[Nolan]Dunkirk 鄧寇克大行動 集中討論

1001 回覆
98 Like 15 Dislike
啱睇完,好睇!冇失望!
一般人睇戰爭想睇飛機大炮尻爆,血肉橫飛
仲有TVB 故事直線式發展
呢套完全係新手法,另一個層次

史實真係一班人走佬咁簡單 你想點樣非直線式姐

如果我要睇史實,我睇primary sources la
而家係睇電影啊清,手法,剪接,鏡頭個啲啊

攞鏡頭好靚喎
不過期望睇大爆炸就會失望嘅
戰爭片包裝嘅文戲

其實都唔算文戲
尤其中意佢少對白人
brad pitt 套war machine 就真係文戲

想同班hater 講
世上有兩個字叫唔識欣賞或者唔係我杯茶
好多人拍戲同睇戲唔單係為娛樂
只求娛樂打多d飛機咪得lor學咩人睇戲
呢套真係一般

利申:半死忠

死因真係唔知佢想帶乜主題/中心思想出黎

一貫手法用剪接去搞亂d 時序

但過於賣弄 意義不大
呢套真係一般

但過於賣弄 意義不大

呢套個重點同spotlight一樣係表現返件事出嚟
無中心思想有咩問題
剪接方面係有意賣弄但唔係無意義
估唔到唔悶同埋有緊湊位
最尾個機師真人
沉船之後有個人話艘船太逼唔比法國佬果3個上船係咪Chillian Murphy?

錯手殺咗個𡃁仔嗰個先係

同一個人黎
係遊艇仔殺𡃁仔同夜晚救生艇唔俾卒仔上船係同一個人

係唔係真係同一條友
我都睇到係 但點解會咁
初頭仲以為3個卒仔條線時間係遲過遊艇條線
睇完imax, 打算去4dmx睇多次

戰機引擎低飛正到精都射埋

imax 有12 track,真係感受到飛機引擎的恐怖
死忠黎講 確實冇之前個幾套咁impressive
但技術上 劇情上 我都覺得屬於上佳作品
呢套真係一般

但過於賣弄 意義不大

無中心思想有咩問題

如果nolan 出道到而家套套都係咁

佢會有今日既地位嗎?

Lets get real

要睇呢d 唔使搵佢拍

好多人都拍到
睇完imax
覺得打仗真係好恐怖
套野完全show到果種震撼
呢套真係一般

但過於賣弄 意義不大

無中心思想有咩問題

佢會有今日既地位嗎?

要睇呢d 唔使搵佢拍

好多人都拍到

唔係有地位先可以拍自己想嘅嘢咩?
劇情推展欠奉 有少少失望
不過成套戲配樂好有代入感 尤其是喺IMAX睇

唔係盲捧
但你了解左件歷史後你想點進展?
用Lee Enfield射低架stuka後番去
直落Battle of Britain射轟炸機
再過幾年搶番Normandy?

片裡連高級軍官名都冇個,基本上係特技片而唔係戰爭片
成日係碼頭果個海軍中校應該係James Campbell Clouston
佢係過幾日就會戰死埋

睇過外國報導,導演想用真實歷史背景加上虛構的人物嚟講故事,因為無人知道當時嘅對話記錄,佢唔想老屈啲士兵。

另外都有花絮講,拍攝時嘅時間同氣候同當年好接近。
呢套真係一般

但過於賣弄 意義不大

無中心思想有咩問題

佢會有今日既地位嗎?

要睇呢d 唔使搵佢拍

好多人都拍到

agreed
睇完覺得nolan 耍小聰明
用剪接手法來掩飾劇情平鋪直敘
成套戲最估唔到
係開場個兵仔由頭帶到落尾
死極都死唔去勁大命
佢只係想生存返家鄉
可能都係好多軍人嘅私人願望
佢認真唔係打杖嘅材料
但求生力唔差

上咗幾次船都沉撚咗,仲唔係地獄黑仔王?
呢套真係一般

但過於賣弄 意義不大

無中心思想有咩問題

佢會有今日既地位嗎?

要睇呢d 唔使搵佢拍

好多人都拍到

咁你話我知有邊個拍過同類型嘅戰爭片啦
再者佢上神枱其中一個原因係佢好肯拍唔同種類嘅片
如果佢出道到依家套套拍到inception咁一樣唔會有今日嘅地位
呢套真係一般

但過於賣弄 意義不大

無中心思想有咩問題

佢會有今日既地位嗎?

要睇呢d 唔使搵佢拍

好多人都拍到

agreed

你咁講嘅話Memento都係耍小聰明啦
呢套真係一般

但過於賣弄 意義不大

無中心思想有咩問題

佢會有今日既地位嗎?

要睇呢d 唔使搵佢拍

好多人都拍到

agreed

同意 反而memento劇情先係最普通
係靠剪接
呢套係咪冇主旨呢?我又唔覺
戰爭 生存 愛 好多好多野
呢套真係一般

但過於賣弄 意義不大

無中心思想有咩問題

佢會有今日既地位嗎?

要睇呢d 唔使搵佢拍

好多人都拍到

agreed

momento 用呢種手法背後係有原因
因為主角只有短期記憶

但dunkirk 劇情上黎講
唔覺得有需要咁樣黎講故事
要拍一個大家都知道結局既故仔
好明顯唔係睇劇情有幾峰迴路轉
而係睇佢點樣講個故仔 (三線處理)(+懸疑感)
個故仔有無咩特別既message(其實有好多political implications)

而技術層面
不論係配樂 拍攝 剪接 服裝 都係超水準

好奇怪有d路蘭粉唔鐘意
明明今次係賣弄最少 最無當觀眾係傻仔既一套戲
個故仔有無咩特別既message(其實有好多political implications)

而技術層面

好奇怪有d路蘭粉唔鐘意

D傻閪見唔係劇情片就屌鬼
下下要峰迥路轉佢地先覺得正

而技術層面

好奇怪有d路蘭粉唔鐘意

D傻閪見唔係劇情片就屌鬼
下下要峰迥路轉佢地先覺得正

部份所謂fans 只係鐘意要係咁諗野 inception , interstellar
講得太白 佢地會覺得平平無奇
呢套真係一般

但過於賣弄 意義不大

無中心思想有咩問題

佢會有今日既地位嗎?

要睇呢d 唔使搵佢拍

好多人都拍到

agreed

momento 用呢種手法背後係有原因
因為主角只有短期記憶

但dunkirk 劇情上黎講
唔覺得有需要咁樣黎講故事

呢套嘢咁剪法係有佢嘅作用
除左增加張力外
可以令套戲係first & second act三條線獨立發展
再係third act度先變返一條大主線
令觀眾更加感受到呢三條線嘅劇情其實係互相緊扣
再者Nolan一開始就係有意賣弄技巧
所以先寫特登寫到個故事要咁剪先好睇
今日睇完 代入感好大 睇到好絕望 以下感想含劇透:
一班人比敵軍逼到去海邊 好難得等到船 上埋船 一心諗住終於可以食個包飲杯熱茶番屋企同屋企人團聚 但又比人炸番落黎 活生生浸死 同埋比火燒死 又開心到絕望果下變得好快
令我覺得好幸運自己呢家身處既時代冇咩戰爭 但真係睇到好絕望
剪接非常大膽創新
但劇情就唔識欣賞
所有角色都係冷血動物
連未上過戰場個位金毛仔死左個fd 都無野咁
人物之間基本上完全無情感connection
相信大家睇完都唔會有共嗚
講真有d 失望

我又咁睇
套戲本來就冇一般角色介紹
連對白都盡量少專心用畫面去交待
只係用3個參與者角度(唔係個體或角色人物)做串連
完全放棄不必要既血腥線情
連人名都唔重要
取而代之既係情境上既細節
時間完全落晒去展現困境道
睇完重學多左d戰場上既保命知識

完場唔會話好好睇
但係one of a kind

一般人就係彈冇左d直線推進同灑狗血位
呢d我覺得完全可以省略
冇影響過可觀性同令我投入

你話娛樂性唔夠我認同
但娛樂性唔係電影既唯一指標
呢套真係一般

但過於賣弄 意義不大

點解一定要有主題要返鄉下bbq完場呢
呢個故仔本來就係悶坐響度等人救等比人炸
亂時序係一貫手法定係刻意令套戲少冷場
值得商榷
好高汁,感覺好新鮮同緊湊,係知道所有結局同過程下竟然係用3線去講3班人再匯合一齊

果然活著就是勝利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞