買電視機 / 換電視機 集中討論區 (108)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
有冇巴打用緊C2 + Q990B 想問下有冇d咩特別問題唔可以咁夾

利申:已經買左C2
之前係咪有post 講過sony 係咪唔會upscale hdmi source d 畫面?
睇now tv 近睇好似都係1080p 畫質咁
睇netflix 舊片都係hd 姐係都係1080p 啦, 畫質好似靚d

定now 本身source stream rate 太低
唔記得咗講
心目中諗住買43吋
距離有1.8米
Budget 五千內 唔知四千有冇呢
1.8米建議50~55吋

Samsung 43BU8500 行貨
$47XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
LG 43UQ8100PCB 行貨
$44XX
1. 60hz IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
6. α5 Gen5 影像處理器
7. 光度300nits
想問下如果唔係追spec 一般使用有冇話lg定Samsung 好?定自己睇邊隻色舒服就得
自己睇邊隻色舒服就得,不過鋪頭設定你唔會知道,所有都冇咩意義

睇下外表
其實係咪唔洗盲追Dolby vision? 搵有support HDR10就夠?
聲就有earc hdmi駁出聲

#######
因為大部份Dolby Vision既Source都會提供埋HDR10版本(比如Blu-ray同埋主流既串流平台),而目前consumer market 都冇真正12bit既TV,再加上dynamic meta data都唔會真正解決到唔夠光/黑位既問題。所以總括黎講,只要support到HDR10,電視/MON既能力更重要。
#######
上一代有人話三星sound bar 夾LG, PS4定5會出唔到 PCM
新一代唔知仲有無
thanks,但我想買水貨
唔係可以同一價錢,高質啲型號?

55up?
如果55吋,$4-5000可以買倒邊部?
唔upscale 又點將1080i 或p 嘅畫面變成4K 嘅畫面出?只係upscale 有簡單同複雜嘅演算法,最hea 咪就咁一粒點變四粒點,好啲咪計算埋幫你smooth 咗啲邊或者更高級啲ai 計算
旗艦機我覺得需要支援

入門中階機就算啦

不過基本上只有Samsung唔支持DV
Yes
水貨冇咁平,賤物咩

以下係大約價錢,詳細自己問盛..澤,記得話係連登巴打或者響我朵

Samsung 55Q60A 水貨
53xx
1. 60hz 廣色域 量子點 IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. Dual LED背光, 增加對比
6. Quantum 4K LITE影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.0x4, 支援4K60, ALLM
10. 光度450nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

Samsung 55QX2A 水貨 (規格同Q70A完全一樣)
56xx
1. 120hz 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
6. Quantum 4K 影像處理器
8. HDMI 2.1x1, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC, HDMI 2.0x3
10. 光度550nits

Samsung 55Q70A 水貨
59XX
1. 120hz 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
6. Quantum 4K 影像處理器
8. HDMI 2.1x1, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC, HDMI 2.0x3
10. 光度550nits
真係魚與熊掌,4k 三星旗艦qn95b先等於c2 個價,唔係執暮於OLED又唔怕燒印,但就係無左DV
我選C2

QN95B最終都只是液晶體電視,漏光是解決唔到
LZ2000 好似好正

https://youtu.be/z2OUbKfNNC4
真係正架!
我決定咗買43X85K,咁想問下掛牆方面除咗原廠,有無邊款係比較貼牆嘅好選擇,唔係活動式嘅都可以
請教 日韓4大牌子 42吋oled 有邊幾款型號係大熱??

LG: C2
Samsung: ?
Sony: A90k
Panasonic: ?

Panasonic啲42吋款OLED電視香港冇賣

Samsung冇
thx ching
42吋oled即係得返sony & lg 之爭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞