[Nolan]Dunkirk 鄧寇克大行動 集中討論

1001 回覆
98 Like 15 Dislike
我正係覺得套野根本冇好好運用DUNKIRK呢個背景
拍唔出戰地既混亂感覺
一味強調緊意念
特別係整個人自殺
無啦啦殺左迪布尼
其實觀眾唔會好有感覺
真正既好電影係要雅俗共賞
而且呢一套我都睇唔到有咩Message表達左出黎
大不了就係對白講到出口既戰爭好殘酷
我想問最後喺船底爬唔返出嚟嗰個係咪法國仔? sorry唔太認得人樣
我正係覺得套野根本冇好好運用DUNKIRK呢個背景
拍唔出戰地既混亂感覺
一味強調緊意念
特別係整個人自殺
無啦啦殺左迪布尼
其實觀眾唔會好有感覺
真正既好電影係要雅俗共賞
而且呢一套我都睇唔到有咩Message表達左出黎
大不了就係對白講到出口既戰爭好殘酷

唔同意紅字
我又唔覺得Message 係戰爭好殘酷,反而係想講「英雄」並唔係一班返到屋企既人,因為呢班人之所以返到屋企係因為其他人打生打死得返黎既結果
迪布尼同Tom Hardy 既結局就係一個好大既對比
我想問最後喺船底爬唔返出嚟嗰個係咪法國仔? sorry唔太認得人樣

https://www.hk01.com/%E9%9B%BB%E5%BD%B1/107128/-%E9%84%A7%E5%AF%87%E5%85%8B%E5%A4%A7%E8%A1%8C%E5%8B%95-%E8%A6%81%E6%B1%82%E7%9C%9F%E5%AF%A6%E6%8B%92%E7%94%A8CG-%E6%B5%B7%E7%81%98%E5%A4%A7%E5%A0%86%E9%A0%AD%E5%A0%B4%E9%9D%A2%E5%8F%AF%E4%BB%A5%E9%BB%9E%E6%8B%8D-

咁不如用cg

d戰機唔cg可以點拍

啲飛機應該真機mix部份CG特效(爆炸、開火)嚟,如果係全CG規模可以大好多,而家來來去去都係同一架咁

成套Dunkirk overall係好好睇
衰配樂煩得濟同埋空戰拍得太小家

結尾用噴火式降落mix邱吉爾演講真係完美
以為完嗰陣又show一鏡戰友抬起頭望,表示戰爭仲未結束
https://www.hk01.com/%E9%9B%BB%E5%BD%B1/107128/-%E9%84%A7%E5%AF%87%E5%85%8B%E5%A4%A7%E8%A1%8C%E5%8B%95-%E8%A6%81%E6%B1%82%E7%9C%9F%E5%AF%A6%E6%8B%92%E7%94%A8CG-%E6%B5%B7%E7%81%98%E5%A4%A7%E5%A0%86%E9%A0%AD%E5%A0%B4%E9%9D%A2%E5%8F%AF%E4%BB%A5%E9%BB%9E%E6%8B%8D-

咁不如用cg

d戰機唔cg可以點拍

啲飛機應該真機mix部份CG特效(爆炸、開火)嚟,如果係全CG規模可以大好多,而家來來去去都係同一架咁

成套Dunkirk overall係好好睇
衰配樂煩得濟同埋空戰拍得太小家

結尾用噴火式降落mix邱吉爾演講真係完美
以為完嗰陣又show一鏡戰友抬起頭望,表示戰爭仲未結束

我都覺得啱啱好
個演講完咗,畫面一黒
我個下都反應唔切,之後諗左一下先明
Dunkirk 唔係 Nolan 最好嘅戲
但絕對唔係啲人口中咁差
個人覺得好精彩又冇冷場
其實海陸空三條line,每個人都好突出
唔明點解啲人話人物描寫唔夠
係咪要餵埋入口,陳小明,38歲,男人,職業地盤佬,咁樣先清楚?

但係唔係Nolan 佢自己成名後最差?

你話佢唔夠飛機大炮唔夠多船,拍出來又收得,即係路蘭已經賺左。
而且佢趁成名每次都發掘唔同題材,你話佢拍戰爭片唔掂,佢下個project又已經想做另一D事,係影迷既依舊入場支持。
上面幾張圖又未免吹得大得滯
前幾日睇左 有一幕好深刻
臨尾終於番英國 班軍人落船
稻草人見到有條屍由mr dawson條船被人抬出黎(佢應該知係化骨龍?)
跟住下一刻mr dawson個仔擰轉頭望向稻草人但稻草人已經消失左
究竟呢幕想表達啲乜
機場睇諗住少人,
隔離個死八婆iPhone又唔靜音又睇手機,好撚想擲爛去一眼望去,好多女人玩手機
機場睇諗住少人,
隔離個死八婆iPhone又唔靜音又睇手機,好撚想擲爛去一眼望去,好多女人玩手機

女人做乜會對戰爭片有興趣?睇靚仔?
機場睇諗住少人,

女人唔可以對戰爭片有興趣 ?
機場睇諗住少人,

唔係唔可以 不過好少
次次講戰爭片 側邊啲女人都靜晒
只能講成套戲好nolan,收貨但上唔到經典
同埋顯示到佢唔係d拍大場面既導演
同樣既劇情可以發生係其他戰場,無dunkirk :一場經典戰役 既應感覺
機場睇諗住少人,

唔係唔可以 不過好少
次次講戰爭片 側邊啲女人都靜晒

少還少
但唔洗講到對戰爭片有興趣嘅女人係 abnormal 咁掛 ?
其他唔講,以前睇雷霆救兵,係血肉震撼。呢套,由個心寒出嚟,好無力。就如still hill第一集,鬼怪出現之時,防空警號總會先響起,一響,就心寒,來了。但這套,海灘場景更恐怖,德軍戰機聲一響,來了。而且沒有逃命的資格,特別是一大群人躋在碼頭望向天空那一幕,比血肉橫飛更能表達戰爭中人命賤如豬狗的事實,等死,等中其他人唔使死,片尾有兩句對白講得很清楚,能夠在屠場逃出來保命,已經夠了。
成套劇的確無咩悶場 但感覺無咩高潮起伏 連空戰嗰part都無乜 係有記實嘅感覺
另外三線匯合真係好好 有種突然理順曬成件事
我覺得啲茄哩啡算係比較差嘅地方 個個木口木面 無趕住逃離嘅感覺 見到商船又無咩感覺 絕望同希望反差無乜
成套劇的確無咩悶場 但感覺無咩高潮起伏 連空戰嗰part都無乜 係有記實嘅感覺
另外三線匯合真係好好 有種突然理順曬成件事
我覺得啲茄哩啡算係比較差嘅地方 個個木口木面 無趕住逃離嘅感覺 見到商船又無咩感覺 絕望同希望反差無乜

我覺得套戲既高潮係用音樂堆出來既, 無左HANS既音樂, 套戲好似一杯水咁完全無味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞