外國煲大左的景點,有邊d?

1001 回覆
89 Like 135 Dislike
入黎睇完啲回覆,真係發覺香港真係文化沙漠,一堆垃圾港豬。勸你班港豬,唔去亂咁去啲自己知識水平領略唔到既地方同景點,無謂哂錢哂時,同埋影衰香港啦。

認同,對極具歷史文化價值嘅景點都話只係幾舊石冇意思
真係好無知,完全冇文化
唔係有冇吹大左,係你根本唔識欣賞,留返係香港飲飲食食行街算啦

仲有見倒有人話巴黎人態度唔好,但係咪代表巴黎煲大左?首先巴黎係城市,唔係景點
二黎我想像唔倒有人會唔知巴黎曾經對人類文化發展有幾重要,唔中意一個地方一件事,唔代表你地可以否定人地價值

我就覺得巴黎真係好正, 尤其是啲museum,去極都唔厭

樓上兩位巴打你哋都叫好啲,識得欣賞,識得尊重別國文化。最記得之前係大英博物館遇到兩隻垃港豬,佢哋講既野我真係畢生難忘。

兩隻港豬情侶,兩個都甘幾歲左右啦,一出到黎,條公豬就話:屌,都唔明有咩好睇,得個大字,行都行到仆街。 隻母豬就應:係囉,都唔明啲野有咩好睇,n年前既古董,悶到嘔,就算木乃伊都係咁炸? 我覺得去海港城睇裝飾都仲好睇過佢囉。

我內心真係忍唔住講粗口,屌拿星真係想一腳伸落兩隻港豬度,踢佢哋出去。好彩鬼佬唔識聽廣東話,唔係實俾人屌柒。

大英博物館始終係世界三大博物館之一。 小弟唔係咩考古學家,文物專家,未必熟識每件文物的背後故事。但係透過簡介都可以略知一二,亦可以從中睇到當年日不落大英帝國既強盛,將大量各國珍容於一館之內。可能有人覺得哩啲係帝國主義,強搶行為。但係掉番轉諗,好彩多得哩班帝國主義者既強搶保護,唔洗等哩啲文物流落黑市,俾伊斯蘭極端份子破壞,唔洗俾文革時期啲糞青毛粉摧毀。哩啲文物先得以保存至今供世人免費欣賞。

大英博物館簡直係你類歷史既聖地瑰寶。哩兩條柒頭皮有資格批評哩個地方咩?哩啲背後既意義佢哋明咩? 因為自己知識既缺乏,自己既廢,就去批評人哋個景點廢。 對我黎講一隻鍾意食豬餿既豬,係無權批評米芝蓮大廚煮野難食。

出國旅行除左放鬆身心,最緊要係感受當地既文化,風土人情,增長既生活見聞。奈何好多港豬,去旅行只係追求裹腹之欲。當然,人各有志,你要做隻豬,我都無謂勉強你去做人。但都係果句啦,自己西咁醜,就咪衝出黎獻世啦,咁樣只會自曝其短,講俾人知你班港豬係幾無能同有幾廢

我都有類似經歷,有次跟團又係有對港豬男女屌哂鬼話個guide帶佢地睇石頭,又話教堂個個一樣有乜好睇? 叫個guide畀多d時間佢shopping啦,呢d港豬真係好撚多.
去過羅浮宮就會覺得大英博物館好流

去過巨石陣, 真心覺得屌左出黎

原因係
1)特登坐成粒鐘車去睇舊石, 最近既BATH都成個幾鐘車程
2)觀景範圍離個幾舊石好遠, 根本睇唔清楚 (不過我理解, 怕D人破壞)
3)個語言導航太流, 太多口水, 無重點
4)室內範圍得餐廳同間精品店賣手信, 連個好地地介紹個陣既BOOTH都無
5)由精品店去個巨石陣仲要轉車
6)成個巨石陣都無工作人員

我唔知個班笑港豬唔識欣賞文物既人, 究竟有無去過個巨石陣

唔係一句有歷史價值就大哂

巴黎龐比度藝術中心
專程去,以為裝修緊

你有冇誇啲

最後一張相都冇影,走左

未到層次欣賞藝術建築
但我起碼會欣賞歷史建築
去集中營係畢生難忘

龐比度入面D後現代展品, 真心唔識欣賞
我有D讀美術既朋友反而好中意
入黎睇完啲回覆,真係發覺香港真係文化沙漠,一堆垃圾港豬。勸你班港豬,唔去亂咁去啲自己知識水平領略唔到既地方同景點,無謂哂錢哂時,同埋影衰香港啦。

真係好無知,完全冇文化
唔係有冇吹大左,係你根本唔識欣賞,留返係香港飲飲食食行街算啦

仲有見倒有人話巴黎人態度唔好,但係咪代表巴黎煲大左?首先巴黎係城市,唔係景點
二黎我想像唔倒有人會唔知巴黎曾經對人類文化發展有幾重要,唔中意一個地方一件事,唔代表你地可以否定人地價值

樓上兩位巴打你哋都叫好啲,識得欣賞,識得尊重別國文化。最記得之前係大英博物館遇到兩隻垃港豬,佢哋講既野我真係畢生難忘。

兩隻港豬情侶,兩個都甘幾歲左右啦,一出到黎,條公豬就話:屌,都唔明有咩好睇,得個大字,行都行到仆街。 隻母豬就應:係囉,都唔明啲野有咩好睇,n年前既古董,悶到嘔,就算木乃伊都係咁炸? 我覺得去海港城睇裝飾都仲好睇過佢囉。

我內心真係忍唔住講粗口,屌拿星真係想一腳伸落兩隻港豬度,踢佢哋出去。好彩鬼佬唔識聽廣東話,唔係實俾人屌柒。

大英博物館始終係世界三大博物館之一。 小弟唔係咩考古學家,文物專家,未必熟識每件文物的背後故事。但係透過簡介都可以略知一二,亦可以從中睇到當年日不落大英帝國既強盛,將大量各國珍容於一館之內。可能有人覺得哩啲係帝國主義,強搶行為。但係掉番轉諗,好彩多得哩班帝國主義者既強搶保護,唔洗等哩啲文物流落黑市,俾伊斯蘭極端份子破壞,唔洗俾文革時期啲糞青毛粉摧毀。哩啲文物先得以保存至今供世人免費欣賞。

大英博物館簡直係你類歷史既聖地瑰寶。哩兩條柒頭皮有資格批評哩個地方咩?哩啲背後既意義佢哋明咩? 因為自己知識既缺乏,自己既廢,就去批評人哋個景點廢。 對我黎講一隻鍾意食豬餿既豬,係無權批評米芝蓮大廚煮野難食。

出國旅行除左放鬆身心,最緊要係感受當地既文化,風土人情,增長既生活見聞。奈何好多港豬,去旅行只係追求裹腹之欲。當然,人各有志,你要做隻豬,我都無謂勉強你去做人。但都係果句啦
,自己西咁醜,就咪衝出黎獻世啦,咁樣只會自曝其短,講俾人知你班港豬係幾無能同有幾廢

我都有類似經歷,有次跟團又係有對港豬男女屌哂鬼話個guide帶佢地睇石頭,又話教堂個個一樣有乜好睇? 叫個guide畀多d時間佢shopping啦,呢d港豬真係好撚多.

又有次係Louvre聽 見對蝗父子好撚大聲係度打飛機,條幼蝗話咱們的比這裡更偉大,老蝗答這裡沒什麼好看,心諗你d蝗睇乜鳩呀?死返去睇毛主席條屍啦on9。

原因係
2)觀景範圍離個幾舊石好遠, 根本睇唔清楚 (不過我理解, 怕D人破壞)
4)室內範圍得餐廳同間精品店賣手信, 連個好地地介紹個陣既BOOTH都無

非打手 但可以解釋下
巨石陣的確係煲大左 不過我覺得係English Heritage將呢堆石吹得太大
加上張飛太貴
多過你以下既POINT

唔行錯路一個鐘一定到

圍欄的確係越離越遠 但話睇唔清楚真係太誇張 你想睇咩?
石上面既雕刻要用LASER先睇到

無意見

其實售票處隔離有個Exhibition

呢幾年前既事 以前停車場係隔離 遊客中心係新起
未起之前附近咩設施都無

好多工作人員啵 定你想要導遊講解?

原因係

非打手 但可以解釋下
巨石陣的確係煲大左 不過我覺得係English Heritage將呢堆石吹得太大
加上張飛太貴
多過你以下既POINT

唔行錯路一個鐘一定到
無意見, 我覺得遠囉

圍欄的確係越離越遠 但話睇唔清楚真係太誇張 你想睇咩?
石上面既雕刻要用LASER先睇到
合理距離可能比較主觀

無意見

其實售票處隔離有個Exhibition
如果你係講緊間房, 而我又無入錯, 間房200尺都無, 如果你指室外, 可能我MISS左, 我唔見有

呢幾年前既事 以前停車場係隔離 遊客中心係新起
未起之前附近咩設施都無
咁佢要再努力D, 至少要有間房, 整D片介紹下舊石同英國歷史

好多工作人員啵 定你想要導遊講解?

旅遊中心係有職員, 但轉車去巨石陣, 落車去到個陣之後,一個工作人員都無

原因係

有。以前係英國讀書,有個鬼仔書友帶左我去睇。 去之前,我都叫睇左少少資料,去到亦聽佢講解。

的確,去哩度車程有點麻煩,都只係幾舊巨石堆埋一齊,對現今好多人黎講,可能會覺得無聊,唔知有咩好睇。 但當想像哩埋野係公元前4000 年左右(好似係), 仲係處於石器時代至青銅既人類,唔知用咩工具或知識輔助下砌到哩個陣,其實已經係件好犀利既事。仲記得個fd同我講,個陣咩野6枝柱話咩可以紀錄計算月亮既咩運行同週期喎,仲話估計有啲宗教儀式咩象徵意義。當然,我聽到一舊舊,亦唔太明當中既原理。

對於咩都要"抵玩抵睇" "性價比要高" 既人黎講,絕對係哂時間,我勸你哋真係咪哂時間。 我唔係想拋書包,我都只係一知半解。 但至少都要親眼見識過。

唔係話歷史價值大哂,但愈睇得多野,愈覺得自己渺小, 唔可以因為唔合心水,就全盤否定事物既價值。好多地方唔係可以"夠多夠好玩夠抵"哩個價值觀去評定。 下下都抱住"我使咁多錢專誠黎哩度,就係睇啲咁既野" 既心態既港豬,其實同大陸人真係大同小異

真係好無知,完全冇文化

出國旅行除左放鬆身心,最緊要係感受當地既文化,風土人情,增長既生活見聞。奈何好多港豬,去旅行只係追求裹腹之欲。當然,人各有志,你要做隻豬,我都無謂勉強你去做人。但都係果句啦
,自己西咁醜,就咪衝出黎獻世啦,咁樣只會自曝其短,講俾人知你班港豬係幾無能同有幾廢

又有次係Louvre聽 見對蝗父子好撚大聲係度打飛機,條幼蝗話咱們的比這裡更偉大,老蝗答這裡沒什麼好看,心諗你d蝗睇乜鳩呀?死返去睇毛主席條屍啦on9。

緊係偉大啦,文革時啲文物多到唔恨,當垃圾咁燒,當廢樓咁拆。

原因係

有。以前係英國讀書,有個鬼仔書友帶左我去睇。 去之前,我都叫睇左少少資料,去到亦聽佢講解。

的確,去哩度車程有點麻煩,都只係幾舊巨石堆埋一齊,對現今好多人黎講,可能會覺得無聊,唔知有咩好睇。 但當想像哩埋野係公元前4000 年左右(好似係), 仲係處於石器時代至青銅既人類,唔知用咩工具或知識輔助下砌到哩個陣,其實已經係件好犀利既事。仲記得個fd同我講,個陣咩野6枝柱話咩可以紀錄計算月亮既咩運行同週期喎,仲話估計有啲宗教儀式咩象徵意義。當然,我聽到一舊舊,亦唔太明當中既原理。

對於咩都要"抵玩抵睇" "性價比要高" 既人黎講,絕對係哂時間,我勸你哋真係咪哂時間。 我唔係想拋書包,我都只係一知半解。 但至少都要親眼見識過。

唔係話歷史價值大哂,但愈睇得多野,愈覺得自己渺小, 唔可以因為唔合心水,就全盤否定事物既價值。好多地方唔係可以"夠多夠好玩夠抵"哩個價值觀去評定。 下下都抱住"我使咁多錢專誠黎哩度,就係睇啲咁既野" 既心態既港豬,其實同大陸人真係大同小異

你呢種心態係好,咁樣去睇既話其實全世界都無景點係被煲大,自己會開心好多

原因係

你呢種心態係好,咁樣去睇既話其實全世界都無景點係被煲大,自己會開心好多

去得旅行盡量叫自己寬容啲啦,值唔值,過到自己就得啦。

不過其實都中過伏,好多年前跟屋企人上大陸桂林。啲山係奇形怪狀,係幾有特色幾靚既.不過仆街個街,又話咩國家一級景點,但周地都係垃圾,啲人亂咁吐痰xx啲公厠又臭到仆街想反胃( 屌佢老母,真係咩mood都無哂。 如果哩啲叫認識文化,不了,哩種文化小弟不懂欣賞。至此,唔會再亂咁去大陸旅行,有陰影

原因係

去得旅行盡量叫自己寬容啲啦,值唔值,過到自己就得啦。

不過其實都中過伏,好多年前跟屋企人上大陸桂林。啲山係奇形怪狀,係幾有特色幾靚既.不過仆街個街,又話咩國家一級景點,但周地都係垃圾,啲人亂咁吐痰xx啲公厠又臭到仆街想反胃( 屌佢老母,真係咩mood都無哂。 如果哩啲叫認識文化,不了,哩種文化小弟不懂欣賞。至此,唔會再亂咁去大陸旅行,有陰影

去玩好睇自己個心態同埋想要乜,你一心去行 博物館唔通有av女你睇咩?

原因係

巴塞啲高第建築
可能係我唔識欣賞

米拉之家同聖家堂都好令好值得去
見到人提到香港古廟同西方建築好近
真心覺得香港只係勝在景點近 交通方便
中式寺廟係中港台 甚至東南亞都極多
大同小異 真係極易被取代
而中式寺廟 特別係舊廟
比起西方嘅教堂 著重實用多於美觀
遊客可以體驗拜神呢種特別嘅習俗
但唔會覺得邊間寺廟特別靚 震撼

你咁講 其實西方教堂都一樣

巴黎 梵帝崗 柏林 三個唔同既大教堂已經各有特色
其實香港真係好好
先講野食已經屌打晒歐洲各大城市
(係西班牙食左間米芝連一星既餐廳好素難食,去法國食3course 個starter 9成伏,去意大利荷蘭都係得pizza pasta冇新野食 ) 相返香港啲大牌檔真係好撚好食 跟本你係外國住過你就知香港有美食天堂呢個名真係唔係浪得虛名
講玩 鬼佬落轉老蘭又有免費西屌
講景香港啲自然景色勝在夠易去 外國你唔想睇教堂睇museum想睇靚景要專登去某啲city 唔似香港咁坐個巴士就去到
雖然海洋公園啊迪士尼雖然有啲垃圾
但極限方便加又平又好撚正既野食加免費西已經好正
巨石陣
一定最on9

一見到個標題我都諗起佢

遠睇好型
行近
真係唔知做乜9
見到人提到香港古廟同西方建築好近
真心覺得香港只係勝在景點近 交通方便
中式寺廟係中港台 甚至東南亞都極多
大同小異 真係極易被取代
而中式寺廟 特別係舊廟
比起西方嘅教堂 著重實用多於美觀
遊客可以體驗拜神呢種特別嘅習俗
但唔會覺得邊間寺廟特別靚 震撼

你咁講 其實西方教堂都一樣

巴黎 梵帝崗 柏林 三個唔同既大教堂已經各有特色

好多人剩係識gothic
其實香港真係好好
(係西班牙食左間米芝連一星既餐廳好素難食,去法國食3course 個starter 9成伏,去意大利荷蘭都係得pizza pasta冇新野食 ) 相返香港啲大牌檔真係好撚好食 跟本你係外國住過你就知香港有美食天堂呢個名真係唔係浪得虛名
講景香港啲自然景色勝在夠易去 外國你唔想睇教堂睇museum想睇靚景要專登去某啲city 唔似香港咁坐個巴士就去到

唔撚係扑?講食野西班牙d tapas已經好食過香港d垃圾街頭劣食啦。
其實香港真係好好

唔撚係扑?講食野西班牙d tapas已經好食過香港d垃圾街頭劣食啦。

西班牙除左食海鮮飯真係冇咩好食 果陣係馬德里一個market 食啲tapas其實覺得好一般 不過海鮮飯就真心好食
其實香港真係好好

西班牙除左食海鮮飯真係冇咩好食 果陣係馬德里一個market 食啲tapas其實覺得好一般 不過海鮮飯就真心好食

係Madrid 食海鮮
係market食tapas
西班牙唔係得Madrid.
Copenhagen 美人魚
Brussels 尿尿小童

講堅呢2個市中心內又唔收你錢
路過望一眼伏咗你啲乜
個人覺得新天鵝堡都流流地 munich搭車過去連埋門票加埋4x歐
但入到去都係普普通通
Potsdam個忘憂宮仲豪華D
雖然唔係一個castle
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞