買電視機 / 換電視機 集中討論區 (108)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
張單最好有書面寫明送呢支嘢嘅字眼
OK!fit曬啦

btw你點解唔買活動架呀?貼牆咁多倍全球最貼牆嘅架嚟,又方便插綫
唔識吖,第一次買電視,屋企有貓,所以先加個架。

本身只係想買部普通LED 睇完呢個po忍唔住買左a95
睇電影的話,請問Sony A80K 定LG C2好?
下次唔好怕醜呀,迪路BB好親切架可以問清楚先落單嘛
你個名。。。
如果要比較,A80K係半光澤鋼化玻璃面,C2係光澤環保塑膠面,視乎你要半光澤定係光澤嘅表板。

另外影像處理上,A80K嘅飽和度提高咗唔少,紅色會更紅、綠色比較錄;C2就光度取勝。

你可以去舖頭睇一次,記得用返相同設定比較一下,始終自己用眼睇最實際。
sony 粒clip 一向立體感見稱,A80K用XR應該都係
但LG C2行都包三年燒印都換屏,呢樣都吸引
其實一向都唔建議用呢啲清潔剷抹,因為成大塊玻璃有coating,唔知呢啲化學野會有咩反應,apple mac book 咁貴個mon都只建議用普通水濕布抹
上面提及A80K VS C2 同rtings,我都有d野想講。不過會可能有D長,各位隨便skip。

先講結論,我覺得單睇10% white windows已經唔可以完全代表到部機hdr既表現有幾好。

係你屌我sony信徒/玄學撚之前,我比d野大家睇。

呢個係hdtvtest舊年既c1 同a80j對比,兩部電視都做左calibration所以唔關出廠設定問題。大家可以明顯睇到A80J顯示既火焰明顯係飽和過C1。

https://youtu.be/t1K4KN-HIn0?t=464
(大約由7分44開始)

但如果你係rtings比較兩部機,你會得出"c1不論亮度和color volume都好過a80j,4k hdr畫面(唔計色塊)應該C1全勝"呢個結論。

的確,c1係光過a80j,上面既review都有講到呢樣野。但點解我話10% white window冇辦法直接表現到hdr表現呢? 以住high end lcd tv多數都係rgb subpixel,撇除廠商認Pattern作弊呢個因素,呢個亮度數據+ color gamut既表現可以同實際表現掛鉤 ; 但WOLED既subpixel係由w r g b 4種色組成,一部1000NIT woled 同 800nit WOLED既分別可能只係一部White subpixel drive得勁D,HDR畫面係光左,但畫面點真係要實測先知。

更何況而家OLED TV市場多左QD-OLED。係10% windows表現相約既qdoled 同woled,係咪就代表佢出其它顏色會有相近亮度?rtings又比到答案大家。

再加上點樣處理tone curve同埋各廠既影像處理都唔同,就得出上面c1 vs a80j既結果。 以我所知,2019 或打後既sony WOLED係偏向保留飽和度 (但亮度較低),另一個牌子係偏向推高亮度(而佢d fans都好自豪於呢點),lg算係中間。

所以今年應該揀邊部?電視畫面質素其實一向都係取決於processingpanel 兩樣野,而processing方面各有所好。以上講既例子只係佔processing一小部分,實際上你未必成日會見到呢個畫面,而你可能其實鐘意整體畫面光d都未定。邊個牌子邊部機做法最貼近你心水,得你自己現場比較過先知。

btw其實rtings似乎都有發現/有人反映呢d問題,所以上個月新既1.7同1.8 testbench加入左唔同scene real brightness 同埋唔同色既亮度。

數據係用黎幫你分析,畫面實際表現真係要靠肉眼睇。建議各位買機前,先睇下D有信譽既reviewer對部機作出有咩評價,了解完部機有咩優點缺點後,再自己現場實機比較。如果你睇完review再現場睇完,覺得畫質一鳩樣,咁就揀你budget容許又prefer既機啦。
已經同你解釋過一次,所以唔再copy and paste
腳座
50X80K
尺寸又冇

電視距離坐位又冇

budget又冇
長期有貨

5-7日左右
水貨沒有50吋
Samsung 50BU8500 行貨
$56XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
32吋電視沒有4K,更加沒有4K120

你只有買電腦mon
C2係塑膠面?
thx ching,希望有咁既一日廠商會出3X 吋 4k oled
你發夢都可以

機會好微
上次sony裝機個哥哥仔提左我好多次千祈唔好用濕嘅野抹
會有印
我都係avlife買都有送呢枝野
真係靠害
而家咁耐
我果陣過幾日已經送貨
買果陣有冇問幾時有?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞