買電視機 / 換電視機 集中討論區 (108)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
網頁價好多鋪都唔準
連avlife都唔準
我懷疑連豐澤都會街鋪同網頁價有出入
之前係度mon好耐,諗住買55a80j,睇睇下呢度話a90j好好,價錢又唔係差好遠
之後諗下諗下自己買野心大心細搞到好多地方a90j冇貨,上去avoutlet仲有,不過佢介紹我不如買g2,因為我擺房要掛牆,g2跟埋架,價錢再差2千蚊,55g2係咪未有水貨?
今鋪真係加多小小系列
自己部samsung 49ks8800用咗5年有小問題但仲睇到,個陣好似都係係度睇介紹話正先買
多數睇netflix disney youtube 會打機但唔算多
距離2米左右床尾掛牆,budget 2萬(當然愈小愈好)

利申:公司執咗但仲有份pt做先搞到心大心細
要平請買水貨LG,或者行貨Panasonic
沒有
當然有分別
細尺寸55G2水貨沒有價錢優勢,不需要考慮水貨

想平玩可以考慮以下水貨

LG 55" OLED TV B1 OLED55B1PCA 水貨
88xx
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC, HDMI 2.0x2
7. α7 GEN4 影像處理器
8. 光度520nits, 最高600nits
9. 2.2聲道喇叭, 共40W輸出

LG 55" OLED TV C2 OLED55C2PCC 水貨
11xxx
1. 120hz 廣色域 OLED EVO PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. WEBOS 系統
6. 有HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC
7. α9 GEN5 影像處理器
8. 光度850nits
9. 2.2聲道喇叭, 共40W輸出
高層中產人士
想問下a80k, 駁ps5, 話唔支援hdr, 又無vrr. 係咪正常定我唔識set/ 插錯?

電視距離2300mm,諗緊55B1定係65Q80T,定係有更好選擇?
1. 檢查有否安裝最新更新

2. 安裝更新後,要設定input做VRR(唔知咩advanced)

3. 插可以插HDMI 3或4位
65B2水貨啦,我諗你budget有限
Budget 10-11k 左右,頭先講嘅都係水貨
唔該晒。今晚試多次。
插就soundbar落咗hdmi 3 earc
hdmi 4就ps5
咁冇錯架喇,我都係咁set,不過set VRR永遠記得要set完電視先set PS5
A80K HDMI設定要開增強格式
2.3米55吋會覺得細

LG 65" OLED TV A1 OLED65A1PCA 水貨
10xxx
1. 60hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限, 黑位純黑, 顏色豐富, 可視角極好
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
4. WEBOS 系統
6. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM
7. α7 GEN4 影像處理器
8. 光度450nits, 最高500nits
9. 2聲道喇叭, 共20W輸出
https://youtu.be/c6TsHG0xaRI
對應hdmi port要揀vrr
有冇巴打放40"左右電視
不限牌子,唔洗smart TV
運作正常冇死點就可以
竟然仲有b1

Btw 係咪無b2了 全部淨返一係a2 一係c2?
55B2價錢未得,所以未有

65B2已經有

55B2之後已經會賣$10500左右
大陸唔出A2了,因為A1銷量太差,冇人要
至少SONY Store舖頭同網店係兩個inventory,由兩team分開嘅人運作,所以標價同優惠都唔同
唔該晒巴打同埋迪路獸
55" A80J 星級服務計劃 HK$ 1,393

星級服務計劃包括

延長產品保用 1 年
50% 折扣享用增值服務
20% 折扣享用Sony Studio服務(產品課程)

屌唔屌得過 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞