買電視機 / 換電視機 集中討論區 (108)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
各位巴打,記得買電視要眼看為實,盡量用同一個mode去睇,最好用電影模式去比較,相對色準好多

頭POST #3-17 各大牌子行貨
頭POST #18 SONY 外國水貨 (全功能, 只係睇唔到香港電視)
頭POST #19-20 SONY 大陸水貨 (冇GOOGLE服務+功能缺失)
頭POST #21-22 LG 水貨
頭POST #23-25 SAMSUNG 水貨

購買水貨電視我推薦 盛....澤
迪路BB報到!!!
Budget HK$10,000 廳2.5M闊 觀賞距離大概米6/米7到
主要PS5 Netflix Disney+ 諗左好耐50X90J定55X85K
Struggle係因為55吋去過實店望落好似大得滯
問過好多朋友都係話有大買大 睇睇下就慣
所以上黎請教下 問下大家意見
另外呢個budget仲有冇咩選擇?(唔考慮LG 過往經驗太差)
你個距離擺55吋係差唔多,當然擺到可以擺65吋會更好

如果有貨就55X90J,再唔係就55X85K,我諗擺到就唔會嫌大,因爲電視舖頭壓迫感會大啲,又暗,你屋企個環境會完全係兩個世界
想請教下A90K睇Netflix一啲21:9既片 上下會有黑邊
會唔會有燒印風險 定係set左部電視做21:9比較好?
所以你間中要睇返啲全屏嘅畫面,呢啲如果原創動畫嗰啲會比較多啲,不過如果你本身對呢啲動畫冇興趣都唔需要特別搵嚟睇嘅
想請教下,sales 話LG OLED 無咁易燒印,因為佢有個模式可以熄機自動消除影像(唔肯定係咪呢個名)請問係咪真?
你要咁計SONY呢點一定贏LG,SONY除咗你講嗰個像素交替之外,仲有散熱系統,另外SONY唔會燒盡啲OLED。不過因爲佣金問題sales唔會sell SONY同Panasonic。

不過講到尾,怕燒印用OLED只會唔開心同焦慮,你要睇開呢樣嘢。

WOLED(即係普遍OLED電視嘅面板)嚟計,正常家居使用下平均第5年先會出現明顯局部燒印。如果你要超難燒印,SONY嘅A95K係用QDOLED,原理上只會普通消耗而唔會燒印,而消耗亦會比WOLED慢好多好多。
好詳盡,唔該巴打
Lm
A95K到底幾時到
唔該晒巴打target返55吋先
上網睇OLED顯示黑色係關閉像素區
黑邊既區域既有機體年齡>中間區域
長期21:9會令依2個區域既顏色唔平均?

我youtube,Dis+,Netflav,打機都會用到 唔算長期21:9
不過都想了解下個原理
迪路大神 我岩岩再睇一睇好似三星連Google assistance 都沒 係咪應該棄暗投明 簡返 Sony或Panasonic 既65吋會好d? 同埋其實所謂既neo qled同qled 分別係咪唔大 見價錢差幾多下
你個理解係冇錯架,不過個箭嘴指個方向掉轉返就100分,有得用下條黑邊就儘用下啦
如果長期長時間睇上下黑邊先會有中間畫面同邊位陰陽色
歡迎你返嚟
Neo QLED只是用左mini LED做背光系統既QLED,用黎大幅度強化光度同埋強化分區控光功能令黑位比較好

QLED都只是液晶體電視,只不過有廣色域

你要Google Assist咪買番Google TV, Android TV電視
我冇話離去
唔該曬兩位巴打
budget 1萬只有買55X85K, 而55X90K過左budget, 55X90J應該已經下架冇哂貨
如果想買42吋放房,會用ps5同睇Netflix。有咩選擇?筆直5-7k
唔係呀我唔掂架我哋需要你
Sony KD-43X85K 行貨
$61XX
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度550nits
Samsung係咪買唔到mini led嗰啲model
親戚話想搵可以語音控制既電視
非Google tv有冇呢d?

問左親戚, 應該係想要google assistant
LG 或者samsung有冇D類似既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞