[Nolan]Dunkirk 鄧寇克大行動 集中討論

1001 回覆
98 Like 15 Dislike
其實做機師都係九死一生,而家佢三架有兩個生還到都算勁

但最有貢獻果個...,現實真係殘酷
Soundtrack 己出
https://lnk.to/dunkirkID
Dunkirk Original Motion Picture Soundtrack

但最有貢獻果個...,現實真係殘酷

主角一開始已經威能可以甩身。
法國人最機警但都係trap左
想問最好既imax 院係邊間?
睇完呢套,返屋企即煲返講d-day嘅雷霆救兵,感覺完滿

睇埋A Bridge Too Far
其實去到最後都唔太認到啲人,邊個死邊個生

主角男姐係最後讀報紙個個?
法國佬最後點樣?

法國佬最後點樣?

今次係冇明顯嘅主要角色
法國佬趕唔切離開艘廢船

法國佬最後點樣?

今次係冇明顯嘅主要角色
法國佬趕唔切離開艘廢船

連角色名冇乜
係船上兩父子同Tom hardy有

法國佬最後點樣?

今次係冇明顯嘅主要角色
法國佬趕唔切離開艘廢船

哦....我知有人走唔切,但睇唔出係法國佬

無主角無人名少對白反而夠真實

法國佬最後點樣?

今次係冇明顯嘅主要角色
法國佬趕唔切離開艘廢船

最錯以為Harry Styles 死
點知佢無事
法國佬真係慘
個法國佬我睇唔清好似係因為個狗牌kick 住左走唔到
我睇到覺得勁似鬼片
劇情推展欠奉 有少少失望
不過成套戲配樂好有代入感 尤其是喺IMAX睇

唔係盲捧
但你了解左件歷史後你想點進展?
用Lee Enfield射低架stuka後番去
直落Battle of Britain射轟炸機
再過幾年搶番Normandy?

片裡連高級軍官名都冇個,基本上係特技片而唔係戰爭片
成日係碼頭果個海軍中校應該係James Campbell Clouston
佢係過幾日就會戰死埋

咩logic?
佢唔係documentary
又唔係老兵生平事績
點解要開名?

Das Boot夠全虛構但史上最好既潛艦片
Battle of Stalingrad(1993)亦無哂角色

一套好既戰爭片要做得好
係要做到戰爭中既殘酷同無助
美帝英雄主義果堆rambo垃圾片就算鳩數啦

Stalingrad係咪講德軍果部? 勁正

法國佬最後點樣?

今次係冇明顯嘅主要角色
法國佬趕唔切離開艘廢船

點知佢無事
法國佬真係慘

其實唔明點解要寫死法國佬
有個白痴問題
佢話要撤退40萬兵
但個沙灘好似得好少人

應該逐批逐批人上沙灘掛 40萬人上沙灘 德軍亂咁炸都死一大批
劇情推展欠奉 有少少失望
不過成套戲配樂好有代入感 尤其是喺IMAX睇

唔係盲捧
但你了解左件歷史後你想點進展?
用Lee Enfield射低架stuka後番去
直落Battle of Britain射轟炸機
再過幾年搶番Normandy?

片裡連高級軍官名都冇個,基本上係特技片而唔係戰爭片
成日係碼頭果個海軍中校應該係James Campbell Clouston
佢係過幾日就會戰死埋

咩logic?
佢唔係documentary
又唔係老兵生平事績
點解要開名?

Das Boot夠全虛構但史上最好既潛艦片
Battle of Stalingrad(1993)亦無哂角色

一套好既戰爭片要做得好
係要做到戰爭中既殘酷同無助
美帝英雄主義果堆rambo垃圾片就算鳩數啦

Stalingrad係咪講德軍果部? 勁正

係呀
有個白痴問題
佢話要撤退40萬兵
但個沙灘好似得好少人

唯有當佢係局部一段小故事。
我覺得人唔夠飛機唔夠船唔夠,但作為實物實景可能係佢用到既上限。
有個白痴問題
佢話要撤退40萬兵
但個沙灘好似得好少人

唯有當佢係局部一段小故事。
我覺得人唔夠飛機唔夠船唔夠,但作為實物實景可能係佢用到既上限。

人同船都夠啦,始終覺得都係唔夠英國空軍,即係個阿伯揸成日船都淨係見到三架戰機真係過份咗少少
順便問,大火中有人係海度慘叫燒死,係咪廢船內用鎗指住法國仔那個
順便問,大火中有人係海度慘叫燒死,係咪廢船內用鎗指住法國仔那個

Harry style 係夜晚上架艦問陸軍主角個法國仔去左邊個個

法國佬最後點樣?

今次係冇明顯嘅主要角色
法國佬趕唔切離開艘廢船

點知佢無事
法國佬真係慘

其實唔明點解要寫死法國佬

個法國佬感覺係似 法國既縮影
英國自私走先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞