外國煲大左的景點,有邊d?

1001 回覆
89 Like 135 Dislike
Lm
Hallstatt 超靚喎,咁都叫煲大?
巨石陣
一定最on9

上次去到 望住啲石心諗做乜鳩

英國?

香港啊on9

未去過唔撚得屌你老味。

巨石陣唔係喺英國???
巨石陣
一定最on9

上次去到 望住啲石心諗做乜鳩

英國?

香港啊on9

未去過唔撚得屌你老味。

巨石陣唔係喺英國???

我咪話英國囉,唔知果條傻鳩屌乜野

Hallstatt好正喎

畀你地講到好想去,應該留幾多晚?
上面有人話大阪城係要有少許日本歷史知識
非常agger
但話唔識歷史先唔鐘意大阪城就痴撚鳩線

我對日本史有些少業餘愛好,除左模型完全唔覺得好睇
唔係話入面d野廢,而係真係識既人肯定睇過好撚多次
因為係for完全門外漢睇既入門資料黎

我就去大阪係咪可以 skip 得
仲想去真田丸跡係咪都係伏
上海外灘真係搞唔點

畀你地講到好想去,應該留幾多晚?

一晚夠曬 一個town仔
睇到好想去
無人講吳哥窟
唔多得既頭三:
3.trakai湖中城堡
2.London 大笨鐘
1.大阪城

ok既:
3. siauliai 十字架山
2. siemreap 吳哥窟
1. 俄佬d教堂

好正既:
3.烏蘭巴托 tereji國家公園
2.krakow 集中營
1. Irkutsk 貝加爾湖

屌出黎既:
波蘭華沙

各地名打錯勿屌

華沙真係屌出黎
行過左個所謂景點都唔知

華沙都唔係景點

sor
但成個華沙都係伏
睇左蕭邦博物館屌出黎,衰過奧地利莫扎特個故居
再入左去蕭邦心臟個教堂2秒出返黎,本身差搵個教堂個陣路過左2次都冇發覺
然後係個廣場兜左兜,咁岩當時歐國盃,搵間bar坐左成個下午
啤酒係幾平既

同感 不過華沙起義博物館都算多嘢睇,唔怕悶,啱曬我d二戰撚

華沙起義博物館勁多資訊勁詳細
而且佢個設計好有心思
比起大部分歐洲博物館黎講真係好值得入去睇

Btw睇完呢個可以直接離開華沙去第二個城市
無人講吳哥窟

唔係咁差掛?
Krakow 奧斯威辛集中營

同感
有時間不如去德國既達豪集中營,更詳細、時間更自由

去到好似走馬看花咁,覺得好可惜,明明係一個慘劇發生既地方,但就變成旅遊景點打卡影相...

我都係咁話
一年前去過Dachau ,當時可能我第一次去集中營啦,嗰度真係震撼
今年去奧斯威辛,覺得得個大字,又冇咩展品睇

你唔識歷史或者純粹到此一遊就唔好人去你又去啦 得個大字無展品睇都夠膽死講出黎 下面張園入面至少有10個展館介紹番果段歷史,大量展品,睇到d鞋,頭髮,皮gip同埋燒屍爐真係幾震撼下

反而Dachau仲詳細同多展品 巴打我建議你去睇下
可能我有比較啫
又或者我真係文科人都唔識歷史啦
但其他集中規模都係仿Dachau

達豪係將成個集中營既歷史呈現出黎
由希特拉如何崛起
點解日耳曼會咁憎猶太人等等
集中營一開始既用途(勞改)
到後來有毒氣室、人體實驗
規模⋯⋯

奧斯辛威主要係講猶太人/波蘭人係集中營
的不人道對待的慘況

兩個營既博物館既展示方式唔同
但我覺得兩個都好值得去睇!
明明個post 係講煲大咗

但好多地方我愈睇愈想去
非常agger

大阪係中心點,主要都係去周邊睇嘢
大阪得食嘢shopping
京都、奈良古舊
神戶西方風情
仲有姬路城
明明個post 係講煲大咗

但好多地方我愈睇愈想去

我都係,睇完d相超想去
上海外灘真係搞唔點

得個殼,買嘢食嘢都係一般
上海不去也罷
上海外灘真係搞唔點

上海不去也罷

順便講埋條垃圾河周莊啦,d傻鳩煲條臭河做乜鳩?
上海外灘真係搞唔點

上海不去也罷

順便講埋條垃圾河周莊啦,d傻鳩煲條臭河做乜鳩?

柳川都好過佢
非常agger

京都、奈良古舊
神戶西方風情
仲有姬路城

姫路城值得去?嗰邊仲有乜行唔想特登走去睇個城
非常agger

京都、奈良古舊
神戶西方風情
仲有姬路城

去旅行 去到盡
尤其買JR Pass,梗係去得幾遠得幾遠
京都
得廟同廟同廟
成埋假廟假寺假神社呃遊客

巴打想飲飲食食行街咪去東京
好多寺廟都唔洗入場費,想問下點呃遊客?
去一個地方唔了解人哋嘅歷史文化,其實冇咩意義

其實你見閃靈靈旅遊書長賣長有
就知道香港人幾有深度
非常agger

京都、奈良古舊
神戶西方風情
仲有姬路城

去旅行 去到盡
尤其買JR Pass,梗係去得幾遠得幾遠

我已經由七日由大阪上到函館來回
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞