外國煲大左的景點,有邊d?

1001 回覆
89 Like 135 Dislike
威尼斯真心伏 d河又污糟又臭 多人果d都算
不過唔去過 係唔會知

吓 係咪真架 我仲諗住下年去添

我嘉年華嗰陣去
覺得氣氛幾好 burano幾靚
但gondola遊臭河就不了

同埋嘆息橋
睇相以為幾大條
原來

Burano係值得去 Murano就麻麻 主島狗也不屌

Murano可以買下紀念品嘅
但之後你會發現全意大利都賣murano glass
香港郊外點會無野岩鬼佬睇

行山淨係西貢大浪四灣都j死佢地
係一座山上面可以同時睇到山景 海景 城市對鬼佬黎講係一件新奇事黎
重有大把石澗 瀑布之類

地質都好多野睇
萬宜水庫六角柱石 東坪洲頁岩 連島沙洲呢d真係唔係到到都有
玩獨木舟個班鬼佬重會睇海蝕洞 鬼手岩etc..
根本大把野睇大把野玩

最方便係基本上係香港任何一點只要用半個鐘車程就可以去到唔同特質地方 外國呢樣野係做唔到

唔好咁小農DNA 乜都係香港最差先得架大佬
成日都係咁 自己當草 人地就當寶
雙子塔 完全唔明有幾值得影

門票好似勁貴(20美金
台北-淡水
台中-日月潭
台北情人橋 on99乜都無
荷李活,中國劇院手掌印
好似爛地一塊,附近勁舊勁梅
方圓幾百米得中國劇院同dilby theatre靚啲但勁多垃圾cosplay呃遊客
成個LA最垃圾就係依度

係一座山上面可以同時睇到山景 海景 城市對鬼佬黎講係一件新奇事黎
重有大把石澗 瀑布之類

地質都好多野睇
根本大把野睇大把野玩

最方便係基本上係香港任何一點只要用半個鐘車程就可以去到唔同特質地方 外國呢樣野係做唔到

同埋維港夜景真係世界級
(但而家好多殘體招牌
我哋由細睇到大慣咗啫
唔多得既頭三:
3.trakai湖中城堡
2.London 大笨鐘
1.大阪城

ok既:
3. siauliai 十字架山
2. siemreap 吳哥窟
1. 俄佬d教堂

好正既:
3.烏蘭巴托 tereji國家公園
2.krakow 集中營
1. Irkutsk 貝加爾湖

屌出黎既:
波蘭華沙

各地名打錯勿屌

華沙真係屌出黎
行過左個所謂景點都唔知

華沙都唔係景點

sor
但成個華沙都係伏
睇左蕭邦博物館屌出黎,衰過奧地利莫扎特個故居
再入左去蕭邦心臟個教堂2秒出返黎,本身差搵個教堂個陣路過左2次都冇發覺
然後係個廣場兜左兜,咁岩當時歐國盃,搵間bar坐左成個下午
啤酒係幾平既

Trakai 落左車慢慢行入去周圍睇下我覺得幾正,個城堡就不了 行到想訓

華沙真係全個城市都好撚伏,歐洲最悶城市真係當之無愧
去到日日頂唔順要返hostel 訓個晏教,如果唔係唔知有咩好做

華沙二戰畀納粹軍炸到渣到無

華沙真係屌出黎
行過左個所謂景點都唔知

Warsaw差到咁!?

Warsaw 除咗舊城區可以行一日外其他野都
重點係波蘭野勁難食

吓好好食喎
重又平又大份

波蘭野食同德國差唔多,但飲beer 真係平過飲水

好似遊客區先係呢個價位
有一日跟個local guide去食地道嘢
屌你15zloty有飯有湯有嘢飲

但店員一句英文都唔識
無guide都食唔到

Krakow 人基礎英文都溝通到喎,波蘭唔知係咪二戰果時比德國入侵,令到佢地飲食文化都幾似德國
曼谷真係好撚垃圾

Warsaw差到咁!?

重點係波蘭野勁難食

吓好好食喎
重又平又大份

好似遊客區先係呢個價位

但店員一句英文都唔識
無guide都食唔到

Krakow 人基礎英文都溝通到喎,波蘭唔知係咪二戰果時比德國入侵,令到佢地飲食文化都幾似德國

仲有個酸腸湯正到
西湖一D都氣息
蘇州得假山假石個個園一9樣
故宮冇想像咁大,邊可能9999間房,御花園細過我樓下公園
日月潭,城門水塘都靚過佢
大阪城好伏
日本三大夜景,可能香港人見慣大蛇屙尿
沙巴得幾個島仔唔知做乜9
下龍灣。去完桂林唔使去下龍
黃金海岸。冇想像中咁黃金海岸

同你相反,我第一次去故宮係覺得大到O撚左咀

點解行極都仲有

唔撚係掛?除左大根本一無可取。

多唔多人??

比起一般城巿算多人
路邊餐廳都有8成滿
但條街咁闊加上香港人訓練有素係完全唔會覺得逼

咁沙灘呢? 會唔會勁多人?

最多人果個角落

好迫

地中海啲沙灘一到夏天就係咁

蒙彼利埃個沙灘有一個區域都係咁
但係我好好彩
我搭嗰架巴士車左我去個冇雷公咁遠嘅位
但係勝在少人 好正
但係走嗰陣要行翻去嗰個區域搭車 行左十零分鐘

去Montpellier但無去到Nice?

唔好笑我
因為其實我本身去嗰邊係去學法文(暑期嗰啲)
間野喺貝桑松(Besançon)
我週末先可以去第二度旅行
我只係得一個禮拜會去法國南部
咁我本身好想睇尼姆個鬥獸場同阿維儂附近嘅薰衣草
喺呢個前題下 我要揀個沙灘嘅話
自然揀咗蒙彼利埃嗰個
但係海水就真係冇尼斯咁藍
Hallstatt
睇湖黎講國王湖 Slovenia Lake Bled靚過佢
相係靚過親身去睇
我冇去到salt mine 之前喺Krakow玩過

克羅地亞Dubrovnik
屌你得個獨立戰爭後重建嘅舊城區
度度景點都要錢 仲要勁貴
舊城區食野又係勁貴 英國物價
完全係專劏遊客

威尼斯
人又多 啲樓又殘 又唔係特別靚
得外島係精彩
extremely overrated

米蘭
得個大教堂
完!
見到人提到香港古廟同西方建築好近
真心覺得香港只係勝在景點近 交通方便
中式寺廟係中港台 甚至東南亞都極多
大同小異 真係極易被取代
而中式寺廟 特別係舊廟
比起西方嘅教堂 著重實用多於美觀
遊客可以體驗拜神呢種特別嘅習俗
但唔會覺得邊間寺廟特別靚 震撼

你咁講 其實西方教堂都一樣

識得睇,西方教堂其實座座都唔同,座座都有其特色。
台北情人橋 on99乜都無

agree 台北d夜市都on99咁

本來唔想講
因為近排都有幾個台灣hate post費事講完又講

台灣夜巿,都唔止台北
真係吹得大

饒河未淪陷前 逢甲 都已經算係比較好
但同啲人吹出嚟嘅都仲有一段距離

重點係波蘭野勁難食

吓好好食喎
重又平又大份

好似遊客區先係呢個價位

但店員一句英文都唔識
無guide都食唔到

仲有個酸腸湯正到

酸腸湯
餃子
Gypsy pancake
Hallstatt
睇湖黎講國王湖 Slovenia Lake Bled靚過佢
相係靚過親身去睇
我冇去到salt mine 之前喺Krakow玩過

克羅地亞Dubrovnik
屌你得個獨立戰爭後重建嘅舊城區
度度景點都要錢 仲要勁貴
舊城區食野又係勁貴 英國物價
完全係專劏遊客

威尼斯
人又多 啲樓又殘 又唔係特別靚
得外島係精彩
extremely overrated

米蘭
得個大教堂
完!

Hallstatt 唔去 去st wolfbg 點睇

重有大把石澗 瀑布之類

地質都好多野睇
根本大把野睇大把野玩

其實香港係真係幾靚嘅

本身..

呢樣無得避 行開山就知中央成撚日送大禮
個天灰到乜鳩都睇唔到

重有好多撚屌人行山唔帶走垃圾 無分國籍
行上山有繁體字垃圾 落到海邊有大陸漂落黎既殘體字垃圾
希臘Santorini
去到同返左大陸冇分別

巴打,detail plz

屌佢老味,將
Santorini同蝗國比,食屎啦

雅典先似大陸
santorini日落同藍頂係真係世界級

唔撚係掛,衞城似大陸,咪撚玩啦,點比呀?

吓好好食喎
重又平又大份

好似遊客區先係呢個價位

但店員一句英文都唔識
無guide都食唔到

仲有個酸腸湯正到

酸腸湯
餃子
Gypsy pancake

餃子好厚皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞