[Nolan]Dunkirk 鄧寇克大行動 集中討論

1001 回覆
98 Like 15 Dislike
要拍一個大家都知道結局既故仔
好明顯唔係睇劇情有幾峰迴路轉
而係睇佢點樣講個故仔 (三線處理)(+懸疑感)
個故仔有無咩特別既message(其實有好多political implications)

而技術層面
不論係配樂 拍攝 剪接 服裝 都係超水準

好奇怪有d路蘭粉唔鐘意
明明今次係賣弄最少 最無當觀眾係傻仔既一套戲

當有一套段作,呢句就會被濫用
尤其配樂不能認同,岩主題岩氣氛但過度使用
服裝 <- 唔認同,因為打杖電影既服裝係好易模仿,有晒原型參考
拍攝<- 認同,特別係空戰,戰機升空俯衝個d畫面,拍得好靚
個故仔有無咩特別既message(其實有好多political implications)

而技術層面

好奇怪有d路蘭粉唔鐘意

服裝 <- 唔認同,因為打杖電影既服裝係好易模仿,有晒原型參考

當有一套佳作
好睇,好緊湊,完全冇喘息嘅空間,不過我都認同音樂聲效用得多咗啲啲。

好鐘意佢表達到士兵嘅無助同無奈,一有戰機炸埋嚟,可以做嘅只係扒低等死,好彩嘅就炸唔中未死得,唔好彩嘅就係咁先。

三條時間線好易睇得出啫,有時陸軍係夜晚但其他地方就日光日白,英法時差邊會相差咁遠。三條時間線係有佢嘅作用,避免故事太平鋪直敘,不過我認同呢個玩法喺必要性上無Memento咁重要,亦都唔會好似Memento咁睇到嘩一聲。

one day 同 one hour 我都明,但我真係唔係好覺陸軍嗰度有one week咁耐,睇落最多過咗兩三日,定還是一開始已經係one week 裏面嘅第四五日?
今日去二刷左
不過陸軍啲樣真係有啲難認

而技術層面

好奇怪有d路蘭粉唔鐘意

D傻閪見唔係劇情片就屌鬼
下下要峰迥路轉佢地先覺得正

部份所謂fans 只係鐘意要係咁諗野 inception , interstellar
講得太白 佢地會覺得平平無奇

呢個係觀眾各自接受程度或者水平問題
上堂學生水平都有參次係好正常
你考第一知呀sir會講乜但總唔能夠叫呀sir skip 晒你識既野
反之亦然

一講高低永遠有人對號入坐
話咩要用腦就係拍得唔好
睇戲就係要娛樂
我只能夠話你食開焗g食極唔厭就去返大家樂
唔好走去食廚師發板自討沒趣

睇左戲咁多年都應該知宣傳只會比最大路既畫面trailer吸引你
照單全收入場發現唔係你前設所想
怪得邊個
成套戲好唔真實喎
個灘得幾百條友仲要個個都乾乾淨淨咁
真係似等去旅行多過似走難

而技術層面

好奇怪有d路蘭粉唔鐘意

British first

應該係特登
我以為係GOT臭佬 原來harry styles

應該係特登

我睇親戰爭片都好難認到人
可能係因為通常都會短時間內有大量角色登場
啲衫又差唔多款咁
麻麻地.......
睇住NOLAN用開個幾人真係好難入戲
成日諗起以前D角色
成套戲好唔真實喎
個灘得幾百條友仲要個個都乾乾淨淨咁
真係似等去旅行多過似走難

無cg算係咁
想問一般會幾時落畫

而技術層面

好奇怪有d路蘭粉唔鐘意

完全唔覺
好易模仿都要做得好得架

當有一套佳作

呢d咁主觀既野 真係口同鼻咬
可能佳作都有共通點 就係技術層面都係做得好
lm
呢套真係一般

利申:半死忠

死因真係唔知佢想帶乜主題/中心思想出黎

一貫手法用剪接去搞亂d 時序

但過於賣弄 意義不大

點解一定要有主題要返鄉下bbq完場呢
呢個故仔本來就係悶坐響度等人救等比人炸
亂時序係一貫手法定係刻意令套戲少冷場
值得商榷

拍呢d 其實真係唔只係nolan 可以拍到
Interstellar 我覺得佢真係顛覆左太空旅行主題既戲
Memento inception 呢d 亦都唔使多講
同樣係突破同顛覆
我係抱住想睇下佢會點顛覆戰爭片既心態入去
你可以話dunkirk 同一般戰爭片有唔同
呢點我唔會唔認同

但係唔係去到叫做全新 突破 甚至只有佢一個可以拍到程度 我覺得唔係 有人吹奏三條線最終相交好神 大佬 呢d 連tvb 迷 (鄭嘉穎個套)都有 至於吹奏凸出戰爭殘酷 充滿偶然性 我想反問講嗰個係咪未睇過戰爭片 最後 頭半都有d緊湊 但空戰d 時序亂左後觀眾已經要好費力玩認人 攰到想佢快d 完場(反正結局一早就知 三線會相交亦係預期之內)

利申:無睇trailer 就入場
imdb 上到#30了。
我諗佢選擇平鋪直敘講故事最大原因係人人都知結局係點,為左要增加劇情張力同戲劇化事件,因此先會有三線並行同埋呢種剪接手法。

同埋今次俾我覺得佢唔再只係賣弄劇情,而係返璞歸真去令觀眾感受一件事件。係Interview 佢都多次叫人去Imax 睇,係著重experience

雖然套戲少對白,但一如以往都係帶出重要既Meaning 就係,生存係勝利既一種,但唔係個個你所見既士兵都係「英雄」,因為真正既英雄係唔會好平安咁返到屋企,例如:,班陸軍成程都係走佬但都俾人叫英雄,金毛機師都叫做有幫手打飛機但俾班陸軍話,最慘係Tom Hardy 最做得野但俾德國俘虜
睇完,覺得幾好
不過明白有一點令一d人覺得難follow
就係d飛機戰艦艇仔架架都好似樣
好有nolan風格
但好唔好睇另一回事
唔係唔好睇,但只係一般
有時太過賣弄反而無直接黎得咁動容
今日去睇左,一般般。。。又話歷史上最乜乜戰爭片,就一定係吹大左。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞