外國煲大左的景點,有邊d?

1001 回覆
89 Like 135 Dislike
上面有人話大阪城係要有少許日本歷史知識
非常agger
但話唔識歷史先唔鐘意大阪城就痴撚鳩線

我對日本史有些少業餘愛好,除左模型完全唔覺得好睇
唔係話入面d野廢,而係真係識既人肯定睇過好撚多次
因為係for完全門外漢睇既入門資料黎

就算識大阪冬之陣夏之陣都覺大阪城好麻麻

心目中最正果座城係松本
非常agger

心目中最正果座城係松本

其實重建的天守有冇邊座真係好好睇,去過岡山,名古屋同廣島城都係一般般
呢度好多 on9肯定少去旅行
去過邊就up邊度
大阪京都呢d common地方都講果d好明顯係扮有見識
去過邊就up邊度

認同
巨石陣都叫做古代文明既
土耳其既Troy先係更on9, 去過你就明
濟洲真係幾好喎
前年honey moon 去自駕遊,不知幾爽
非常agger

心目中最正果座城係松本

其實重建的天守有冇邊座真係好好睇,去過岡山,名古屋同廣島城都係一般般

其實下下都要比要同類最好o既先去有乜謂?
好似啲人話某某地方個景靚但另一度仲好所以劣評真係好奇怪

大阪城有大阪城o既歷史
你喺姬路城唔會介紹大阪同大阪城

有無人行博物館會話香港博物館又細又唔係古蹟去行故宮大英隱士盧好過?
係的話只可以話佢欣賞o既唔係當地歷史文化了
澳門 觀音像
屌 成班人離哂題
人地問煲大左嘅景點呀,唔係問你唔鍾意去邊到呀
又有人話韓國不了,又話D人食黎食去都係嗰D
澳門 觀音像

有煲過咩
去過邊就up邊度

大阪城等於大阪
日本城等於日本添
澳門 觀音像

有煲過咩

Wfc
仲有尼斯
屌你老母又貴又on9
得個石灘竟然起朵做天使灣

尼斯都屌

香港人以為全世界海灘都係沙灘
你望下人地個海咩顏色你望出去個海咩顏色

度假地方你唔識relax 唔識歎o既話就會覺得on9

巴打邊個月份去架
「蔚藍海岸」果然唔係浪得虛名

根本一年4季都靚
呢張12月影, 都睇唔出係冬天
西湖
鼓浪嶼
Pamukkale=>大量中國人 而且啲水試世紀已經開始無乜
Mykonos=>靚係靚但本身成個地方好撚悶(除左Delos)

Pamukkale 堅失望

pamukkale...join錯左佢個tour
曬到癲左 差d死
利申唔係想睇佢頭段d歷史建築 淨係想去後段真係白色水池個part

座白山感覺唔係咁震撼嘅
但 ancient city 個邊真係好舒服可以行成日

白山太多人 可能因為我七月暑假去
但ancient city....真係曬到癲左 差d中暑 完全成程無野遮 係咪六七月先會咁曬。。。

個陣exchange去copenhagen
十個去旅行叫我帶佢地搵呢隻野
十個見完隻野都屌晒老母
然後係香港見到任何旅行書講denmark都係呢隻野做封面

慘得過7年前去嗰陣條女俾人拐撚咗去上海世博?

坐10鳩幾個鐘飛機淨番個螢幕影撚住上海

即係點

笑撚左

我都笑撚左,丹麥政府使撚咁俾面強國咩,整件雁品算(重可以當禮物咁係世博完咗之後送比強國)
Bb仔痾尿
美人魚

大阪城簡評

1. 外觀/建築
即使天守係假嘅,揾黎做殼都係吸引。但屌你老母架lift外露駁落天守,咁你keep天守形黎托柒呀?邊撚度保留到個古風外表?好多重建/修復天守架lift係起係入面留返外面好好睇睇架
另外,天守同城河以外嘅結構係無哂

2. 風景
位置好,係天守望一個城市同係塔望係唔同風味,算係咁。

3. 館藏
成日留低句「博物館」黎,「你唔識歷史姐」班人好好睇清楚呢段

大阪城館藏以規模計係少,尤其一手史料甚至乎複製品都係極少,主要係將d你wiki都揾得到嘅野影像化聲音化。呢個唔係管理方面出事,係因為歷史問題保存唔到,連複製品都無辦法整。
另外入面d野真係非常入門,具體化d講你淨係聽過邊個係秀吉而對佢d家臣親族唔熟的話都叫有d興趣睇,但你只要熟悉佢重要親屬如秀次,家臣如兩兵衛加藤清正等,入面已經無乜新野。
入面d料對秀吉有bias(唔講秀吉柒野),其實係正常,因為基本上日本大部份歷史景點都對當地有影響力嘅歷史人物有bias(真本土派),不過講到對學歷史好有用,代表你真係完全唔識。

4.環境
好撚多人扣哂分。但個周圍公園唔錯。

大阪城無野睇其實係一件好無奈嘅事,但keep住吹學到好多野真係真正吹大
大阪城簡評

1. 外觀/建築
即使天守係假嘅,揾黎做殼都係吸引。但屌你老母架lift外露駁落天守,咁你keep天守形黎托柒呀?邊撚度保留到個古風外表?好多重建/修復天守架lift係起係入面留返外面好好睇睇架
另外,天守同城河以外嘅結構係無哂

2. 風景
位置好,係天守望一個城市同係塔望係唔同風味,算係咁。

3. 館藏
成日留低句「博物館」黎,「你唔識歷史姐」班人好好睇清楚呢段

大阪城館藏以規模計係少,尤其一手史料甚至乎複製品都係極少,主要係將d你wiki都揾得到嘅野影像化聲音化。呢個唔係管理方面出事,係因為歷史問題保存唔到,連複製品都無辦法整。
另外入面d野真係非常入門,具體化d講你淨係聽過邊個係秀吉而對佢d家臣親族唔熟的話都叫有d興趣睇,但你只要熟悉佢重要親屬如秀次,家臣如兩兵衛加藤清正等,入面已經無乜新野。
入面d料對秀吉有bias(唔講秀吉柒野),其實係正常,因為基本上日本大部份歷史景點都對當地有影響力嘅歷史人物有bias(真本土派),不過講到對學歷史好有用,代表你真係完全唔識。

4.環境
好撚多人扣哂分。但個周圍公園唔錯。

大阪城無野睇其實係一件好無奈嘅事,但keep住吹學到好多野真係真正吹大

本身唔識日本史去睇咪岩哂囉 當博物館睇有乜問題
環境人多又關座城事
大阪城升降機係後期加落去?

本身唔識日本史去睇咪岩哂囉 當博物館睇有乜問題
環境人多又關座城事

其實你同我同意見
我屌緊班人吹到唔鐘意大阪城就係唔鐘意睇歷史一個得入門展品嘅博物館都講到咁都唔叫吹大?
丹麥美人魚像,浪費時間,一堆強國人
巴黎凱旋門
Sydney 既 Three Sisters o)
得三碌鳩直直既石
但d 大媽可以好興奮咁影

我去之前上網睇過相無咩期望, 但咁岩去果日天氣好,結果比我想像中靚。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞