外國煲大左的景點,有邊d?

1001 回覆
89 Like 135 Dislike
巨石陣
一定最on9

上次去到 望住啲石心諗做乜鳩

古代文明你識條鐵

其實望耐咗你會覺得幾有美感
巨石陣
一定最on9

上次去到 望住啲石心諗做乜鳩

古代文明你識條鐵

咪係
咁復活島咪又係幾舊石
冇文化既人真係好戇鳩

其實去之前都諗到係幾舊石嫁啦
石同石之間整個千秋比你好無

如果係強國,一定起野圍住佢,收錢入場,加七彩射燈,整一大堆歷史資料,紀念品,迷你巨石陣.....

正確

如果係日本附近會加多個博物館
講建築歷史之類既野
入面仲有d濕鳩小積木玩同比印仔你儲
博物館起高幾層
個天台比你由高望落去個巨石
之後望完真巨石出口一大間紀念品鋪
一大堆野你走馬看花都玩到半粒鐘
新天餓堡

唔撚係掛?好撚令喎,你winter去就梗係鳩啦。

邊個話, 我上次冬天去都好靚

點解咁令都有人屌?

我屌你老母呀 令
[quote]

屌我學緊法文
咁法國人見你用法文基本上都會好nice好有耐性
除咗巴黎會直接撻鳩你英文

用全法文通行 冇俾人西過面
不過聽講有啲法國人唔係好鐘意Asian

無乜畀人西面x2
用法文+英文
遇過好好既巴黎
連酒店房櫃台既人見無咩人住幫我換間大房

巴黎我都有喺麥記見過好好人嘅店員
見我㩒自助落單機係咁問我Ça ira?
一個人態度好即刻開心咗一日

突然諗起畀人歧視過一次
係博物館坐底休息時,有班巴黎版mk仔女係我後面唔知笑乜春
明顯針對我(得我一條友坐係度)

麥記d人係唔錯

去完交流嘅感覺係
歐洲啲後生係特別無家教
同香港相反

香港d細路又幾有家教?
多過兩個人都嘈到西咁

係歐美
部份細路 甚至後生係冇品到可以係條街 見到你係Asian
就無端端走過黎撩你 或者笑尻你
係到Ching chong ching chong

係香港有冇可能出現?
唔好話香港 就算強國都好少會咁樣啦

當然如果係大城市 旅遊區
宜家都好少會咁樣
但一去細城市 小鎮 少亞洲遊客既地方
呢D情況係成日出現

蒙彼利埃個沙灘有一個區域都係咁
但係我好好彩
我搭嗰架巴士車左我去個冇雷公咁遠嘅位
但係勝在少人 好正
但係走嗰陣要行翻去嗰個區域搭車 行左十零分鐘

Nice 隨手影都好正 覺得南法正過Paris 好多

Paris
Ce n'est pas la France !

啲人仲燥過香港人
有次聽唔清楚個阿嬸講咩
叫佢覆述一次
佢拍檯

屌我學緊法文

語言真係好重要

有次喺荷蘭食個快餐啫
埋到去櫃檯用英文叫嘢
個收銀其實英文好好
但唔知做乜講多兩句佢發晒老脾話自己英文差唔想理我
其實我都係叫1號餐可樂沙律之嘛

據講好多法國人係怕羞驚自己英文太差
所以唔係好敢講
慌亂之下有時就比人覺得西面

但係巴黎人你就算同佢講法文都係有少少閪

唔好玩啦 怕咩野羞
你估日本人咩

法國人本身就串D架啦
唔好話Asian
就算白人 你講英文既話都可能西你面啦

慘得過7年前去嗰陣條女俾人拐撚咗去上海世博?

坐10鳩幾個鐘飛機淨番個螢幕影撚住上海

即係點

唔係咁撚on9將個真既送去上海呀?

係呀,果陣好似比人摸到蝕哂

慘得過7年前去嗰陣條女俾人拐撚咗去上海世博?

坐10鳩幾個鐘飛機淨番個螢幕影撚住上海

即係點

唔係咁撚on9將個真既送去上海呀?

係呀,果陣好似比人摸到蝕哂

送個replica去上海咪算囉,或者直情係大陸訂造一個replica送係世博啦頂

只少都有個replica係原址,放個screen直播
艾菲爾
bangkok飲飲食食有咩唔好

曼谷仲有好多景點,不過香港人鍾意飲飲食食,對呢啲歷史文化嘢冇乜興趣
鬼佬就好鍾意去
首爾大部分景點
杭州西湖
成條堤都係人

係人多
但本身係靚
起碼好過日月潭

空氣差 個景好少可真係靚
京都都屌果條儍仔我都費事埋佢。

威尼斯都屌果班人咪比我睇死佢地一出火車站就上水上巴士去聖馬可廣場打咗個round就走。

利申,係果度玩咗三日,係横街窄巷穿梭遊走都唔知幾過癮
西湖一D都氣息
蘇州得假山假石個個園一9樣
故宮冇想像咁大,邊可能9999間房,御花園細過我樓下公園
日月潭,城門水塘都靚過佢
大阪城好伏
日本三大夜景,可能香港人見慣大蛇屙尿
沙巴得幾個島仔唔知做乜9
下龍灣。去完桂林唔使去下龍
黃金海岸。冇想像中咁黃金海岸

有馬山個夜景

大阪城都ok ge

大阪城我都覺ok

我當佢係博物館所以ok,講伏成個神戶加埋都伏過一個大阪城

大阪城唔掂在入面已經整過哂,有嘅!
如果有去姬路城一定會明顯覺得大阪城伏到pk

因為大阪城嘅天守係復興天守
上世紀三十年代重建嘅
之前嗰個好似幾百年前已經燒毀咗
冇記錯 應該就係德川家康打敗豐臣秀賴嗰一戰(唔肯定)

你想像中果種城堡應該係犬山城果類

大阪城好正喎,歷史味重,展品精緻,仲記得夏之陣戰役嘅模型。

其實,呢到好多景點對於香港人黎講真係冇吸引力,因為冇歷史文化修養

蒙彼利埃個沙灘有一個區域都係咁
但係我好好彩
我搭嗰架巴士車左我去個冇雷公咁遠嘅位
但係勝在少人 好正
但係走嗰陣要行翻去嗰個區域搭車 行左十零分鐘

Nice 隨手影都好正 覺得南法正過Paris 好多

Paris
Ce n'est pas la France !

啲人仲燥過香港人
有次聽唔清楚個阿嬸講咩
叫佢覆述一次
佢拍檯

屌我學緊法文

語言真係好重要

有次喺荷蘭食個快餐啫
埋到去櫃檯用英文叫嘢
個收銀其實英文好好
但唔知做乜講多兩句佢發晒老脾話自己英文差唔想理我
其實我都係叫1號餐可樂沙律之嘛

據講好多法國人係怕羞驚自己英文太差
所以唔係好敢講
慌亂之下有時就比人覺得西面

但係巴黎人你就算同佢講法文都係有少少閪

唔好玩啦 怕咩野羞
你估日本人咩

法國人本身就串D架啦
唔好話Asian
就算白人 你講英文既話都可能西你面啦

你同法國佬講英文即係同強國人講日文,㸃會唔西你面
唔多得既頭三:
3.trakai湖中城堡
2.London 大笨鐘
1.大阪城

ok既:
3. siauliai 十字架山
2. siemreap 吳哥窟
1. 俄佬d教堂

好正既:
3.烏蘭巴托 tereji國家公園
2.krakow 集中營
1. Irkutsk 貝加爾湖

屌出黎既:
波蘭華沙

各地名打錯勿屌

華沙真係屌出黎
行過左個所謂景點都唔知

華沙都唔係景點

sor
但成個華沙都係伏
睇左蕭邦博物館屌出黎,衰過奧地利莫扎特個故居
再入左去蕭邦心臟個教堂2秒出返黎,本身差搵個教堂個陣路過左2次都冇發覺
然後係個廣場兜左兜,咁岩當時歐國盃,搵間bar坐左成個下午
啤酒係幾平既

同感 不過華沙起義博物館都算多嘢睇,唔怕悶,啱曬我d二戰撚
黎緊去地中海渡蜜月

威尼斯 --> santorini --> 羅馬 --> 郵輪 10日 --> 巴塞

初初睇個post嚇捻死,唔捻係呱,到到都overrated,睇到d理由on99咁,我當堂放心d
高雄義大遊樂世界
屌佢老母好似翻左大陸咁
Bath 溫泉其實幾伏
但成個鎮仔都幾靚

講伏我會話係櫻島火山,坐周遊巴士真係唔知做乜
京都都屌果條儍仔我都費事埋佢。

威尼斯都屌果班人咪比我睇死佢地一出火車站就上水上巴士去聖馬可廣場打咗個round就走。

利申,係果度玩咗三日,係横街窄巷穿梭遊走都唔知幾過癮

其實無乜地方係可以成個地方都要屌
點都會有啲當地體驗

要屌都係屌某一啲景點
Bath 溫泉其實幾伏
但成個鎮仔都幾靚

講伏我會話係櫻島火山,坐周遊巴士真係唔知做乜

未去過櫻島火山but agger
仙巖園/城山眺望過去已經足夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞