外國煲大左的景點,有邊d?

1001 回覆
89 Like 135 Dislike

蒙彼利埃個沙灘有一個區域都係咁
但係我好好彩
我搭嗰架巴士車左我去個冇雷公咁遠嘅位
但係勝在少人 好正
但係走嗰陣要行翻去嗰個區域搭車 行左十零分鐘

Nice 隨手影都好正 覺得南法正過Paris 好多

Paris
Ce n'est pas la France !

啲人仲燥過香港人
有次聽唔清楚個阿嬸講咩
叫佢覆述一次
佢拍檯

屌我學緊法文
咁法國人見你用法文基本上都會好nice好有耐性
除咗巴黎會直接撻鳩你英文

用全法文通行 冇俾人西過面
不過聽講有啲法國人唔係好鐘意Asian

語言真係好重要

有次喺荷蘭食個快餐啫
埋到去櫃檯用英文叫嘢
個收銀其實英文好好
但唔知做乜講多兩句佢發晒老脾話自己英文差唔想理我
其實我都係叫1號餐可樂沙律之嘛

據講好多法國人係怕羞驚自己英文太差
所以唔係好敢講
慌亂之下有時就比人覺得西面

但係巴黎人你就算同佢講法文都係有少少閪
Hallstatt 靚喔
冇去salt mine , Gosausee , ice cave 5 fingers姐

另外,克羅地亞16湖真心吹大左 乜撚野歐洲九寨溝 屌你老味 ,去過九寨溝再去呢度心諗做乜9

上個月先去完克羅地亞,真心靚景喎
雖然未去過九寨溝,但係諗起成班蝗,不了

十六湖正

無乜畀人西面x2
用法文+英文
遇過好好既巴黎
連酒店房櫃台既人見無咩人住幫我換間大房

巴黎我都有喺麥記見過好好人嘅店員
見我㩒自助落單機係咁問我Ça ira?
一個人態度好即刻開心咗一日

突然諗起畀人歧視過一次
係博物館坐底休息時,有班巴黎版mk仔女係我後面唔知笑乜春
明顯針對我(得我一條友坐係度)

麥記d人係唔錯

去完交流嘅感覺係
歐洲啲後生係特別無家教
同香港相反

香港d細路又幾有家教?
多過兩個人都嘈到西咁

1 細路同後生識分乎
2 細路失控都幾universal 但成十幾歲人都咁無聊乞人憎真係西歐特別多 啲老人家反而好有禮貌 同香港廢老相反

歐洲老友記相比之下係冇咁乞人憎嘅
不過咁 歐洲人/美國遊客真係唔係好鐘意讓人
無論條路有幾窄有幾多人
總之一有少少空間
肥屍大隻嘅佢地都係會選擇迫入去
搭巴士又唔會排隊

排隊真係英國先有

同埋讓人呢樣真 成日一排人慢慢行霸晒成條街想點
London Bridge

Tower Bridge 定London Bridge 呀
London Bridge 喺郊區
證明好多人去個景點嘅時間根本唔認識個景點

London brodge喺tower bridge隔籬咋喎 郊區?

Sor
講得唔清楚
第一條改名做London Bridge 嘅橋係好遠
有錯勿屌
市中心個條就更加冇特別
主要想講返兩條橋唔同
大阪城

+1 我一心去想睇以前d建築,你比個博物館我睇

下次做好research先喇
日本三大名城 姬路城 熊本城 松本城
呢啲先係堅野

ON9仔

人地大阪城係博物館黎
GOOGLE都懶,仲要有繁體中文
http://www.osakacastle.net/wordpress/wp-content/themes/osakacastle/img/pdf/hantai_201703.pdf

你要睇古蹟過隔離姬路城啦

London brodge喺tower bridge隔籬咋喎 郊區?

Sor
講得唔清楚
有錯勿屌
市中心個條就更加冇特別
主要想講返兩條橋唔同

我去到都笑咗
London Bridge其實同城門上嗰啲橋一樣

Sor
講得唔清楚
有錯勿屌
市中心個條就更加冇特別
主要想講返兩條橋唔同

我去到都笑咗
London Bridge其實同城門河上嗰啲橋一樣
杭州西湖
成條堤都係人

係人多
但本身係靚
起碼好過日月潭
西湖一D都氣息
蘇州得假山假石個個園一9樣
故宮冇想像咁大,邊可能9999間房,御花園細過我樓下公園
日月潭,城門水塘都靚過佢
大阪城好伏
日本三大夜景,可能香港人見慣大蛇屙尿
沙巴得幾個島仔唔知做乜9
下龍灣。去完桂林唔使去下龍
黃金海岸。冇想像中咁黃金海岸

Milford sound , 去完桂林唔使去Milford sound

Milford sound 伏到仆街,我覺得同西貢差唔多

Milford sound我覺得ok喎,但要好天囉,個度成撚日落雨
反而係渣車入去個條公路人地同網上都話好靚就有少少吹大左

我同你調轉

去果條路幾靚,但milford sound本身我覺得唔特別,不過我去果陣的確係落雨
巨石陣
一定最on9

上次去到 望住啲石心諗做乜鳩

古代文明你識條鐵

咪係
咁復活島咪又係幾舊石
冇文化既人真係好戇鳩

其實去之前都諗到係幾舊石嫁啦
石同石之間整個千秋比你好無

如果係強國,一定起野圍住佢,收錢入場,加七彩射燈,整一大堆歷史資料,紀念品,迷你巨石陣.....
巨石陣
一定最on9

上次去到 望住啲石心諗做乜鳩

古代文明你識條鐵

咪係
咁復活島咪又係幾舊石
冇文化既人真係好戇鳩

其實去之前都諗到係幾舊石嫁啦
石同石之間整個千秋比你好無

如果係強國,一定起野圍住佢,收錢入場,加七彩射燈,整一大堆歷史資料,紀念品,迷你巨石陣.....

其實歐洲都好多係咁

個陣exchange去copenhagen
十個去旅行叫我帶佢地搵呢隻野
十個見完隻野都屌晒老母
然後係香港見到任何旅行書講denmark都係呢隻野做封面

慘得過7年前去嗰陣條女俾人拐撚咗去上海世博?

坐10鳩幾個鐘飛機淨番個螢幕影撚住上海

十個見完隻野都屌晒老母

即係點
西湖一D都氣息
蘇州得假山假石個個園一9樣
故宮冇想像咁大,邊可能9999間房,御花園細過我樓下公園
日月潭,城門水塘都靚過佢
大阪城好伏
日本三大夜景,可能香港人見慣大蛇屙尿
沙巴得幾個島仔唔知做乜9
下龍灣。去完桂林唔使去下龍
黃金海岸。冇想像中咁黃金海岸

有馬山個夜景

大阪城都ok ge

大阪城我都覺ok

我當佢係博物館所以ok,講伏成個神戶加埋都伏過一個大阪城

大阪城唔掂在入面已經整過哂,有嘅!
如果有去姬路城一定會明顯覺得大阪城伏到pk

因為大阪城嘅天守係復興天守
上世紀三十年代重建嘅
之前嗰個好似幾百年前已經燒毀咗
冇記錯 應該就係德川家康打敗豐臣秀賴嗰一戰(唔肯定)

你想像中果種城堡應該係犬山城果類

大阪城好正喎,歷史味重,展品精緻,仲記得夏之陣戰役嘅模型。

其實,呢到好多景點對於香港人黎講真係冇吸引力,因為冇歷史文化修養

十個見完隻野都屌晒老母

即係點

有馬山個夜景

大阪城都ok ge

大阪城我都覺ok

我當佢係博物館所以ok,講伏成個神戶加埋都伏過一個大阪城

大阪城唔掂在入面已經整過哂,有嘅!
如果有去姬路城一定會明顯覺得大阪城伏到pk

因為大阪城嘅天守係復興天守
上世紀三十年代重建嘅
之前嗰個好似幾百年前已經燒毀咗
冇記錯 應該就係德川家康打敗豐臣秀賴嗰一戰(唔肯定)

你想像中果種城堡應該係犬山城果類

大阪城好正喎,歷史味重,展品精緻,仲記得夏之陣戰役嘅模型。

其實,呢到好多景點對於香港人黎講真係冇吸引力,因為冇歷史文化修養

有時啲人會想一日睇n個地方
心諗變晒走馬看花

十個見完隻野都屌晒老母

即係點

香港 心經簡林
香港 心經簡林

陣法嘅野你識條鐵咩
話gaudi 啲野唔好睇真係
唔講佢啲concept
淨係講佢design 嘅手工都已經值得欣賞
反而巴黎louvre 就真係吹大左
唔係講入面嘅展品
係講im pei 個垃圾玻璃金字塔entrance
雖然係好symbolic, 但近睇真係好垃圾
啲玻璃又花撚晒,又好多瑕疵
睇見麵唔開胃
Btw, 蒙羅麗莎比個玻璃罩罩撚住,又多人睇
睇完都唔知自己睇左啲咩

十個見完隻野都屌晒老母

即係點

話gaudi 啲野唔好睇真係
唔講佢啲concept
淨係講佢design 嘅手工都已經值得欣賞
反而巴黎louvre 就真係吹大左
唔係講入面嘅展品
係講im pei 個垃圾玻璃金字塔entrance
雖然係好symbolic, 但近睇真係好垃圾
啲玻璃又花撚晒,又好多瑕疵
睇見麵唔開胃
Btw, 蒙羅麗莎比個玻璃罩罩撚住,又多人睇
睇完都唔知自己睇左啲咩

Casa mila個屋頂好正
Park guell間屋好童話feel
Sagrada Familia入到去勁震撼

十個見完隻野都屌晒老母

即係點

十個見完隻野都屌晒老母

即係點

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞