買電視機 / 換電視機 集中討論區 (108)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
遮光窗簾幫丁你 我個塊80% 遮光,一拉黑曬
畫質QN90A冇得打,加上唔支持DV,QN90A都只是液晶體電視,需要依賴背光,即是畫面會漏光,會白濛濛化
多數想唔拉住睇
星期日係百老匯睇過a95k
紅色比其他oled 紅好多
55B2預計賣10000-10500左右
好魔鬼
但我荷包頂唔到 成6雞一部65
咁你同靚畫面冇緣份了
a95k真紅色
woled高光會有色域衰退問題
Sony 行高檔路線,想佢平都幾難。尤其係香港
擺房我應該一早揀咗a9 但擺廳就爭扎緊
吖屌吖,真係唔識睇頭post架喎

熱門問題:

SONY:

X80K係入門款, 只有50"係OK, 因為50X80K用VA PANEL, 其他尺寸全部係用IPS, IPS黑位漏光比較嚴重, 黑位泛灰

X85K係進階版本, 全部尺寸都係用VA PANEL, 面板轉用120HZ, 令睇片更順暢, 另外光度更高, 加上有HDMI 2.1插口支援4K120

X90K係再高階, 追加了分區LED控光功能, 簡稱全陣列分區控光, 令黑白位更好, 換了最新XR影像處理器, 另外光度有再提升, 喇叭數量由X85K既2個加到4個, 日本組裝

X95K再高階, 轉左用MINI-LED背光系統, 令黑白位比X90K更好, 另外光度有再提升, 喇叭數量由X90K 4個, 再加多2個低音SUBWOOFER, 另外有高可視角, 斜睇色彩下降相對少D, 日本組裝
其實睇戲個電視就算夠光我都拉曬窗簾熄燈
咁先似戲院
唔關事,最終會全球全部同一組設計

咁做到品質上無差別
到時你再問下最新價再決定吧
LCD愈光,漏光問題愈明顯
sor 有睇呢段 但個腦都係未轉到 算啦無視我前者問題 咁soundbar方面係咪必須? 因為見都幾貴下

所以點都係揀oled
根本冇人睇頭post先會keep住問***
心理上一定有分別
巴打眼睛
43K左右姐應該
明白,B2 fit晒budget,會Mon住個post

用全黑wallpaper,唔擺桌面icon,唔show taskbar (有副mon 擺呢D)
咁樣手段保養壽命妥當嗎??
德福睇,播緊朵紅玫瑰🌹
睇你budget同需求

想要完整有齊前後置既組合還是只有Soundbar

效果就一定3>2>1

1. Soundbar 一條過
2. Soundbar + subwoofer
3. Soundbar + subwoofer + 後置無線喇叭
我覺得都有既,CDROM都會睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞