[Nolan]Dunkirk 鄧寇克大行動 集中討論

1001 回覆
98 Like 15 Dislike
我帶住睇星際啟示錄既心情入去睇老實講有少少失望

配樂方面 我覺得有啲位唔洗用到配樂
太多有啲賣弄 但hans zimmer配樂真係世界級

cg方面 唔係話要血肉橫飛嗰隻又大爆炸
但太少船 說服唔到我可以運走30萬人
(飛機都有同樣既問題 說股唔到我德軍可以炸死30萬人 除非你同我講啲德國佬只係想炸爛晒佢啲船 等佢地走都走唔到 又冇補給)
某程度佢呢份堅持我欣賞 但佢應該顧下觀眾

剪接同以往一樣都係世界級 三線1w 1d 1hr非常之神 最尾去返同一個時間 老實講世界冇咩電影做到
劇本因為受故事限制所以冇大twist 剪到咁緊湊同埋個手法其實好屈

對面基本上冇乜 大部分都係透過唔同既表情同鏡頭話你知個情況 咁少對白既戲真係第一次睇

最後其實我覺得個故事可以再長啲交代多啲運走其他批次既士兵會說服到我多啲

可能帶住睇星際啟示錄既心情入去睇會失望
但呢套電影已經屌打其他電影
即係我敢講 如果佢cg多啲船同飛機 上硬神枱

(飛機都有同樣既問題 說唔到我德軍可以炸死30萬人 除非你同我講啲德國佬只係想炸爛晒佢啲船 等佢地走都走唔到 又冇補給)

剪接同以往一樣都係世界級 三線1w 1d 1hr非常之神 最尾去返同一個時間 老實講世界冇咩電影做到
劇本因為受故事限制所以冇大twist 剪到咁緊湊同埋個手法其實好屈

基本上冇乜 大部分都係透過唔同既表情同鏡頭話你知個情況 咁少對白既戲真係第一次睇

最後其實我覺得個故事可以再長啲交代多啲運走其他批次既士兵會說服到我多啲

今日睇左。
拍得好好。
佢尋求真實感得嚟冇好似其他所有自Saving Private Ryan之後既二戰片咁刻意泛濫模仿Saving Private Ryan嗰種震撼過去睇3D既真實感。
但依然無減氣氛同張力。

睇到最尾個心梗住梗住流馬尿。
最尾Tom Hardy嗰幾幕其實有啲同Dark Knight一樣嗰種真英雄徹底括出去犧牲小我feel。

Tom Hardy演技更上一層樓。
今次又係全程戴住面罩演戲,但完全傳達到佢內心多次取捨掙扎既心情。
到底係保油自救定係救下面同伴?
到底係去攻擊護航戰機先定攻擊轟炸機先?

氧氣罩遮剩對眼兼且完全冇對白都無礙佢令觀眾感受到佢既心情。
難怪導演選角揀返佢。同係戴著面罩,今次更少對白但發揮得俾演Bane時更出色。
Less is more唔使下下公仔畫出腸既漂亮示範。

其他選角同演技亦極稱職。
Mark Rylance有句對白似係編劇為佢度身而寫,向佢憑Bridge of Spies奪得奧斯卡最佳男配角既角色至敬。
Christopher Nolan果然冇令人失望。品質保證。
睇完,好好睇,全程都好緊張,成套戲做好人既都冇乜好下場

金毛機師好靚仔
請問睇左嘅人

會有好多血腥場面嗎
請問睇左嘅人

會有好多血腥場面嗎

冇乜
船第一個救嘅空軍
姐係推左條o靚仔落樓梯果個
同有幕
中完魚雷沉船之後 兩個主角遊去艇仔到
跟住艇仔d人唔比佢地上
有條友叫佢地係下面跟唔好哂力
好似係同一條友??

都唔係同一個人 一個金毛一個黑毛

同一個人黎 個timeline 飛返去之前,跟住稻草人坐船出海,沉左,俾父子救,年輕主角坐貨船出海,又沉,最後上moonstone
成套戲好有窒息既感覺,
好配合到依個咁絕望既情況。
當時俾德軍海陸空包圍,如果唔係其中一個團俾希特拉叫停咗(一開始有一句對白提到),個40萬人全部仆硬街。

one week, one day, one hour
三線轉換處理得好好。

唔會有英軍荷里活式神勇抵抗德軍,
配合返今次真係一個一仆一碌既大撤軍。

我自己覺得就非常好睇
Cillian murphy係親Nolan d戲都係做仆街仔

Inception唔算啦

都係d懦弱角色

打仗呀大佬 差d死喎

連登仔一打十唔會明
套戲其實係bane前傳,機師俾德軍捉左之後去做experiment, 之後就變bane, 同wonder woman 打二戰
請問睇左嘅人

會有好多血腥場面嗎

冇乜

Nolan嘅戲有幾可會血腥
請問睇左嘅人

會有好多血腥場面嗎

冇乜

Nolan嘅戲有幾可會血腥

Nolan嘅戲一向中鎗都唔見血
一開始個後生仔主角,由執投降傳單走佬到沙灘,好似係keep住急屎,跟住抬傷兵上船到搭火車返英國既路上,佢到底有無痾到屎
一開始個後生仔主角,由執投降傳單走佬到沙灘,好似係keep住急屎,跟住抬傷兵上船到搭火車返英國既路上,佢到底有無痾到屎

係海度順手痾埋
可能我會覺得角色刻畫唔夠深刻,描述d主角都唔太夠

好似及後父子個fd死同法國佬死都唔太感動,感觸到觀眾,就咁輕輕帶過就算 好似個兩個主角死左都唔太一回事咁

同埋配樂真係過多,好似成套戲都有,整體唔錯既,但一定未到神級,更加唔會係Nolan top3,但入場睇下唔差既,fans唔好插我 純粹講下我唔鐘意套戲既地方
可能我會覺得角色刻畫唔夠深刻,描述d主角都唔太夠

好似及後父子個fd死同法國佬死都唔太感動,感觸到觀眾,就咁輕輕帶過就算 好似個兩個主角死左都唔太一回事咁

同埋配樂真係過多,好似成套戲都有,整體唔錯既,但一定未到神級,更加唔會係Nolan top3,但入場睇下唔差既,fans唔好插我 純粹講下我唔鐘意套戲既地方

因為個父子fd同法國仔既死唔係d咩感動位,反而係帶出左人生既現實同無奈,父子fd俾老豆睇唔起,想入報館威下或者跟出海救人想做到d野,結果最後無咩做到之下死左,係最後靠個fd去報館幫幫手先叫上到報紙
法國仔就一直都係怕死想離開Dunkirk,因為一開始淨係撤走英軍所以佢扮埋英軍搏走到,兜兜轉轉最後都係死係隻船入面,如果佢一早肯同其他法軍係沙灘等,反而唔洗死,所以呢兩個角色純粹係想講你愈想做到個樣,結果反而係無奈地相反
完場個陣
個個睇完鬆一口氣咁

(飛機都有同樣既問題 說股唔到我德軍可以炸死30萬人 除非你同我講啲德國佬只係想炸爛晒佢啲船 等佢地走都走唔到 又冇補給)

對面基本上冇乜 大部分都係透過唔同既表情同鏡頭話你知個情況 咁少對白既戲真係第一次睇

用呢套同dunkirk比,真心覺得呢套至少高dunkirk一皮 呢套真係神級
睇完,好好睇,全程都好緊張,成套戲做好人既都冇乜好下場

金毛機師好靚仔

Tom hardy 都好撚man
成套野拍到空軍條線好型

用呢套同dunkirk比,真心覺得呢套至少高dunkirk一皮 呢套真係神級

其實dunkirk 真係無之前個啲咁神
我睇完都諗緊 需唔需要睇多次

係海度順手痾埋

最後救返上黎嗰陣,佢地塊面上面嗰啲唔係機油
幾好睇

個老男人為了救更多人連小兒子頻死都不顧

唔係佢仔黎

徒弟? 其實冇交代過佢係邊位
第一眼印象:原來鬼佬都有人係咁樣衰

個迪布尼

係海度順手痾埋

最後救返上黎嗰陣,佢地塊面上面嗰啲唔係機油

最後驚到瀨屎
幾好睇

唔係佢仔黎

個迪布尼

黑髮迪布尼
幾好睇

唔係佢仔黎

個迪布尼

真係好似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞