買電視機 / 換電視機 集中討論區 (108)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
My Home Screen 6.0 馬拉製 JX900H 有Atmos

大約My Home Screen 5.0後嘅都有ATMOS

HX800有Atmos

JX900 LX900 有eARC同 Atmos

而LX800係首次有Android 都有Atmos

而外國LX650/LX750 TCL OEM有eARC同Atmos
所以Pan記行雙系統真係好煩,一早全線轉Google TV百利而無一害

加番Airplay同Google TV, 我會比較推薦
點解佢LX 900 行google TV ,再上一級 LX980 就用自家 OS 7.0
我唯有叫佢落啲舖頭 開啲電視台 比較下2部 邊隻色佢鍾意啲 就買邊隻

佢仲話可以叫我唔洗買咁貴

萬5蚊 65 寸 已經 好平吓喇

其實Samsung / LG 自家OS 用上手 有冇andirod TV / google TV 咁順手

我自己用咗好多年Sony 慣晒
Pan記自己on9, 可能LX980或以上仲係自己生產

LX900以下比TCL搞
用慣Sony就唔好轉,始終Google TV系統功能最齊
如果比老婆決定,你預佢選最平最入門比你,買手袋先需要貴,電視WFC
因為日本呼聲高覺得VierraOS更好用
暫時係LX650/750 直頭用TCL design

其他的最終會轉讓給TCL

依家P記得返北歐東歐英倫港日台有新version
唔係Smart TV OS

Firefox OS 32 bit

轉台只係兩秒

其他牌6-10秒

日本Tuner 4k BS

所以P記睇電視地上最強
佢唔肯投放多D資源落去搞,名氣又唔夠Sony信仰勁,系統又唔大路,功能又唔夠,外型又普通,真是難過,喇叭好已經唔再重要,要好既環繞聲一早已買Soundbar
想問下OLED一般壽命幾多?
一早退出美州同澳洲市場,所以你見唔到有大路對比評測
香港電視台畫質沒有進步,加上愈來愈少人睇,Pan記睇電視台畫質好已經不成賣點
所以咪就係老人家專用電視
睇你點用,我覺得硬件唔壞既6-7年應該不成問題
老人家用LX800已經夠用有突
WOLED普通使用大概第五年會有明顯局部燒印,實驗室數據嚟
有冇延長壽命方法?例如較暗D?
冇錯,用家幾多人輪流睇幾多個鐘嗰啲好難一概而論
果D電視自帶ge像數清除功能有冇用,其實原理係點
佢唔多好手袋 如果 買部平啲既

搭多部dyson v12 比佢吸下塵

有120hz 既panel 電視 我諗其實都已經滿足到佢

只係x85k 同 x90k 個價差 4千蚊唔夠 ,先再一路比較落去睇下
唔需要較暗,影響畫質行為沒有必要

享受到高畫質比壽命重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞