外國煲大左的景點,有邊d?

1001 回覆
89 Like 135 Dislike
話柏林圍牆同集中營伏果d真係on9
依d係歷史野黎 你無興趣唔代表佢伏
上次去到柏林圍牆仲有少少感覺 讀書成日學既圍牆終於見到佢真身

柏林圍牆愈拆愈少啦

係。。。上年暑假去到 第一次去
本身expect長d多d 但淨係唔係好多 同埋好多封住晒
利申唔覺係伏

早幾年話拆圍牆起樓,嘈左好耐,上年開始拆,好多靚圍牆晝都無左

大阪係中心點,主要都係去周邊睇嘢
大阪得食嘢shopping
京都、奈良古舊
神戶西方風情
仲有姬路城

姫路城值得去?嗰邊仲有乜行唔想特登走去睇個城

去旅行 去到盡
尤其買JR Pass,梗係去得幾遠得幾遠

我已經由七日由大阪上到函館來回

你呢個西方風情遠咗啲喎

買得七日pass 要趕返去天王祭同去熊野古道

熊野古道正呀

有冇攻略
有jr 和歌山/伊勢 pass
諗住大阪晨咁早去新宮熊野
之後去那智勝浦過一晚 之後上山
怕之後趕唔切去白浜旅館

定應該即日上山 第二日先行其他嘢
千島湖,仆街水庫嚟,個名誤導公眾

強國個千島湖?好撚出名喎,當年剎哂成船台灣人。
巴黎真係西到爆 明明自己講唔掂就老西咁串番人,垃圾以後都唔會去
巴黎真係西到爆 明明自己講唔掂就老西咁串番人,垃圾以後都唔會去

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/千岛湖事件

千島湖事件,又稱千島湖慘案,是指1994年春季在中國大陸浙江省淳安縣千島湖發生的一起殺人越貨、謀財害命的刑事案件。案中,24名台灣觀光客及8名船工導遊遭到搶劫,並被兇手燒死。

此案件在台灣引起民眾震驚,對兩岸關係產生強烈衝擊。因為台灣民眾對中國大陸官員處理此事的態度,以及試圖掩蓋部分案情的行為普遍不滿,在台灣官方所做的民意調查中,在此案件發生後,認同自己是台灣人的比例,首次超過認同自己是中國人的比例

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/千岛湖事件

千島湖事件,又稱千島湖慘案,是指1994年春季在中國大陸浙江省淳安縣千島湖發生的一起殺人越貨、謀財害命的刑事案件。案中,24名台灣觀光客及8名船工導遊遭到搶劫,並被兇手燒死。

此案件在台灣引起民眾震驚,對兩岸關係產生強烈衝擊。因為台灣民眾對中國大陸官員處理此事的態度,以及試圖掩蓋部分案情的行為普遍不滿,在台灣官方所做的民意調查中,在此案件發生後,認同自己是台灣人的比例,首次超過認同自己是中國人的比例

我重記得共產黨搵左幾個佢地話係兇手我強國人,然後係電視新聞認罪又話感謝黨,叫d人多d去千島湖玩,我好記得因為咁撚荒謬野只會係大陸見到。
唔多得既頭三:
3.trakai湖中城堡
2.London 大笨鐘
1.大阪城

ok既:
3. siauliai 十字架山
2. siemreap 吳哥窟
1. 俄佬d教堂

好正既:
3.烏蘭巴托 tereji國家公園
2.krakow 集中營
1. Irkutsk 貝加爾湖

屌出黎既:
波蘭華沙

各地名打錯勿屌

巴打有去過tereji國家公園?
我八月尾會去蒙古 想知個國家公園要玩幾耐先夠

巴黎龐比度藝術中心
專程去,以為裝修緊

巴黎龐比度藝術中心
專程去,以為裝修緊

你有冇誇啲
入黎睇完啲回覆,真係發覺香港真係文化沙漠,一堆垃圾港豬。勸你班港豬,唔去亂咁去啲自己知識水平領略唔到既地方同景點,無謂哂錢哂時,同埋影衰香港啦。

巴黎龐比度藝術中心
專程去,以為裝修緊

你有冇誇啲

最後一張相都冇影,走左

未到層次欣賞藝術建築
但我起碼會欣賞歷史建築
去集中營係畢生難忘
Hallstatt
特突入去睇佢,不如搵多日留瑞士

我仲諗住後日去, 點解唔掂?見人影相幾令

我認同
冇人講得咁靚
如果係要經salzburg去我建議去埋國王湖 靚十萬倍
Hallstatt
影相影出黎係靚
但係吹撚到人間仙境咁
肉眼睇完全唔係個回事
一啲都唔覺得靚同壯觀

認同
同埋可能我去左瑞士山區同埋國王湖先
去到hallstatt只係覺得好細好普通
我諗冬天秋天 大霧個時去會正啲
Brussels 小尿童子
首爾 東大門
新加坡成個國家都悶到喊,唔係揾朋友都唔會去
羅馬個許願池多人到睇唔到
長沙 橘子洲,得個哂字
廈門 鼓浪嶼,迫撚過旺角
London kings cross 個哈利波特月台
入黎睇完啲回覆,真係發覺香港真係文化沙漠,一堆垃圾港豬。勸你班港豬,唔去亂咁去啲自己知識水平領略唔到既地方同景點,無謂哂錢哂時,同埋影衰香港啦。

認同,對極具歷史文化價值嘅景點都話只係幾舊石冇意思
真係好無知,完全冇文化
唔係有冇吹大左,係你根本唔識欣賞,留返係香港飲飲食食行街算啦

仲有見倒有人話巴黎人態度唔好,但係咪代表巴黎煲大左?首先巴黎係城市,唔係景點
二黎我想像唔倒有人會唔知巴黎曾經對人類文化發展有幾重要,唔中意一個地方一件事,唔代表你地可以否定人地價值

真係好無知,完全冇文化
唔係有冇吹大左,係你根本唔識欣賞,留返係香港飲飲食食行街算啦

仲有見倒有人話巴黎人態度唔好,但係咪代表巴黎煲大左?首先巴黎係城市,唔係景點
二黎我想像唔倒有人會唔知巴黎曾經對人類文化發展有幾重要,唔中意一個地方一件事,唔代表你地可以否定人地價值

我就覺得巴黎真係好正, 尤其是啲museum,去極都唔厭

真係好無知,完全冇文化

我就覺得巴黎真係好正, 尤其是啲museum,去極都唔厭

樓上兩位巴打你哋都叫好啲,識得欣賞,識得尊重別國文化。最記得之前係大英博物館遇到兩隻垃港豬,佢哋講既野我真係畢生難忘。

兩隻港豬情侶,兩個都甘幾歲左右啦,一出到黎,條公豬就話:屌,都唔明有咩好睇,得個大字,行都行到仆街。 隻母豬就應:係囉,都唔明啲野有咩好睇,n年前既古董,悶到嘔,就算木乃伊都係咁炸? 我覺得去海港城睇裝飾都仲好睇過佢囉。

我內心真係忍唔住講粗口,屌拿星真係想一腳伸落兩隻港豬度,踢佢哋出去。好彩鬼佬唔識聽廣東話,唔係實俾人屌柒。

大英博物館始終係世界三大博物館之一。 小弟唔係咩考古學家,文物專家,未必熟識每件文物的背後故事。但係透過簡介都可以略知一二,亦可以從中睇到當年日不落大英帝國既強盛,將大量各國珍容於一館之內。可能有人覺得哩啲係帝國主義,強搶行為。但係掉番轉諗,好彩多得哩班帝國主義者既強搶保護,唔洗等哩啲文物流落黑市,俾伊斯蘭極端份子破壞,唔洗俾文革時期啲糞青毛粉摧毀。哩啲文物先得以保存至今供世人免費欣賞。

大英博物館簡直係你類歷史既聖地瑰寶。哩兩條柒頭皮有資格批評哩個地方咩?哩啲背後既意義佢哋明咩? 因為自己知識既缺乏,自己既廢,就去批評人哋個景點廢。 對我黎講一隻鍾意食豬餿既豬,係無權批評米芝蓮大廚煮野難食。

出國旅行除左放鬆身心,最緊要係感受當地既文化,風土人情,增長既生活見聞。奈何好多港豬,去旅行只係追求裹腹之欲。當然,人各有志,你要做隻豬,我都無謂勉強你去做人。但都係果句啦,自己西咁醜,就咪衝出黎獻世啦,咁樣只會自曝其短,講俾人知你班港豬係幾無能同有幾廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞