買電視機 / 換電視機 集中討論區 (108)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
電視本身就係儘量做唔到咁多嘢就唔做咁多嘢,否則系統會窒機,影響到連天綫電視都睇唔到嘅話就本末倒置

所以無論LAN port同WiFi都唔係高規格,不過要有穩定連接方案先擺WiFi 5
用返wifi 4夠啦
高清片唔需要咁多流量亦唔需要咁快,就算普遍電視LAN port只有100MBps都剛好夠
4K片平均只需要25MBps就足夠,即使LAN port都用唔盡,Dolby Vision/HDR10+官方話只需15MBps,Dolby Atmos官方話只需要3MBps

全部加埋都係得43MBps
我用wifi 5 串流 60gb 的UHD BD都唔LAG
呢個係YouTube App本身問題,佢會不停疊加視窗,造成系統擠塞,同WiFi速度無關

即使YouTube本身個app設計冇問題,死apps絕多數同網絡速度無關,只係同系統有關
請教最細最平4k oled 120hz仲有冇得買?? 唔介意舊款
因為當佢消耗品咁用,用3-4年出死點/燒印,到時就換過部最平既OLED就算
電視唔係電話,新款上架舊款就會即刻落架,OLED更加係

今年先出小型款OLED電視,42吋嘅A90K同C2已經係最平最細,A90K要到第五年先會有明顯局部燒印
關咩事 你偷人wifi?
廿凜絲打交畀你,今天我狀態麻麻,一句回應要分開幾句打,send完先發現漏咗point未講
我都忙緊
祝你研究成功
......
你wifi唔係自己部router射出黎?
就算你個寬頻上網係共享 都唔關wifi事
但見佢能源標簽得3級定唔知4級, 會唔會真你曬電d
唔會呀,唔熄電掣基本上唔會嘥多咗電
啱啱睇price.com
43x85k 已經落到5990
重開下部c2
Web os有時係傻傻地
我用陳年ac68u都冇問題
thx ching ,仲諗住1皮內可以買到oled
咁即係要睇43qn90b了
就算撞channel,一條最勁最頂級規格嘅4K片每秒都只需要50MB都唔使,C2撞app呢度經常都有人報告,主要係系統問題唔係WiFi問題
其實你有冇係pc/android 裝過d wifi analyer app 掃下自己屋企5ghz channel收到咩?
5ghz穿透力同射程其實唔算遠,可用channel都比2.4ghz多。我自己經驗係好少掃到鄰居個ap,當然每個人屋企都唔一樣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞