外國煲大左的景點,有邊d?

1001 回覆
89 Like 135 Dislike
大理古城
Krakow 奧斯威辛集中營

算係幾多野睇同值得一去wo

btw比利時尿尿小孩同丹麥美人魚像

仲有廣州羊同新加坡魚尾獅

星加坡地標

krakow得覺得集中營最值得睇
入到去見到d頭髮果陣好振憾
2年前睇完到而家都好深刻

1年前去過
到而家都瀝瀝在目

比起一般城巿算多人
路邊餐廳都有8成滿
但條街咁闊加上香港人訓練有素係完全唔會覺得逼

咁沙灘呢? 會唔會勁多人?

最多人果個角落

好迫

地中海啲沙灘一到夏天就係咁

蒙彼利埃個沙灘有一個區域都係咁
但係我好好彩
我搭嗰架巴士車左我去個冇雷公咁遠嘅位
但係勝在少人 好正
但係走嗰陣要行翻去嗰個區域搭車 行左十零分鐘

Nice 隨手影都好正 覺得南法正過Paris 好多

Paris
Ce n'est pas la France !

咁有啲嘢又要大城巿先有得玩嘅
果次世界杯時去
公園大大個投影直播
成街人同車舉旗唱歌氣氛係好爽嘅

另一次去慕尼黑又撞正德國杯慕尼黑打吡
同成班德仔喺beer tent 一路啤一路鳩唱又係爽
Krakow 奧斯威辛集中營

同感
有時間不如去德國既達豪集中營,更詳細、時間更自由

去到好似走馬看花咁,覺得好可惜,明明係一個慘劇發生既地方,但就變成旅遊景點打卡影相...

我都係咁話
一年前去過Dachau ,當時可能我第一次去集中營啦,嗰度真係震撼
今年去奧斯威辛,覺得得個大字,又冇咩展品睇
其實所有塔都係伏
東京鐵塔 晴空塔
大阪通天閣
首爾塔
澳門旅遊塔
多倫多CN塔

Hallsatt又真係好細

不過去完冰洞再上5 fingers都值得去

Hallsatt 附近 單人 有冇咩地方好住一晚?
見果頭full 晒又成千蚊一晚
thanks

去露營

Obertraun
hallsatt對面又近冰洞
本身好中意德國,但係覺得慕尼黑嘅所有景點都好撚伏
仲要去左兩次
京都
得廟同廟同廟
成埋假廟假寺假神社呃遊客

京都 都有人屌

癡線,邊到假

條友係咪去左古中國嘅京都

好迫

但係我好好彩
但係勝在少人 好正

Paris

啲人仲燥過香港人
有次聽唔清楚個阿嬸講咩
叫佢覆述一次
佢拍檯

屌我學緊法文
咁法國人見你用法文基本上都會好nice好有耐性
除咗巴黎會直接撻鳩你英文

用全法文通行 冇俾人西過面
不過聽講有啲法國人唔係好鐘意Asian

語言真係好重要

有次喺荷蘭食個快餐啫
埋到去櫃檯用英文叫嘢
個收銀其實英文好好
但唔知做乜講多兩句佢發晒老脾話自己英文差唔想理我
其實我都係叫1號餐可樂沙律之嘛
London Bridge

Tower Bridge 定London Bridge 呀
London Bridge 喺郊區
證明好多人去個景點嘅時間根本唔認識個景點
其實香港旺角嗰種一堆唐樓+霓虹燈係好特別,外國人好鐘意。
巴特農神殿都有人話垃圾
話晒都係人類文明起源
雅典成個城市 特別係個爛鬼神廟 行餐死 又曬又熱 上到去得一堆柱 仲要比一堆起重機圍住

你對歷史無興趣就唔好去啦

人地sell歷史野
連登仔去到屌人地得廢墟

二千幾年前起
而家淨返咁多都算係咁啦
話人地爛鬼神廟
咁睇黎去泰國日本飲飲食食啱你啲
日月潭
聖誕老人村

屌我學緊法文

無乜畀人西面x2
用法文+英文
遇過好好既巴黎
連酒店房櫃台既人見無咩人住幫我換間大房

巴黎我都有喺麥記見過好好人嘅店員
見我㩒自助落單機係咁問我Ça ira?
一個人態度好即刻開心咗一日

突然諗起畀人歧視過一次
係博物館坐底休息時,有班巴黎版mk仔女係我後面唔知笑乜春
明顯針對我(得我一條友坐係度)

麥記d人係唔錯

去完交流嘅感覺係
歐洲啲後生係特別無家教
同香港相反

香港d細路又幾有家教?
多過兩個人都嘈到西咁

1 細路同後生識分乎
2 細路失控都幾universal 但成十幾歲人都咁無聊乞人憎真係西歐特別多 啲老人家反而好有禮貌 同香港廢老相反
中國西湖

London brodge喺tower bridge隔籬咋喎 郊區?

最多人果個角落

好迫

但係我好好彩
但係勝在少人 好正

Paris

咁有啲嘢又要大城巿先有得玩嘅
果次世界杯時去
公園大大個投影直播
成街人同車舉旗唱歌氣氛係好爽嘅

另一次去慕尼黑又撞正德國杯慕尼黑打吡
同成班德仔喺beer tent 一路啤一路鳩唱又係爽

例如巴黎啲Asian food好正(我去交換所以好想食亞洲嘢)

不過去過法國其他地方知道巴黎有幾閪啫

London bridge喺tower bridge隔籬咋喎 郊區?

屌我學緊法文

無乜畀人西面x2
用法文+英文
遇過好好既巴黎
連酒店房櫃台既人見無咩人住幫我換間大房

巴黎我都有喺麥記見過好好人嘅店員
見我㩒自助落單機係咁問我Ça ira?
一個人態度好即刻開心咗一日

突然諗起畀人歧視過一次
係博物館坐底休息時,有班巴黎版mk仔女係我後面唔知笑乜春
明顯針對我(得我一條友坐係度)

麥記d人係唔錯

去完交流嘅感覺係
歐洲啲後生係特別無家教
同香港相反

香港d細路又幾有家教?
多過兩個人都嘈到西咁

1 細路同後生識分乎
2 細路失控都幾universal 但成十幾歲人都咁無聊乞人憎真係西歐特別多 啲老人家反而好有禮貌 同香港廢老相反

歐洲老友記相比之下係冇咁乞人憎嘅
不過咁 歐洲人/美國遊客真係唔係好鐘意讓人
無論條路有幾窄有幾多人
總之一有少少空間
肥屍大隻嘅佢地都係會選擇迫入去
搭巴士又唔會排隊
Scotland個isle of skye
完全係伏

跟tour去成£400
一兩個地方係唔錯
但係大部分好似大陸山區
仲要食物又貴又難食

好靚喎成個highlands
我二月去 好多雪山好壯觀
仲靚過個on9少女峰

不過highlands見到又大又靚既湖 去到loch ness真係屌無野睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞