點? 表達個海軍好驚? 定係想加感性位? 但係對個細佬既代入感係零

有d位配樂真係多魚, 好差, 好似想求其加配樂令到個氣氛緊張咁

最後,套戲名應該叫"9唔搭8徹退大行動"

同意
而且當年四十萬大軍被困個種壓迫感完全無
第一,拍得人好少
第二,你四十萬大軍逃亡至少都有好多坦克,炮台,裝甲車,套戲又見唔到
表達唔到個種慌亂感,我真係投入唔到

另外角色背景又小,俾我感覺好亂好悶

Google 下少少背景先啦
德國打閃電戰 英法聯軍比人圍住走都走唔切咁濟 當年棄左50000/五十萬噸軍需物資 唔講坦克個啲
撤退後點算過得返為數唔多既步槍同幾百挺輕幾槍/反坦克炮

你爬下文先啦
我夠知佢棄左50000/五十萬噸軍需物資
但齣戲有無反映出來??

籌備套戲做咁多research唔會連咁基本既野都唔知

套戲要做到既氣氛係生存危機個種驚慄,唔係戰爭大場面。除左冇大型軍事裝備之外,德軍亦同樣冇露過面,就係唔想blur左個重點,focus番係"生存"

可能我真係抱住一個動作戰爭片嘅心態去睇
無詳細去研究人物對生存個份心理掙扎
有無人同我一樣以為阿伯身一次救人個陣會誤以為係德國士兵,因為上一個scene 好似就係tom hardy 擊落左個德國機,同埋又唔出聲,著咩軍服又睇唔到
Nolan嚟咗香港

KubrickHK: 📸 全店陷入瘋狂狀態,呢啲moment相機食先,要買書嘅客人等等先。📸

#老蘭駕到
#christophernolan
#dunkirk http://fb.me/If94wLRS
老老實實

講直d,
睇左咁多套Nolan出既戲, 平時睇完Nolan戲都會覺得意猶未盡, 總係會令人思考

四架戰機咁樣打法佔左半個鐘, 無油又顯示唔到個嚴重性, 做唔到緊張效果

碼頭到又做唔到人心惶惶既感覺, 成班人排隊比人炸完都仲可以咁冷靜起身排返隊, 而且又做唔到"就黎走唔切"個效果

漁船個細佬比海軍打死又想點? 表達個海軍好驚? 定係想加感性位? 但係對個細佬既代入感係零

有d位配樂真係多魚, 好差, 好似想求其加配樂令到個氣氛緊張咁

同意
第一,拍得人好少
第二,你四十萬大軍逃亡至少都有好多坦克,炮台,裝甲車,套戲又見唔到

德國打閃電戰 英法聯軍比人圍住走都走唔切咁濟 當年棄左50000/五十萬噸軍需物資 唔講坦克個啲

你爬下文先啦
但齣戲有無反映出來??

套戲要做到既氣氛係生存危機個種驚慄,唔係戰爭大場面。除左冇大型軍事裝備之外,德軍亦同樣冇露過面,就係唔想blur左個重點,focus番係"生存"

講真Nolan 既戲一直都係講人性同主角既內心
如果你再睇既話試下代入下見到屋企但番唔到既感受
呢套係一套寫實既戰爭片 但係唔同既係講輸果一方既心理
有無人同我一樣以為阿伯身一次救人個陣會誤以為係德國士兵,因為上一個scene 好似就係tom hardy 擊落左個德國機,同埋又唔出聲,著咩軍服又睇唔到

成日以為Murphy件衫下面收埋左支槍
一有機會就挾持阿伯

成日以為Murphy件衫下面收埋左支槍
一有機會就挾持阿伯

一樣
開頭唔講野又睇唔到著咩衫
老老實實

講直d,

同意
第一,拍得人好少

你爬下文先啦
但齣戲有無反映出來??

都話佢係外圍拋棄左
咁又要拍返出去

當然話個沙攤太乾淨又無錯既
老老實實

講直d,

同意
第一,拍得人好少

你爬下文先啦
但齣戲有無反映出來??

岩岩相反喎師兄

呢套戲 nolan 專登忽略人物心理描寫
有班人想做英雄
有班人只想活命
作為觀眾既我地完全睇唔到佢地咁做背後既動機,例如想返屋企見老婆仔女 or 冚家死晒拼死一戰

nolan 應該係專登咁寫
但出黎效果就見仁見智
我身邊好多朋友睇完都無共嗚

可能我睇唔明套戲,但我真心想知,話有共鳴既巴打,究竟代入到入面邊個角色或者事件?
老老實實

講直d,

同意
第一,拍得人好少

你爬下文先啦
但齣戲有無反映出來??

岩岩相反喎師兄

有班人想做英雄
有班人只想活命
作為觀眾既我地完全睇唔到佢地咁做背後既動機,例如想返屋企見老婆仔女 or 冚家死晒拼死一戰

但出黎效果就見仁見智

可能我睇唔明套戲,但我真心想知,話有共鳴既巴打,究竟代入到入面邊個角色或者事件?

好簡單,生存

戲入面the mole個part既所有人物做既所有野都只係為左生存。當你連命都唔知有冇,仲有咩重要得過survival?

基本上除左hardy,法國仔同rylance之外,所有角色都係為求生存不擇手段
死咗個條仔好似tvb個基佬主持李浩林

第一眼係心諗:仆街,化骨龍黎既
http://www.telegraph.co.uk/films/0/dunkirk-veteran-moved-tears-christopher-nolans-epic-could-see/

睇打過場仗既老兵點講

"Don't just go to the movie for entertainment," he added. "Think about it. And when you become adults, keep thinking."

同意
第一,拍得人好少

你爬下文先啦
但齣戲有無反映出來??

岩岩相反喎師兄

有班人想做英雄
有班人只想活命

但出黎效果就見仁見智

我反而睇到好深刻既心理描寫
好似Murphy 上船唔肯理人 知道殺左人但係仲問情況
Hardy係咁mark仲有幾多油 同埋同伴炒機望多眼
岩岩上船既軍人唔肯入船艙
同法國仔夾傷者偷上船
上左岸個老人家唔肯望人
每一個角色既心理都好鮮明
背後個動機就係為左自己可以生存
同埋作為軍人係戰場上打敗杖面對死亡既刻畫
http://www.telegraph.co.uk/films/0/dunkirk-veteran-moved-tears-christopher-nolans-epic-could-see/

睇打過場仗既老兵點講

"Don't just go to the movie for entertainment," he added. "Think about it. And when you become adults, keep thinking."

想問吓tom hardy最後係比德軍捉咗?
其實同樹大招風一樣,dunkirk跳接既敍事就係好montage咁去描述一種氛圍。不過香港觀眾普遍層次太低,淨係接受到好linear,好好正路既套路,習慣既電影語言就係對白帶動,首先認得邊個忠邊個奸,之後就係keep 住問個主角做緊咩,最好好似睇大戲咁主角會剖白內心世界。

覺得樹大招風好睇既人,十居其九都會覺得dunkirk 好睇,dunkirk 既cinematography甚至更簡單精準。如果睇完呢兩套,覺得呢d戲硬係交待唔清,畫面唔夠震撼,又或者故事上miss左個高潮,我勸你都係睇返d 每一場都拍wide shot master,用好多對白黎交代內心既戲例如tvb。

就正如衛斯理同埋黃易都唔會係一流既小說,縱使你話佢幾天馬行空都好。餵到埋口既作品只能係娛樂而唔係文學。(倪匤同黃易文筆差都有影響)
想問吓tom hardy最後係比德軍捉咗?

yes
打仗係每人經歷1小部份
未必有英雄
未必有兄弟係一定唔會出賣你
未必一定羸
未必有忠奸角
未必俾你見到反打同熱血場面
個個都想生存
你唔當呢套係普通打仗片
其實好好睇
70mm咁好嘅 睇完有張so called菲林留下念
Dunkirk 唔係 Nolan 最好嘅戲
但絕對唔係啲人口中咁差
個人覺得好精彩又冇冷場
其實海陸空三條line,每個人都好突出
唔明點解啲人話人物描寫唔夠
係咪要餵埋入口,陳小明,38歲,男人,職業地盤佬,咁樣先清楚?
套戲有好多位會令我諗,如果係我我會點做呢,最明顯係海線同空線不斷咁諗繼續行定掉頭,但仲有好多位

例如細仔第一次望著個鎖,攞完杯野俾Murphy就決定鎖住佢

你會諗咁樣對一個俾魚雷炸過嘅人係咪真係需要,佢一開頭係連倉都唔肯落去,而家俾你鎖住一有咩事真係走唔到

之後會諗係咪因該鎖住佢而加速佢情緒失控呢,如果唔鎖佢會唔會冷靜啲,個fd就唔洗俾佢推落樓梯

定其實由一開始就唔應該接Murphy呢

Btw個fd一開頭話I could be useful sir
我覺得好諷刺
搵資料時順便搵到嘅嘢

原來係法軍守住個碼頭方向

一開始後生英兵去碼頭果到咪講左唔係咩
睇完覺得Nolan 都係拍番商業片算la
講戰爭場面 雷霆救兵高幾班
講刻畫戰爭殘酷 舒特拉的名單 鋼琴戰曲都好過佢
就算講上年套鋼鋸嶺 都好睇過e 套
我覺得10分黎講 6.5分差不多
搵資料時順便搵到嘅嘢

原來係法軍守住個碼頭方向

一開始後生英兵去碼頭果到咪講左唔係咩

漏咗隻字
如果唔係導演係nolan
肯定比人插到阿媽都唔認得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞