外國煲大左的景點,有邊d?

1001 回覆
89 Like 135 Dislike
Krakow 奧斯威辛集中營

同感
有時間不如去德國既達豪集中營,更詳細、時間更自由

去到好似走馬看花咁,覺得好可惜,明明係一個慘劇發生既地方,但就變成旅遊景點打卡影相...
Scotland個isle of skye
完全係伏

跟tour去成£400
一兩個地方係唔錯
但係大部分好似大陸山區
仲要食物又貴又難食
意大利所有
屌你老味好撚嬲
少女峰
上到去無咩震撼感
反而我上到first真係覺得好靚

補圖
First

少女峰
痾尿細路
美人魚
stonehenge
bath入面個bath

條美人魚仲細撚過新加坡條魚美斯

bath入面個bath得個睇就收你15磅,呢個睇你用睇博物館心態定睇個bath心態黎決定

checkpoint charlie, 熟歷史會開心,但而家feel唔到冷戰果種分隔
Hallstatt
影相影出黎係靚
但係吹撚到人間仙境咁
肉眼睇完全唔係個回事
一啲都唔覺得靚同壯觀

同埋根本一日遊都已經夠
好多大陸人同韓國人
一定係十六湖

十六湖隻水你番大陸都未必搵到
去克羅地亞就係睇透果隻水
痾尿細路
美人魚
stonehenge
bath入面個bath

bath入面個bath得個睇就收你15磅,呢個睇你用睇博物館心態定睇個bath心態黎決定

checkpoint charlie, 熟歷史會開心,但而家feel唔到冷戰果種分隔

漏左尼斯湖
尼斯湖完完全全係好似去緊離島咁坐船穿過,但座山高d咁解,又唔會比你睇到水怪,去過國王湖同尼斯湖有好撚大差距
成個巴黎

成個法國
唔係話唔靚,但性價比極低

一樣budget, 去意大利,希臘,東歐,西班牙,德國仲過癮

唔係喎 反而法國除左乜柒都貴之外都有野睇下喎
利申:早兩日去左巴黎同普羅旺斯 依家係西班牙

反而我覺得薩爾斯堡有啲伏
首爾 / 濟州/ Bangkok 呢d垃圾地方真係柒到唔敢睇。

你講呢三個地方都幾好wo,如果個範圍細的講景點就話姐

濟州除左大自然我都唔知有乜好睇好玩?

以事論事 咩叫除左大自然唔知有乜好睇好玩 去得個啲景點就預左有咩野睇野玩啦,咁人地就係sell大自然,你仲想睇啲咩?唔中意咪去第度囉 根本成個post啲人就係去啲自己唔識欣賞既地方然後就話人地煲大左。

aggree 成班on9仔

其他都算 嘆息橋你sure唔係煲大咗?

嘆息橋都算係 但成個威尼斯感覺又唔太差
巴黎聖心堂
新天餓堡

唔撚係掛?好撚令喎,你winter去就梗係鳩啦。

邊個話, 我上次冬天去都好靚

點解咁令都有人屌?

令你老母臭閪咩。「靚」呀撚樣
Hallstatt鹽礦,附近冰洞都玩過
點解我覺得佢吹大左
主要原因係湖邊小鎮
瑞士周圍都係
點解我要去一個交通勁不便,兼一啲都唔寧靜嘅小鎮,就係為左一張打卡相

唔理你認唔認同Hallstatt 有無被吹大
去過嘅巴絲你都要承認呢個鎮太多遊客
法國凡爾賽宮
屌你老母雖然叫歷史建築姐,都唔洗殘到外牆灰鳩曬一pat pat下話?基本保養修葺下都得姐,完全冇介紹講到咁金碧輝煌,我淨係feel到一棟好殘既爛屋
反而另一次去匈牙利個夏宮仲保養得好過你,大佬呀,人地匈牙利窮過你法國咁多都肯保養下自己D歷史建築啦,你法國成堆歷史建築求鳩其放佢喺度,唔通到時巴黎鐵塔會好似政府廣告咁:「粒螺絲鬆咗又生銹,你就咁貼塊膠布落去點得架?」
完全唔掂既:
威尼斯
比薩斜塔
比利時屙尿細路
柏林圍牆
荷蘭羊角村
Hallstatt
Copenhagen 條魚

還好可以自己慢慢享受既:
Santorini
荷蘭風車村
Barcelona

真正有料到:
Athens
荷蘭紅燈區
荷蘭sex museum
Krakow集中營(超震撼)

你係咪我黎
Hallstatt
特突入去睇佢,不如搵多日留瑞士

Hallstatt好靚wor

除左個湖 去鹽洞望落去都好靚

搭船去對面Obertraun 仲有個冰洞好正 不過凍到死

Hallstatt d 住宿爆到仆街
住遠d住去到Obertraun又等車等到仆街
尼斯湖 The Lake District d湖靚到個到好多
羊角村好伏?仲諗住聽日去
今日去完風車村好靚

我今日都去完風車村
係咪兩個女仔去?
痾尿細路
美人魚
stonehenge
bath入面個bath

Bath 我又覺得幾過癮喎 係貴左dd

Paris
Ce n'est pas la France !

啲人仲燥過香港人
有次聽唔清楚個阿嬸講咩
叫佢覆述一次
佢拍檯

屌我學緊法文
咁法國人見你用法文基本上都會好nice好有耐性
除咗巴黎會直接撻鳩你英文

用全法文通行 冇俾人西過面
不過聽講有啲法國人唔係好鐘意Asian

無乜畀人西面x2
用法文+英文
遇過好好既巴黎
連酒店房櫃台既人見無咩人住幫我換間大房

巴黎我都有喺麥記見過好好人嘅店員
見我㩒自助落單機係咁問我Ça ira?
一個人態度好即刻開心咗一日

突然諗起畀人歧視過一次
係博物館坐底休息時,有班巴黎版mk仔女係我後面唔知笑乜春
明顯針對我(得我一條友坐係度)

麥記d人係唔錯

去完交流嘅感覺係
歐洲啲後生係特別無家教
同香港相反

香港d細路又幾有家教?
多過兩個人都嘈到西咁
雅典成個城市 特別係個爛鬼神廟 行餐死 又曬又熱 上到去得一堆柱 仲要比一堆起重機圍住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞