買電視機 / 換電視機 集中討論區 (108)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
50”
Sony X90J vs *** QN90B
邊部好啲?
好平 點睇 當然買得就唔介意 強國牌
有無人知佢幾多區控光
正常會有7折
X90J啦,功能全面D
青蛙巴不要自甘墮落到咁,不斷下試
謝謝幫忙
今日無聊去望下d mini led電視
得個光字 無立體感
以前都唔覺得咁差
巴打睇得多OLED, 回不了頭了
直接放棄mini led
平平地買咗部55bu8100放廳長播電視台
岩哂
有冇再試?
可能今個post完我都未隔離完
MiniLED根本是marketing產物,應該正名做陰影背光LED電視
再望下部a95k
光位層次一流
咁跨張 對眼寵壞咗
謝謝師兄
應該唔會既 只係8下
係 我已經睇qn900b個d flagship機
邊部mini led?
qn900b
立體感唔係關粒chip事架咩?
本身用緊 Sony x90J 50”
黎緊會搬屋,個廳會大左,可以擺55”
換唔換部LG 55" OLED TV A2 OLED55A2PCA,跟住搬部x90J 50” 入房好
背光都好大影響
咁少分區點照顧到咁多像素
我覺得Lg入門oled都贏sony 旗艦mini led
簡單啲講,microLED喺2000年發明之後,被認為係繼LCD、OLED後「第三顯示方式」,即係話microLED並唔係屬於LCD或OLED嘅分支,係一樣新科技嘅產物;而miniLED就係有少少巧立名目嘅嘢嚟,科研界冇一個明確嘅定義miniLED面板應該有咩原理,係一樣傾向市場嘅產物。

我即管定義下現今廣義嘅miniLED面板,講到尾miniLED必定係屬於LCD嘅分支,佢會有背光同LCD層去做嘢——LCD層負責控制顏色,背光負責控制光度。不過同傳統LCD唔同,改為分區控光,即係你可以想像得個背光版會好似睇緊黑白立體影像咁。當然越分得細個影像就越細膩,由入門級幾十到旗艦級上千不等。miniLED比起面板技術,佢更加似係背光專屬嘅技術。

microLED就唔需要有任何背光,因為佢同OLED原理幾乎一樣係自己發光,即係好似鴨寮街啲LED聖誕裝飾板咁,不過佢唔係8bit而係做到好細好細粒要用顯微鏡先睇到嘅大細。佢叫micro係因為一粒LED真係用micrometer(μm)去量度,唔同miniLED個mini完全同科學無關;而且因為佢係無機物所以壽命唔取決於自然降解時間。每粒LED嘅大細係一粒miniLED背光燈嘅幾十至一百分之一左右,即係2.5%嘅大細,可想而知要製造同埋要調校都需要極度精密嘅儀器,亦因此造價異常昂貴,而且冇咩可能安排到家用客户維修。紀錄上SONY係應用及銷售microLED最有經驗嘅公司,其次係遲幾年嘅Samsung,LG就暫時未有相關經驗,不過佢哋亦有一直活躍閉門試驗。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞